Deveboynu suyu tekrar gündemde

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Yağlıdere köyü sınırları içindeki Deveboynu yaylasındaki kaynak suyunun Gümüşhane ve çevre köylerine getirilmesi yeniden gündeme geldi.

Deveboynu suyu tekrar gündemde

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Yağlıdere köyü sınırları içindeki Deveboynu yaylasındaki kaynak suyunun Gümüşhane ve çevre köylerine getirilmesi yeniden gündeme geldi.

Denizden 3 bin 82 metre yüksekliğindeki Deveboynu zirvesinin eteklerinde bulunan bölgeden çıkan kaynak suyunun şehre içme suyu sağlayacak olan Bahçecik Barajını takviye edecek Aktutan Göletine taşınması konusu İl Koordinasyon Kurulu toplantısında hem İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar hem de Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay tarafından gündeme getirildi.

“Deveboynu sürekli gündemde”

Devlet Su İşleri (DSİ) 22.Bölge Müdür Yardımcısı Kağan Şan’ın sunumunu yapmasının ardından söz alan GTSO Başkanı İsmail Akçay, “Deveboynu bölgesindeki su kaynağımızla ilgili her dönem proje yapılmasını istiyoruz. Bugün değil ama yarın bizim için çok önemli. O kaynakla ilgili bir proje yapılarak Gümüşhane içme suyuna ilerde takviye olmasını istiyoruz” dedi.

“Deveboynu ile ilgili hidrolojik ölçümlere ve değerlendirmelere başladık”

Akçay’a cevap veren Şan, Gümüşhane’ye 2050 yılına kadar içme suyunu Bahçecik Barajıyla planladıklarını, ana su kaynaklarının Bahçecik Barajı ve Aktutan göleti derivasyonu olduğunu belirterek, “Deveboynu ile ilgili hidrolojik ölçümlere ve değerlendirmelere başladık. Bu konu sürekli İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında gündeme geliyordu. Bu çalışmaları tamamlayınca daha detaylı bir bilgi arz edeceğiz” diye konuştu.

“Deveboynunda korkunç bir su havzası var”

İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar ise 2004 yılından beri şehrin gündeminde olan Deveboynu suyunun çok önemli olduğunu belirterek, “Aktutan barajı da Bahçecik Barajını takviye edecek. Organize Sanayi Bölgesinin de su ihtiyacı var. Tekke köyü, ArzularKabaköy beldemiz ve yukarı köylerde büyük bir ihtiyaç ortaya çıkıyor. Deveboynunda korkunç bir su havzası var. Aktutan barajına yakın bir bölgede ve bu baraja akıtılırsa sorunlar çözülür. Bu 2004’ten beri bir türlü harekete geçirilemedi. Sürekli koordinasyonda gündeme geliyor. Suyun ne kadar önemli olduğunu söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

Deveboynu’nun hemen yan tarafında bulunan Çakırgöl gölünden yıllardır borularla kilometrelerce uzaklıktaki Trabzon’a su götürülürken DSİ’nin çalışmasını biran önce tamamlayarak 13 kilometre mesafedeki Deveboynu-Aktutan arasında su isale hattı çalışmalarına başlaması bekleniyor. Konuyla ilgili talepler üzerine İl Özel İdaresi önceki yıllarda bir çalışma yapmış ve ilgililere sunmuştu.

YORUM EKLE
YORUMLAR
ergin karaçengel
ergin karaçengel - 5 yıl Önce

Deveye sormuşlar boynun niye eğri........

SIRADAKİ HABER