Ara
Gümüşhane
Hafif kar yağışlı
-4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,9259 %0.13
50,6303 %-0.18
6.250,52 % 1,29
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Bayramda Sağlığınıza Dikkat Edin

Bayramda Sağlığınıza Dikkat Edin

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, Ramazan Bayramı öncesinde, sağlıklı bir bayram geçirmek için çeşitli önerilerde bulundu.

128
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, Ramazan Bayramı öncesinde, sağlıklı bir bayram geçirmek için çeşitli önerilerde bulundu.

Yaptığı açıklamada Ramazan ayında oruç tutmanın sağlıklı insan için organ ve sistemlerinin yıllık bakım ve ayarlanması olarak adlandırıldığını belirten Pehlivan, bayramla birlikte Ramazan ayında edinilen faydalı alışkanlıkların devam etmesini önerdi.

Gümüşhanelilerin eş, dost ve akrabalarıyla sağlıklı, huzurlu bir bayram geçirmeleri için bazı tavsiyelerde bulunan Pehlivan, vatandaşların bayram alışverişinde gazlı içecekler yerine meyve suyu veya ayran tercih etmelerini, hazır şeker ve çikolata alırken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izinli olduğunu gösterir işletme kayıt numarasının varlığına, ambalajının sağlam olmasına ve etiket bilgisi ve son kullanma tarihine dikkat etmelerini istedi.

Bayram süresince kişisel hijyen ve temizliğe dikkat edilmesi, özellikle el ve yüzün sık sık bol ve sabunlu su ile yıkanması gerektiğinin altını çizen Pehlivan, Bayram namazından sonra makul bir kahvaltı yapılması gerektiğini, ağır ve yağlı pastalardan, kızartmalardan uzak durulmasını istedi.

Pehlivan’ın önerileri şu şekilde:

“Ramazan boyunca insanın metabolizma hızı 2 öğüne göre düzenlenmiş ve ayarlanmıştır. Ana öğünlerde sebzeli etli yemekler tüketmelerini tahıl karbonhidrat şeker içeren, pirinç, makarna v.s. yemeklerden ve hamur işlerinde uzak durmalarını tatlılardan ise sütlü tatlılar tercih edilmesine eğer alınacaksa bir günde normal öğün porsiyonu geçmeyecek şekilde alıp ikramlarını kabul etmelerini, yemek  öğünlerini ise 3 ana 3 ara öğün şekilde ayarlamalarını ve ara öğünlerde meyve ve yoğurt kullanılmalı.

Günde 1,5- 2 litre temiz içme suyu kullanmalarını bol bol sıvı almalarını içecek olarak ayran, meyve suyu ve meyve nektarı kullanmalarını,

Ortam hijyenine dikkat etmelerini hasta ziyaretlerini kısa tutmalarını çöp ve atıkların usulüne  uygun ortamlardan uzaklaştırmaları gerekmektedir.

İkramlarda bulunuyorken ısrarcı olunmaması ikram sunulurken sunan kişileri kırmadan kendimiz için uygun olanı tercih etmeliyiz.

Bayramda yakın mesafeli ziyaretleri yürüyüş ile yapmaları, araçla yapılan ziyaretlerde kendilerine yürüme mesafesi bırakmalarını, ramazanda edindiğimiz formumuzu korumak için 35-40 dak. fiziksel aktivite yapmalarını öneriyor, Tüm Halkımızın ve Türk İslam aleminin Ramazan bayramını kutluyor ve sağlık mutluluk ve esenlikler diliyorum.”
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *