2015 Yılında İstihdam Artacak

Gümüşhane Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, 2014 yılı birinci dönem işgücü piyasası talep araştırmasını tamamladı. İlginç sonuçların çıktığı çalışmaya göre işverenlerin yüzde 99'u iş ahlakına sahip çalışan isterken, 2015 yılında net istihdamın yüzde 3,7 oranında artması bekleniyor.

2015 Yılında İstihdam Artacak
Gümüşhane Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, 2014 yılı birinci dönem işgücü piyasası talep araştırmasını tamamladı. İlginç sonuçların çıktığı çalışmaya göre işverenlerin yüzde 99'u iş ahlakına sahip çalışan isterken, 2015 yılında net istihdamın yüzde 3,7 oranında artması bekleniyor.

Gümüşhane’de 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde yapılan çalışmaya göre açık iş oranı yüzde 3,7 çıkarken, en fazla açık iş olan mesleklerin ise ağır kamyon şoförü, beden işçisi, garson, iş makineleri operatörü, elektrikçi, mobilya imalat ustası/mobilyacı, satış danışmanı, makine bakımcısı, otobüs muavini ve imal işçisi olduğu ortaya çıktı.

Her yıl yapılacak ve yılsonunda kitap olarak basılarak taraflara dağıtılacak olan çalışma 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışma ile Gümüşhane’deki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlendi.

Gümüşhane’nin işgücü piyasasının fotoğrafı çekilerek Gümüşhane’deki sektörlerin işgücü ihtiyacının tespit edildiği çalışma sonucunda Gümüşhane düzeyinde sektörel olarak istatistiksel ve anlamlı tahminler üretildi.

HER 5 İŞYERİNDEN BİRİNDE AÇIK İŞ VAR

Çalışma ile Gümüşhane’nin açık iş oranının yüzde 3,7 olduğu ve her 5 işyerinden 1’inin açık işi bulunduğu ortaya çıktı. İşverenlerin açık işler için yaklaşık 74,6 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep ettiği anlaşılan çalışmada yüzde 60,6’ının lise altı eğitimliler, yüzde 9,8’inin lise ve dengi eğitimler ve yüzde 4,2’sinin lise üstü eğitimliler talep ettiği ortaya çıktı.

İŞVERENLERİN YÜZDE 99’U İŞ AHLAKINA SAHİP ÇALIŞAN İSTİYOR

Çalışmada işverenler yüzde 40,4’ü fazla mesaiye kalabilme yeterliliği, yüzde 16,1’i bilgisayar kullanımı, yüzde 15’i satış ve pazarlama, yüzde 16,6’sı proje tabanlı çalışma, yüzde 26,4’ü hesap yapabilme, yüzde 39,9’u sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 53,9’u iletişim ve ifade etme, yüzde 48,2’si takım çalışması becerileri,  yüzde 37,8’i mesleğe ilişkin yeterli bilgi, yüzde 86’sı fiziksel yeterlilik, yüzde 99’u iş ahlakına sahip olma ve yüzde 68’i seyahat edebilme esnekliği gibi ek beceriler talep etti.

EN FAZLA AÇIK İŞ ORANI KÜLTÜR, SANAT, EĞLENCE, DİNLENCE VE SPOR SEKTÖRÜNDE

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 33,3 ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektöründe olduğu tespit edilen çalışmada, bu sektörü yüzde 15,3 ile ulaştırma ve depolama sektörünün ve yüzde 14,6’lık açık iş oranı ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörünün izlediği anlaşıldı. Gümüşhane’de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin ağır kamyon şoförü, beden işçisi, garson, iş makineleri operatörü, elektrikçi, mobilya imalat ustası/mobilyacı, satış danışmanı, makine bakımcısı, otobüs muavini, imal işçisi olduğu tespit edildi.

İŞYERLERİNİN YÜZDE 53’Ü ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Gümüşhane İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Gümüşhane’de ilk 6 ayda 428 kişinin temininde güçlük çektikleri, çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 53,2’sinin eleman temininde güçlük çektiğini belirttiği, yani yaklaşık her 2 işverenden 1’inin işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlandığı ortaya çıktı.

EN ÇOK ARANAN MESLEKLER

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorusuna ise ağır kamyon şoförü, beton ve betonarme kalıpçısı, garson, makine bakımcısı, aşçı, elektrikçi, beden işçisi (inşaat),  iş makineleri operatörü, pişirici (ekmek), mekaniker (kompresör) meslekleri olarak cevaplandırdığı ortaya çıktı.

İSTİHDAM ARTACAK

Gümüşhane İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 185 kişilik net artışın beklendiği ortaya çıkarken, işverenlerin bugüne kıyasla 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamını net olarak yüzde 3,7 oranında artıracağı anlaşıldı.

TRENDİ ARTAN İŞLER VE İHTİYAÇ DUYULAN MESLEKLER

Tahminlere göre 30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün su temini (kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri), mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler ve ulaştırma-depolama sektörleri olacak. 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artışı beklenen mesleklerin ise ağır kamyon şoförü, beden işçisi (inşaat), temizlik görevlisi, beton ve betonarme kalıpçısı, beden işçisi (genel), mermer işçisi, madenci (genel), garson (servis elemanı), iş makineleri operatörü, kuruyemiş imal işçisi olması tahmin ediliyor.

BU ÇALIŞMA KURUMUN YAPACAĞI ÇALIŞMALARIN TEMELİNİ OLUŞTURACAK

Bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel işgücü piyasa yapılarının ve işgücü piyasası ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasını hedefleyen Gümüşhane İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile Gümüşhane’de geliştirilecek istihdam politikaları araştırmanın sonuçları dikkate alınarak oluşturulacak, işgücü yetiştirme kursları tespit edilen ihtiyaçlara göre açılacak.
Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2014, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER