GÜMÜŞHANE ve TRABZON KARDEŞTİR

"Çirkini sev ki güzel çatlasın"
Köseli Müşkünaz Nene


Tarihi ve serhat şehir olan Trabzon; Gümüşhane'nin ilk gurbeti, yayla komşusu, düştüğünde ilk elini uzatacak ağabeyi, tabir ne kadar doğru bilemem ancak evinin ön bahçesidir.

Trabzon ile Gümüşhane; Zigana'nın ötesi ile berisi, kuzu ciğer sarması, bir elmanın iki yarısı, çok yakın iki asker arkadaşı, aynı sırayı paylaşan iki talebe, bazen güzel ve mutlu bir evlilik, sonsuza dek sürecek bir kardeşlik bağı, hısım akraba ve daha ötesi uğruna can verilebilecek olan bir değerdir.

Trabzon Gümüşhane'nin ilk gurbetidir demiştik ya öyle gerçekten. Gümüşhane'nin kendine dahi yetmeyen dar coğrafyasında yama devrine şahitlik eden atalarımız denkleri vurup sırtlarına Trabzon'u yurt edinmişlerdir. Bugün kardeşliği unutuveren ve zorda bulunan mülteci kardeşlerimizi kabullenemeyen ve reddeden bir anlayışla o yıllarda Trabzon bizleri kabullenmedi, öteledi, hakir gördü, istemedi. Ama genlerinde çalışkanlık ve asaletin izlerini taşıyan Gümüşhaneliler adamlıklarıyla, çalışkanlıklarıyla, dürüstlükleriyle Trabzon'a ve Trabzonlulara kendilerini kabul ettirdiler.

Limanda, Moloz'da, Değirmendere'de, Meydan'da hamallık, seyyar satıcılık, inşaat ameleliği yapan Gümüşhaneli Ahmet, Kelkitli Hasan, Torullu İbrahim, Köseli Deryami, Kürtünlü Harun, Şiranlı Hüseyin çocuklarımın kaderi bana benzemesin diyerek tüm olumsuzlukları kulak ardı ederek evlatlarını okuttular, yetiştirdiler.

Ve yıllar sonra Torul İstavrili Orhan Karakullukçu Trabzon'a Belediye Başkanı, Köstereli Muhammet Sözen, Mustafa Beyazlı, Ziganalı Tufan Aydoğan, Necmettin Aytekin, Naci Orhan, Aydın Pişiren işadamı ve yönetici, Ahmet Celal Ataman Trabzonspor Başkanı, sanatçılarımız Torul Zagalı Ruhi Sarı ve Kelkit Pekünlü Yusuf Güney, Futbolcularımız Gümüşhaneli Güngör, Bülent ve Coşkun Şahinkaya, Tolga Zengin, gazeteci ve yazarlarımız Torullu Ali Öztürk ve Aydın Akdeniz, Trabzon’un simgesi Kelkitli Bilgin Aygül, Köksal Güney, Ahmet Çubukçu, Ekrem Sağlam, akademisyenlerimiz Doç Dr Kemalettin Aydın, Doç Dr Hafız Aydın, Doç Dr Tamer Tüzüner, Prof Dr Ahmet ve Hülya Kalaycıoğlu ve daha birçok Gümüşhaneli değerlerimiz birçok alanda Trabzon'un saygın isimleri oldular.             

Geçmişte yaşananları sorgulamak bugün önümüzü görmemize zarar verecektir. Bugün kardeşliğe en çok ihtiyacımız olduğu bir dönemde Trabzon ile Gümüşhane birbirine daha sıkı bağlanmalıdır. Trabzon komşuları ile birdir, beraberdir. Belki örnek basit kaçabilir ancak kardeşimiz Rizespor'a en kötü gününde 6 atarsak Antalya ve Kasımpaşa iki maçta bize bir düzine gol atar.

Ha yanlış anlaşılmasın ancak biz Trabzon ve Trabzonluları baş tacı ederken, sizleri rektör, başkan, müdür olarak kabul ederken sizlerde Trabzon'un büyük bir yekûnunu teşkil eden Gümüşhanelilere de birazcık tahammül edin, siyasette yönetiminize alın, değer verin.

Siz Trabzon olarak (eski) Karayolları Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil ve İller Bankası Bölge Müdürü Salih Devran gibi hak ettikleri makamlarda oturan Gümüşhanelilere tahammül gösterin ki bizde Rektörümüz Prof Dr İhsan Günaydın'ı ve diğer Trabzonlu bürokratları bağrımıza basalım.

Evet dostlar. Başımız ağrısa, ölsek, hastalansak, düğünümüz olsa bize ilk koşacak olan Trabzon, Trabzon'a ilk koşacak olanda Gümüşhane'dir. O halde sporla, ticaretle, makamla yâda başka bir dünya meşgalesi ile aramıza nifak sokacak olanlara asla fırsat vermeyelim. Ben Allah için Trabzon'u, tüm Karadeniz'i, ülkemi, Türk-İslam coğrafyasını seviyorum. Rabbim kardeşliğimizi daim eylesin. 

İlkesi, cesareti, devlet tecrübesi, geniş ufku ve disiplini ile Gümüşhane’de kısa bir sürede iz bırakan valimiz Sayın Yücel Yavuz’un Trabzon Valiliğinde hayırlı ve başarılı işlere imza atması ve sayın valimizin döneminde Anadolu efsanesi ve adaletin timsali olan Trabzonspor’umuzun 50. Yılında şampiyonluğa ulaşması en büyük dilek ve temennimizdir.
YORUM EKLE
YORUMLAR
Tonyalı
Tonyalı - 5 yıl Önce

Tahammül etmesek bu yazdığınız isimler Trabzon da bir yerlere gelebilirmiydi.. Torul daha önce Trabzon a bağlı bir yerdi zaten.. Gümüşhane de de Trabzondan giden çok kişiler var.. Yani bu sitem yazınızı kabul görmek mümkün değil. Trabzonluların tahammül ettiği ve sevdiği ildir Gümüşhane