Ayazma geleneği yeniden can buluyor

Gümüşhane'nin Torul ilçesi ‘Musalla’ vadisindeki köylerde bir asrı aşkın süredir devam eden fakat son yıllarda yapılmayan ‘Ayazma’ şenliği bu yıl yeniden yapılacak.

Ayazma geleneği yeniden can buluyor

Gümüşhane'nin Torul ilçesi ‘Musalla’ vadisindeki köylerde bir asrı aşkın süredir devam eden fakat son yıllarda yapılmayan ‘Ayazma’ şenliği bu yıl yeniden yapılacak.

İnkılap Köyü ile Dedeli köyü sınırları içerisindeki Aktaş mevkiinde bulunan Ayazma taşı üzerinde ve çevresinde düzenlenen Ayazma Şenlikleri bu yıl 20 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Köy nüfuslarındaki düşüşe paralel olarak son yıllarda insanların Ayazma şenliklerine ilgisinin azalmasından hareketle kültürel miras olarak nitelendirilen Ayazma şenlikleri eski coşkusuna kavuşturmak için İnkılap (Musalla) Köyü Muhtarlığı alışılagelmişin dışında bir organizasyonla bu yıl şenliğimizi gerçekleştirecek.

‘Ayazma Musalla Vadisinin Pamukkale'sidir’

İnkılap Köyü Muhtarı Ahmet Oral, kültürel değerinin dışında jeolojik değeri de olan Ayazma Taşının yeraltından gelen sıcak suların karbonatlı kayaçlardan geçerken bünyesine karbonat alması ve yüzeye çıkınca soğurken bünyesindeki karbonatı bırakması sonucu “Traverten” denilen kayacın oluştuğunu belirterek, “Ayazma taşı Musalla Vadisinin Pamukkale'sidir. Üzerindeki mineralli su aktıkça büyümektedir. Canlı tanıkları tarafından 100 yıl önce en coşkulu şekilde kutlandığı bilinen Ayazma Şenlikleri rivayetlere göre ise iki asrı aşkın süredir düzenlenmektedir. İncil de ''kutsal yer'' anlamına gelen ayazma sonraları içinde için de kutsal kabul edilen su kaynaklarını ifade etmek için kullanılmıştır. Geçmişte derdi olan insanların ve hayvanların 20 Mayıs Günü Şenlik alanına getirilerek Ayazma Taşı üzerinden çıkan mineralli su ile yıkandığı bilinmektedir. Her anlamda vadimiz için bir değer olan Ayazma Taşını ve 20 Mayıs Ayazma şenlikleri bu yıl Torul Kaymakamlığının katkıları ile düzenlenecektir” dedi.

Bu yıl ilk defa Ayazma şenliklerinde konser düzenleneceğini ifade eden Oral, Gümüşhane'nin sevilen müzik gurubu “Grup Canca”nın konser vereceğini, eskiden olduğu gibi davul zurna ekibinin de yer alacağını, yöre sakinlerinin yöresel halk oyunlarını oynayacağını söyledi.

20 Mayıs 2017 Cumartesi günü saat 10.00'da başlayacak ve saat 16.00’da sona erecek olan Ayazma Şenliklerine Gümüşhane Belediyesi ve Torul Belediyesi tarafından ücretrsiz otobüs tahsis edileceğini dile getiren Oral, “Şenliğimizin daha coşkulu geçmesi için katılımın fazla olması çok önemli olup bütün halkımız davetlidir. Bu süreçte bizlerden kıymetli desteklerini eksik etmeyen Torul Kaymakamımız Sayın Mustafa Karali’ye araç tahsisi noktasından desteklerini eksik etmeyen Gümüşhane ve Torul Belediyesine Teşekkür ederiz” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER