Gümüşhane köyünde bir ilk

Tarihler Ramazan Bayramının son günü olan 27 Haziran 2017 i gösteriyordu. Yer: Gümüşhane Yağlıdere Köyü. Yapılan Etkinlik “ BİRİNCİ UÇURTMA ŞENLİĞİ”


Her yıl yaz aylarından birçok şenlik ve festivaller düzenleniyor. İnsanların bir arada kaynaşması, eğlenmesi birlikte sevinç yaşamaları amaçlanıyor.

Bu yıl ilk defa Yağlıdere Köyünde özellikle çocuklara yönelik uçurtma şenliği gerçekleşti. Yağlıdereliler Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen “Birinci Uçurtma Şenliği” renkli görüntülerle başladı. Saat 10.00 da başlayan uçurtma şenliği ilk olarak Kuzunun Üstü mevkiinde uçurtmaların gökyüzünde rengarenk uçmaları yer aldı. Çocukların hevesleri sevinçleri gözlerinden okunuyordu. Anne Baba ve yakın akrabalarda en az çocuklar kadar eğlendi. Köyün yüksek yamacında uçan uçurtmalar köyden izlenerek hayli ilgi topladı.

Yaklaşık 3,5 saat süren ve gökyüzünü adeta Türk bayrağı seline çeviren uçurtmalar gökyüzünde dans etti

Köy merkezine gelindiğin de köyün maharetli ablaları Gümüşhane yöresine özgü lemis pişirmek üzere sacı ateşe koydular. Şenlik boyunca lemis ve ketelere ayran ve çaylar eşlik etti. Çocuklara da ayrıca dondurma ikram edilerek gönülleri fethedilmiş oldu. Köyde bulunan yaşlı, genç, çocuk, akraba, hısım ve misafirlerin de katılımı şenliği bayramla buluşturarak ayrı mutluluk yaşattı.  Köyüne ziyarete gelen gurbetçiler bu coşkuya ortak oldular. Şenlik boyunca çuvala girme ve yürüme yarışması, Yoğurtta para bulma yarışması, havada yumurta tutma yarışması yapıldı. Birinci gelen yarışmacılara ödülleri Yağlıdere Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Yönetimi tarafından takdim edildi. Şenlik de halaylar çekildi horonlar oynandı. Son olarak Yağlıdere Köyünün tarihi ve turistlik mekanları ziyaret edilerek şenlik sona erdi.

Köy şenliklerinin birlik ve beraberliğe katkı yapacağını belirten Dernek Başkanı Turgut Ataman "Köy şenliklerimizde bir araya geleceğiz ve kaynaşacağız. Kültürümüzü yaşatacağız, birlikteliğimizi hep sıcak tutacağız" dedi. 

Şehirde yaşayanların köylere gelmeleri, ve köylülerimizle güzel bir kaynaşma ortamı oluşturmaları, adetlerimiz, örflerimizin devam ettirilmesinde ve çocuklara da çeşitli armağanlar dağıtılmasında bu tür şenliklerin katkısı büyük oluyor. 

Böyle kaynaştırıcı unsur oluşturan şenliklerin her yerde ve düzenli yapılması gerekmektedir. Köyün güzelliğini yeniden görmek yeniden anılarıyla köyüne dönerek yaşamak gurbette yaşayan insanların en büyük hayali olsa gerek. Şenliklerin amaçlarından biri de uzakları yakın ederek, mutluluğu sevinci paylaşmak ve etkili iletişim sağlamaktır. Bugün Yağlıdere Köyü yarın diğer köyler bu tür şenlikler düzenlemelidir.

Yağlıdere Köyünde yapılan ilk şenlik olması nedeniyle yoğun ilgi, katkı ve yardımlarını esirgemeyen köy halkına Dernek Başkanı ve dernek yönetimi ayrıca teşekkür etti. Köy halkının da bu tür şenlik ve eğlencelerin her yıl düzenlenmesi isteğinde bulundular.

Yağlıdereliler Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu
TURGUT ATAMAN
İDRİS KAZANCI
HAKİME ZAL
HASAN ALİ DEMİR
SÜLEYMAN DEMİR 
ŞABAN GÜRSES
SEMANUR ŞAHİN

YORUM EKLE