Ara
Gümüşhane
Hafif kar yağışlı
-4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,9259 %0.13
50,6303 %-0.18
6.250,52 % 1,29
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane İnşaat Sektörüne Ustalık Belgesi Şartı Geldi

İnşaat Sektörüne Ustalık Belgesi Şartı Geldi

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, 3194 sayılı İmar Kanunun 28. Maddesi gereğince 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi sahibi olmaları zorunluluğu getirildiğini söyledi.

1436
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, 3194 sayılı İmar Kanunun 28. Maddesi gereğince 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi sahibi olmaları zorunluluğu getirildiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada işletmelere bazı uyarılarda bulunan Akçay, ustalık yetki belgesi olarak kabul edilecek belgeleri şöyle sıraladı: “3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında edinilmiş diploma, ustalık belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız iş yeri açma belgesi, kalfalık, ustalık belgelerinden biri. 25.08.1999 tarih e 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunun 4. Maddesi ile Resmi gazetede yayınlanan Türkiye İş Kurumu işgücü uyum hizmetleri yönetmeliğine faaliyet gösteren kurslardan alınan kurs bitirme belgeleri. İlgili kurumlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları ile milli Eğitim Başkanlığının ilgili birimin onayı ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf, dernek, işçi ve işveren kuruluşları ile bünyelerinde kurulu iktisadi işletmeler veya işveren tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler. Uluslar arası kurum ve kuruluşlarından alınan ve MEB denkliği sağlanan belgeler. Yukarıdaki belgelere sahip olmamakla birlikte inşaat ve tesisat işlerinde bu yönetmeliğin yani 16 Aralık 2010 tarihinden önce çalışmış olduğunu müteahhitten alınacak yazı veya belgelerle 01.01.2015 tarihinden önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili idareye başvurarak geçici ustalık belgesi düzenlenenlere MEB’e bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonunda verilen belgeler.”

Anılan tarihten itibaren yapı ve tesisat işleri müteahhitlerinin yetki belgesiz usta çalıştıramayacaklarını hatırlatan Akçay, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili idarelerince şantiyelerde yapılacak kontrollerde ustaların yetki belgeleri olup olmadığı denetlenecek, belgesi olmayan ustalar nedeniyle 3194 sayılı İmar Kanununun 28. Ve 42. Maddelerine göre cezai işlem yapabileceklerdir. Kanunun önemine binaen şantiyelerde ustalık belgesi olmadan çalışanların bir an önce konunun önemine binaen yönetmelikte belirtilen belgelerden herhangi birine sahip olmayan ustaların geçici ‘’ustalık yetki belgesi’’ almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Detaylı bilgi için Ticaret ve Sanayi Odasına müracaat edebilirsiniz.” dedi.
Yorumlar
m
muhammet er 10 yıl önce
keske bende yapsam boyle bir camiyi
BEĞENME
0
CEVAPLA
b
burhan dursun 11 yıl önce
çevre ve şehırcılıkden alınan geçıcı ustalık belgesı dah sonra normal ustalık belgesı yerıne geçerlımı
BEĞENME
0
CEVAPLA
b
beste avcı 11 yıl önce
çok güzel bir cami .insanlara örnek yani süper
BEĞENME
0
CEVAPLA
a
ali bayrak 11 yıl önce
ibret alınacak bir olay
BEĞENME
0
CEVAPLA