15 Yılını Tespih Edip Bavula Sığdırdı

Hobi Olarak Başladığı Tespih Tamiri İşini Küçük Valizine Sıkıştırarak Türkiye’yi Geziyor

15 Yılını Tespih Edip Bavula Sığdırdı

Şiran’da çay bahçesinde elinde pensesi, ipliği ve bavulu ile kendi halinde işine yoğunlaşan Metin Sevindik ile konuştuk.

Yaşının 63 olduğunu ve emekli olana kadar inşaatlarda çalışarak hayatını kazandığını ifade eden Metin Sevindik, hobi olarak başladığı tespihçiliği para kazanmaktan ziyade boş zamanlarını değerlendirmek için yaptığını söyledi.

Gebze’den Cenaze vesilesi ile geldiği memleketinde vatandaşların tespihlerini tamir eden Sevindik, “Gümüşhane’nin Şiran İlçesine bağlı Sadık Köyü doğumluyum Geçim derdi ile birlikte çıktığım gurbette inşaat işleri ile uğraştım. Kocaeli Gebze’de ikamet ediyorum. Emekli olduktan sonra insan bir boşluğa düşüyor. O boşluğu doldurmak amacıyla Tespih ile ilgilenmeye başladım. Gittikçe artan bu merak, gördüğüm sorunlu tespihleri tamir etme isteğiyle birleşince ve bir de el yatkınlığı olunca tamir işlerine başlamama neden oldu. Böylece bir taraftan camilerin önünde konaklayıp vatandaşın işini görmeye, öte yandan da namazımı kılıp ibadetimi yapmaya başladım” dedi.

Valizini Yanından Ayırmıyor

Gün boyu tespih tamiratı ile uğraşıp zaman geçirdiğinin, meraklıları için de farklı malzemelerden üretilmiş tespihler sattığını belirten Sevindik, “Yaklaşık 15 yıldır bu valiz ile Türkiye’nin bilinen tespih pazarlarına gidiyorum. Hobi olarak başladığım tespih tamiratı şimdi benim vazgeçilmez bir yaşam biçimi. Takım çantası ve sergi alanı olarak kullandığım valizimi yanımdan hiç ayırmıyorum. Bu işle uğraşırken bütün sıkıntılarımı unutuyor, insanlarla iç içe olmanın, meraklı gözler ile izlenmenin keyfini çıkartıyorum” diye konuştu.

Tespih Muhabbete Araç

Son yıllarda piyasada tespih alım satımı ile ilgilenen çok fazla insan olduğuna işaret eden Sevindik, “Artık pazara herkes çıkıyor. Çakması, taklidi, ucuz işçiliğe sahip çok sayıda tespih ve tespihçi var. Bu nedenle işler azaldı. Tespihe İstanbul, Bursa, Kütahya, Eskişehir ve Afyonkarakisar illerinde ilgi daha fazla.  Ankara Ayrancı’da ve İstanbul Feriköy’de büyük pazarlar kuruluyor. O pazarların sürekli takipçisiyim. Buralarda dostlar ile bir araya geliyor, tespih üzerine muhabbetler kuruyoruz. Bu güne kadar çok değerli tespihlerin tamiratı yapma şansım oldu. Alıp sattıklarım da oldu” şeklinde konuştu.

Ustasından Tüyolar

Tespihin iyisinden ustasının anlayabileceğine vurgu yapan Sevindik, “Osmanlı kehribarı en iyilerinden biridir ancak onun taklidi şu anda piyasada çok fazla. Vatandaşı kandırıyorlar. Oltu taşından tespih de iyilerinden ancak onun da benzerleri üretildi. Rus taşı, Gürcistan taşı piyasaya girince Oltu taşı ayırt edilemez oldu. Şuan için rağbet Osmanlı Kehribarlarına ancak kalmadı, tükendi. İyisini bulabilirsen ne ala, ancak tamamen tesadüflere bağlı.  Her geçen gün eski ustalar azalıyor. Emek yoğun işlemeli tespihlerin yerini fabrikasyon işler alıyor. Takım çantamda; Fil kemiği, Kaplumbağa kabuğu, Sıkma Kehribar, Oltu taşı, kuka gibi türlerde tespihlerim var” ifadelerini kullandı.

Sevindik sözlerini, “Her geçen gün tespihe olan ilgi artsa da, geleneksel bir sanat ve onun sanatçıları yok oluyor” şeklinde tamamladı.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER