9. Lames Şenliğine kadınlar damga vurdu

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde Torul Belediyesi, Zigana Köyü Muhtarlığı, Zigana Doğa Okulu ve Zigana Coğrafyası Derneği tarafından ‘9. Lames Şenliği’ düzenlendi.

9. Lames Şenliğine kadınlar damga vurdu

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde Torul Belediyesi, Zigana Köyü Muhtarlığı, Zigana Doğa Okulu ve Zigana Coğrafyası Derneği tarafından ‘9. Lames Şenliği’ düzenlendi.

Zigana köyünde bulunan tarihi okulun avlusunda düzenlenen şenliğe Türkiye’nin ünlü yemek uzmanı ve yazar Gümüşhaneli Sahrap Soysal’ın yanı sıra alanında büyük başarılara imza atmış Gümüşhaneli birçok kadının katılımı ve Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu’nun şenliğin 10.sunun Torul’da yapılması teklifi damga vurdu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan şenlikte konuşan Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu 10. Lames Şenliğini daha geniş katılımla şenlik havasında Torul’da yapmayı teklif etti.

“Torul Kalesi’ne şu anda Türkiye’nin en iddialı cam terasını yapıyoruz”

Çok farklı bir coğrafyada yaşadıklarının altını çizen Köroğlu, “Bitki ve hayvanlarıyla farklı bir coğrafyamız var. Günümüzde turizmin ne olduğunu herkes karınca kararınca anladı. Biz de ilçemizin ve ilimizin dünya turizminde hak ettiği yere gelmesi için var olan değerlerimizi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Zigana Limni Gölü, Altınpınar Limni Gölü ve Torul kalesi bunlara birkaç örnek gösterebilirim. Torul Kalesi’ne şu anda Türkiye’nin en iddialı cam terasını yapıyoruz. 240 metre irtifa hattı var. 3 ay sonra cam seyir terasımız bitecek. Bugün işleri başladı. Dünyanın, Türkiye’nin turizm payından Torul olarak biz de istifade etmek istiyoruz. Coğrafyamız inanç ve doğa turizmi açısından çok zengin. Geçmişlerimiz biraz tembellik etti, bunu telafi etmek de bize düşüyor” dedi.

“Bu dağlarda her derde deva olabilecek farmakolojik bitki örtüsünün üzerinde yaşıyoruz”

GÜSİAD Genel Başkanı Yüksel Yalçın ise Gümüşhane’nin kültür değerlerini tanıtma adına çıkılan bu yolculukta çok daha güzel başarılar elde edileceğine inancının tam olduğunu belirterek, “Gümüşhane’nin doğal yapısı ve bitki örtüsü adını çok bilmesek de tıp alanında bu dağlarda her derde deva olabilecek farmakolojik bitki örtüsünün üzerinde yaşıyoruz. Zigana’da yapılan çalışmaları takdirle izliyoruz. Gümüşhane’nin doğal bitkilerini tanıma ve kollama adına teşekkürlerimizi iletiyoruz. GÜSİAD bünyesinde Gümüşhane’nin doğal bitkilerini koruma ve tanımlama üzerine oluşturduğumuz komisyonda Savaş Aydın’a görev vermede mutabık olduk” diye konuştu.

“Köfteyi iyi pazarlayamadık burger diye yiyoruz, lahmacunu iyi pazarlayamadık pizza diye yiyoruz”

Gümüşhane’nin kültürü adına çok önemli olan bu şenliğin başarılı olmasını dileyen Yalçın, “Kuşburnu, lemis, kete gibi ticarileşebilecek çok sayıda kültürel değerimiz var. Bizler tarih boyunca bunları iyi pazarlayamadık. Köfteyi de iyi pazarlayamadık burger diye yiyoruz, lahmacunu, gözlemeyi iyi pazarlayamadık pizza diye yiyoruz. Gelişmiş ülkeler bu tip değerleri çok daha güçlendirerek, ticari amaç yükleyerek dünyaya tanıtıyorlar. Buradaki tanıtım programlarından ticarileşebilen değerler çıkarılması da ayrı bizlere ayrı bir ödev olsa gerek. Böyle olunca da ilelebet yaşayacaktır” ifadelerini kullandı.

Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın da Zigana Doğa Okulu hakkında bilgi vererek, şunları söyledi: “Bu okul 1928’de yapıldı. Bugüne kadar devam etti, ettireceğiz. Devam ettirilebilir, kollanabilir, sürdürülebilir turizm adı altında Zigana Doğa Okulu olarak sadece Zigana köyünün değil, bütün Türkiye’nin örnek okulu olmaya çalışıyoruz. Florası, faunasıyla birlikte ekoturizm ve kervanların geçtiği yer olan bu Zigana’ya hep birlikte hizmet etmeye çalışacağız. Ekoturizmin başkenti olan Zigana’da, Zigana adı sadece Zigana köyüne özgü değil, Gümüşhane’nin bir markasıdır, turizm değeridir. Biz burada sadece Lames şenliği değil bir kültür şenliği de yapıyoruz. Paylaştıkça büyüyen bir doğa istiyoruz. Onun için çalışıyoruz” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Hanede Dans Topluluğu halk oyunları gösterisi sundu. Büyük beğeni toplayan gösteride antrenör Ulvi Ergün liderliğindeki gençler coşkulu gösteriyle izleyicilerden tam not aldı.

Zigana köyünün yetiştirdiği önemli Devlet Sanatçılarından tenor Ömer Yıldız anısına Kültür ve Turizm Bakanlığı devlet sanatçıları tarafından “trio” konserinin verildiği programda daha sonra plaket takdimine geçildi.

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Av.Süreyya Turan tarafından organize edilen Gümüşhaneli idealist kadınlara plaket takdimi töreninde alanında Türkiye’de ve yaşadıkları şehirlerde ses getiren çalışmalar yapılan kadınlara plaket takdim edildi.

Programda daha sonra Anadolu Böbrek Vakfı Başkanlığı ile birlikte birçok dernekte üst düzey yönetici olarak görev yapan Türkiye’nin ve dünyanın saygın nefrologlarından Prof. Dr. Ayla San’ın “Doğa harikası Ziganam” adlı kişisel fotoğraf sergisi açılışı, ünlü ressam Güzin Arısoy ve çeşitli sanatçıların resim sergisi açılışları gerçekleştirildi.

Şenliğe adını veren yöresel lezzet “Lames” ikramının yapıldığı programa Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Özkürtün Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya, GÜSİAD Genel Başkanı Yüksel Yalçın, Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın ve vatandaşlar katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER