Balıkçılık köylünün geçim kaynağı

Gümüşhane'de akarsu yataklarına kurulan tesislerle üretilen alabalıklar yöre halkının geçim kaynağı olurken, istihdama da katkı sağlıyor.

Balıkçılık köylünün geçim kaynağı

Gümüşhane'de akarsu yataklarına kurulan tesislerle üretilen alabalıklar yöre halkının geçim kaynağı olurken, istihdama da katkı sağlıyor.

Gümüşhane merkez ilçe başta olmak üzere Torul, Kelkit, Şiran ve Kürtün'de bugüne kadar dere kenarlarına 18 tesis kuruldu, kurulan bu tesislerdeki havuzlarda yıllık 260 ton alabalık üretiliyor.

GÜMÜŞHANE’NİN İLK BALIKÇISI

Torul ilçesine bağlı Gülaçar köyünde, balıkçılık yapan Ufuk Yılmaz, Gümüşhane’nin ilk tatlı su balıkçısının babası olduğunu belirterek, “Köylülerimiz tarafından 1974 yılında kooperatif kuruldu. Bu kooperatif 1984 yılında alabalık yetiştirmek amacıyla tatlı su havuzu kurdu. Rahmetli babam Necmi Yılmaz da bu havuzda ilk balık üretimi yapan ve satandı” dedi.

“BABAM 30 YIL BALIKÇILIK YAPTI”

Babasının 30 yıl tatlı su balıkçılığı yaptığını anlatan Yılmaz, “Babam ölene kadar bu havuzlarda balık üretimi yaptı ve sattı. İlk kurulan tesis olduğu için ilgi çok büyüktü. Bizleri balıkçılık yaparak yetiştirdi. Bu mesleği de babamızdan öğrendik. Kardeşim Necmettin’le birlikte baba mesleğini sürdürüyoruz. O bizleri balıkçılık yaparak büyüttü, biz de ondan öğrendiğimiz mesleği yaparak ailelerimizi geçindiriyoruz” diye konuştu.

“25 YILDIR DA BEN ÇALIŞIYORUM”

37 yaşında olduğunu ve 25 yıldır balıkçılık yaptığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ben 1992 yılında ilkokulu bitirdikten sonra babamın yanında çalışmaya başladım. 12 yaşında bu mesleğin içerisine girdim. Her şeyi babamdan öğrendim. Ben de kardeşim de birlikte çalışıyoruz. Yaptığımız işten çok memnunuz. Baba mesleğini sürdürdüğümüz için de ayrıca mutluluk duyuyoruz.”

“GEÇİNİP GİDİYORUZ”

Kimseye minnet olmadan geçindiklerini ifade eden Ufuk Yılmaz, “"Tesisimde 7 ayrı havuz var. Yavru balıklardan anaçlara kadar bu havuzlarda besleniyor. Yenecek büyüklüğe erişmiş alabalığı 2,5 liradan satıyoruz. Pişirip verdiğimizde fiyatı 5 liraya yükseliyor” dedi.

“YILDA 70 BİN BALIK SATIYORUZ”

Balıkların üretimini anaçlardan yaptıklarını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: “Yılda yaklaşık 70 bin balık satıyoruz. Okulların tatil olması ile birlikte yaz aylarında satışlarımız üst düzeyde oluyor. Yaz aylarında çoğunlukla tesislerimiz doluluk oranına ulaşıyor. Bizlerde gelen müşterilerimize pişmiş balık satıyoruz. Bu bizim için daha karlı oluyor. Kış aylarında ise çoğunlukla başta Ankara olmak üzere çeşitli illere talep üzerine balık gönderiyoruz. Yaz aylarında yoğunluktan dolayı da birkaç kişiyi istihdam ediyoruz.” 

TESİS SAYILARI ARTTI

Son yıllarda havuz balıkçılığı yapmak için çok sayıda tesis kurulduğunu belirten Ufuk Yılmaz, “Yeni tesislerin kurulması bizlerin satışlarını etkilemedi. Herkes kendi rızkını yer. Tesisimizin tek olduğu yıllarda balık yetiştiremiyorduk. Yeni tesislerin açılması bizleri de rahatlattı. Müşterilerimize daha iyi hizmet etmek için zamanımız oluyor” dedi.

“YOLUMUZ ÇOK KÖTÜ”

Tesislere kadar olan yolun standardının düşük olması nedeniyle kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Yılmaz, “Gelen müşterilerimiz, ‘balığınız çok güzel ama yolunuz çok kötü, bu yol böyle olursa bir daha gelmeyiz’ diyerek ayrılan çok müşterimiz oluyor. İsteğimiz, yolumuzun bir an önce sağlıklı bir şekilde yapılmasıdır. Bazı müracaatlarımız oldu ama ilgilenilmedi” diye konuştu.

İbrahim Özdemir-Figen Tok

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2017, 14:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER