Araştırıldı, bulundu, kursu açıldı

Gümüşhane hiç kuşkusuz tarihi süreç içerisinde günümüze dek önemini kaybetmemiş bir yerleşim yeridir. Adını Türkçe “Gümüş” ve Farsça “Hane” kelimelerinden alan Gümüşhane’de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan önemli bir araştırma sonrası “Gümüşhane Yöresel Kilimleri” adı altında kurs açarak, önemli bir çalışmaya imza attı.

Araştırıldı, bulundu, kursu açıldı

Gümüşhane hiç kuşkusuz tarihi süreç içerisinde günümüze dek önemini kaybetmemiş bir yerleşim yeridir. Adını Türkçe “Gümüş” ve Farsça “Hane” kelimelerinden alan Gümüşhane’de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan önemli bir araştırma sonrası “Gümüşhane Yöresel Kilimleri” adı altında kurs açarak, önemli bir çalışmaya imza attı.

Gümüşhane Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Taş, Gümüşkoza Gazetesine yaptığı açıklamada, özellikle Gümüşhane’nin köylerinde yıllar önce örülen ve kaybolmaya yüz yutan Gümüşhane Yöresel Kilimleri ile ilgili araştırma yaptıklarını belirterek, “Uzun süre yaptığımız bu araştırma sonrası, atalarımız, ninelerimiz, analarımız tarafından örülen yöresel kilimlerin motiflerini ve desenlerini tespit ettik” dedi.

Tespit edilen bu motif ve desenleri yeniden hayata geçirmek için Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in öncülüğü ve mihmandarlığında, İşkur ve Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla kilim atölyesi açtıklarını anlatan Müdür Taş, şöyle devam etti: “Kilim için tezgahları Kelkit Halk Eğitim Müdürlüğünden aldık. İplik siparişlerimizi de yaparak, yaklaşık 10 bayan kursiyerimiz için kurs açtık. Bu tür kurslarda daha önce öncülük ve hocalık yapmış bir bayan arkadaşımızı kurs vermek için görevlendirdik.”

“6 Aydır Kursumuz Devam Ediyor”

Kursun altı aydır devam ettiğini kaydeden Taş, şöyle devam etti: “Kursumuzda Gümüşhane yöresine has kilimler, çantalar, yolluklar örülmeye başlandı. Kullanılan motifler ve desenler tamamen Gümüşhane’miz yöresine ait motif ve desenlerdir. Unutulmuş, ancak biz onları araştırarak gün yüzüne çıkarmaya çalıştık. Bu motif ve desenleri yaşatmak istiyoruz.”

“Her Birinin Bir Hikayesi Var”

İşlenen her motifin ve desenin bir hikayesi olduğunu söyleyen Müdür Taş, “Bu motiflerde yıllar önce Gümüşhane’deki ninelerimizin, annelerimizin öyküleri var. Her motif ve desen ayrı bir öyküyü anlatıyor. O nedenle biz bu kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Amacımız bunları gelecek kuşaklara aktarmaktır. Kuşaklar arasındaki kültürel iletişimi bu şekilde sağlamak istiyoruz. Yeni kuşaklar, geçmişimizde yapılan bu motiflerden haberdar değiller. Biz bunları yaptıkça, yenilerini araştırdıkça Gümüşhane’nin kültürel değerlerini de ortaya çıkarmış olacağız. Gerek hocamız gerekse kursiyerlerimiz el emeği göz nuri bir eser ortaya koymaya çalışıyorlar” dedi.

“Kursiyerlere Günlük Ücret Ödeniyor”

Kursa katılan kursiyerlere imzalanan protokol gereği günlük ücret ödendiğini de belirten Müdür Taş, “Bizim açımızdan çok da iyi oluyor. Kursiyerlerimiz de bir harçlık da almış oluyor. Kursumuz birkaç gün sonra bitecek. Ancak biz, bu kursiyerlerimizle kursumuzun devam etmesini istiyoruz. İşkur ya da değişik kurumların katkılarıyla kursumuzu devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.

“Kursun Devazm Etmesini İstiyoruz”

Kurs Öğretmeni Saliha Özdamar ise kursta Kelkit Zilli Kilim Tekniği, Şiran Ala Kilim Tekniğini de öğretmeye çalıştıklarını belirterek, kilim, çanta ve yolluk üretiminin ağırlıkta olduğunu söyledi.

Kursiyerlerden Nurten Boz da kursun yakın bir sürede biteceğini belirterek, “Biz, kursun devam etmesini istiyoruz. Sayın Valimiz Okay Memiş ile görüştük. İnşallah, Sayın Valimizin çabaları ile kursumuzun devam etmesini istiyoruz. Kurs biterse Saliha hocamızla bir-iki ay çalışmayı düşünüyoruz. Bazı siparişlerimiz var” dedi.

“Destek Olunursa Kendi Tezgahımızı Kurarız”

Nurten Boz, ekonomik yönden destek olunursa kendi tezgahını kurmak istediğini de belirterek, “Önemli ekonomik destek gerekiyor. Yer bulma, tezgah kurma gibi, bana yardımcı olunması lazım ki, ben bunları sağlayıp kendi tezgahımı kurabilmeliyim, icraata dökebilmeliyiz” diye konuştu

Reyhan Uygun da, “Biz kursun bitmesini istemiyoruz. Devam etmesini istiyoruz. Artık biz ustalaştık. Bu işin her türlüsünü yapabiliyoruz. Önümüze bir motif konulduğu zaman bütün motifi dökebiliyoruz. İmkan verilirse kendi tezgahımızı da kurarız” şeklinde konuştu.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2018, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER