Bu ilçede 10 yıldır kahvelerde sıcak süt satılıyor

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde ki kahvehanelerde yaklaşık 10 yıldır havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlara soba üzerinde kaynatılan organik süt satılıyor. Çayla aynı fiyattan verilen sıcak süte vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde ki kahvehanelerde yaklaşık 10 yıldır havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlara soba üzerinde kaynatılan organik süt satılıyor. Çayla aynı fiyattan verilen sıcak süte vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Türkiye’de en fazla organik süt üretilen Kelkit ilçesinde insanlar kış mevsiminde gün boyu doğal ve besleyici olan sütü çaya alternatif olarak tüketiyor. Vatandaşlar, ilçe ekonomisine üreticiler açısından ayrı bir katkı sağlayan ve yön veren uygulamanın, Türkiye’nin her noktasında örnek alınması gerektiğini kaydediyor.

İlçe merkezindeki kahvelerin neredeyse tamamında yapılan uygulamaya özellikle Cumartesi günleri kurulan halk pazarına ilçe dışından gelen esnaflar ilgi gösterirken, başta öğretmenler olmak üzere memur kesimi de yoğun ilgi gösteriyor.

Sabahın erken saatinde açılan kahvehanelerde Kelkit ilçesiyle özdeşleşen sobaların tutuşturulmasının ardından tencereyle soba üzerinde kaynatılan sütlerin bu sayede de daha da lezzetli olduğu ifade ediliyor.

Kaynadıktan sonra demliğe aktarılarak çay kazanlarının buharı sayesinde gün boyu sıcak kalan sütün tüketimi her kahvede günlük ortalama 15-20 litre arasında değişiyor. 

“Sütü kendi köyüm olan Aksöğüt ve diğer köylerden de alıyoruz”

Pazaryeri mevkiinde 10 yıldır kahvehane işleten Murat Balcı, müşterilerin talep etmesi üzerine 7 yıldır süt sattıklarını, bazı kahvelerin bu konuda kendilerine öncülük yaptığını belirterek, “Pazar yerindeki kahvemizde bizde denedik ve tuttu. Memleketimizdeki farklı illerden bu konuda güzel geri dönüşler aldık. Süt herkse faydalı bir içecek. Talep de güzel. Yaşlısından gencine herkes içiyor. Sütü kendi köyüm olan Aksöğüt ve diğer köylerden de alıyoruz. Günlük 3-4 bidon süt gidiyor. Cumartesi günleri halk pazarımız. O gün çevre illerden gelen pazarcılar da kendi illerinde olmadığı için çok beğeniyor” dedi.

Bazı vatandaşların meşhur Kelkit ketesiyle birlikte büyük süt içerek sabah kahvaltısını da yaptığını ifade eden Balcı, sabahın ilk saatlerinde açtıkları dükkanda ilk işlerini sobayı yakmak, ardından da soba üzerinde sütü kaynatmak olduğunu belirterek, erkenden başlayan süt satışının gün boyu devam ettiğini söyledi.

“Kış mevsimi olduğu, havalar soğuduğu zaman süte rağbet artar burada”

Diğer işletmeci Ebuzer Önal ise kış mevsiminde çaydan ziyade süte yönelik bir dönüş olduğunu belirterek, “Kış mevsimi olduğu, havalar soğuduğu zaman süte rağbet artar burada. Sobanın yanmasıyla birlikte insanlar çaydan ziyade farklı birşeyler tatmak istiyor. Bizde süt uygulaması başlattık. Gayette olumlu karşılandı ve devam ediyor. Kışın soba yandığında sobanın üzerinde sütü kaynatınca daha lezzetli oluyor. Lezzeti daha çok ortaya çıkıyor. Soğuktan üşüyenler sobanın etrafında ısınırken süt içelim diyorlar artık. Çaydan ziyade süte yönelik güzel bir dönüş var” diye konuştu.

“Hanımdan süt isteyince buraya gönderiyor”

Kahvehane müşterilerinden emekli Atilla Altay ise kendisinin evde eşinden süt istediğinde kahvehaneye gönderdiğini söyleyerek, “Evde hanımdan süt istediğimde buraya yolluyor. Bende buraya gelip burada içiyorum. Organik süt, çok iyidir. Özellikle sabah kahvaltılarında Kelkit ketesiyle beraber çok güze işimize yarıyor. Parası olmayan, restorana gidemeyen vatandaş buraya gelip bir sütle sabaha kahvaltısını geçiştiriyor. Bu Kelkit’te yaklaşık 10 yıldır yapılıyor ve hemen hemen her kahvede var” şeklinde konuştu.

“Bu uygulama sadece burayla sınırlı kalmamalı, başka ilçeler, başka iller de devam ettirmeli”

Kelkit Anadolu Lisesinde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olan Erzincanlı Erhan Uğur ise asitli içecekler yerine süt içilmesi tavsiyesinde bulunarak, “Kahvelerdeki süt servisleri çok güzel ve faydalı bir uygulama. Başta çocuklarımız olmak üzere herkese asitli içecek içeceğine süt içmesini tavsiye ediyorum. Süt Kelkit’le özdeşleşmiş durumda. Bir öğretmen olarak sürekli burada süt içiyorum. Bu uygulama sadece burayla sınırlı kalmamalı, başka ilçeler, başka iller de devam ettirmeli” ifadelerini kullandı.

“Kelkit ekonomisine ayrı bir yön veren hizmettir”

Pazaryerinde esnaf olan Ümit Keskin ise vatandaşların uygulamadan çok memnun olduğunu, ayrıca süt üretimi yapan çiftçilerin de memnun olduğuna değinerek, “Özellikle kışın süt uygulaması yapılıyor. Çok memnunuz. Teşvik oluyor. Halk ta genel olarak memnun bu uygulamadan. Süt pazarında sıkıntı olmadığı için de çiftçilerimiz de memnun. Kelkit ekonomisine ayrı bir yön veren hizmettir” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER