Akbulut, TRT Haber’de Gümüşhane dağlarını anlattı

Gümüşhane dağlarını 10 yıldır karış karış gezerek adeta gönüllü turizm elçiliği yapan Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün (GÜDAK) başkanı Mustafa Akbulut, TRT Haber Radyo kanalında yayınlanan ‘Radyo Ajandası’ programına konuk oldu.

Akbulut, TRT Haber’de Gümüşhane dağlarını anlattı

Gümüşhane dağlarını 10 yıldır karış karış gezerek adeta gönüllü turizm elçiliği yapan Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün (GÜDAK) başkanı Mustafa Akbulut, TRT Haber Radyo kanalında yayınlanan ‘Radyo Ajandası’ programına konuk oldu.

2008 yılının Aralık ayında dönemin Valisi Enver Salihoğlu’nun telkinleriyle kurulan ve o günden beri Gümüşhane dağlarını karış karış gezen, başta Ağrı Dağı olmak üzere Türkiye’de sayılı çok sayıdaki yüksek dağlara zirve tırmanışı yapan, hem Gümüşhane’nin hem de bölge illerinin doğal güzellikleri arasında kamplı program yapan GÜDAK üyesi sporcular faaliyetlerine devam ediyor.

TRT Radyo Haber kanalının Radyo Ajandası programına konuk olarak kulübün faaliyetleri hakkında dinleyicilere bilgi veren GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut, www.dangerousroads.org sitesi tarafından dünyanın en tehlikeli yolu seçilen Of-Çakyara-Bayburt D915 karayolu üzerindeki Derebaşı virajları hakkında bilgiler aktardı.

Sunucusunun Hindistan’dan, Sibirya’ya kadar birçok ülkede bulunan yolların yer aldığı listede Derebaşı virajlarının dünya çapında yankı bulduğunu ve en tehlikeli yol seçildiğini hatırlattığı programda geçtiğimiz aylarda bölgeye etkinlik düzenlediklerini ifade eden Akbulut, “Daha tehlikeli görünen yollar da var ama Derebaşı virajlarının tehlikesi ve listede birinci sırada çıkmasının nedeni bu yolun hala insanlar tarafından aktif olarak kullanılıyor olması. Listedeki diğer yolların neredeyse tamamı sadece turistik amaçlı kullanılıyor” dedi.

Derebaşı virajlarının Osmanlı-Rus harbi sırasında top arabalarının geçişi için yapılarak kullanıldığını ifade eden Akbulut, şuan bile kış ayları hariç yolun sürekli kullanıldığını hatırlattı.

Yolun karayolu güzergahında yer aldığını, yaylacılar ve yöre halkı tarafından aktif olarak kullanıldığını kaydeden Akbukut, “Doğa yürüyüşçüleri, off-roadçılar, doğaseverler kullanıyor. İnsanlar turizm amaçlı kullanıyor. Çok sayıda insan gelip ziyaret ediyor. GÜDAK olarak biz de her yıl ziyaret ediyoruz. Trabzon’da ki kulüpler, safarici ve ofroadçılar geliyor” dedi.

Sunucunun “Yürüyüş yapmak isteyenler ne yapsın? Ne zaman gelsin?” sorusunu da cevaplandıran Akbulut, “Biz orayı Temmuz ayının sonları, Ağustos ayının başlarında geziyoruz. Bölgenin florası çok güzel. Soğanlı dağı silsilesinde yer alıyor. Bu bölge bitki ve çiçek çeşitliliği çok zengin” diye konuştu.

Konuşmasında son olarak Gümüşhane’de yürüttükleri faaliyetleri anlatan Akbulut, şunları söyledi: “Bizim de etkinliklerimiz kulüp olarak devam ediyor. Gümüşhane yüzde 60’ı dağlarla kaplı bir şehir. 600 metreden 3331 metreye kadar yükselti farkı var. Doğa sporlarına çok uygun bir il. 15 günde bir böyle programlar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla ilgili 10 yıllık tarihimiz var. Bu sürede yürüdüğümüz rotaları kitap haline getirdik. Doğaseverlere sunmak için. Doğaseverlerine, doğa tutkunlarına rotalarımız, gps koordinatları kitabımızda yer alıyor.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER