Devlet hastanesine yeni bir teknoloji daha

Gümüşhane Devlet Hastanesi, son dönemdeki teknolojik ataklarını devam ettirerek 4 boyutlu ultrasonun ardından böbrek taşlarını sorun olmaktan çıkaran Holmium Lazer teknolojisini de hizmete sundu.

Devlet hastanesine yeni bir teknoloji daha
Gümüşhane Devlet Hastanesi, son dönemdeki teknolojik ataklarını devam ettirerek 4 boyutlu ultrasonun ardından böbrek taşlarını sorun olmaktan çıkaran Holmium Lazer teknolojisini de hizmete sundu.

Kırma işlemine göre daha yüksek başarı elde edilen sistemle ilgili bilgi veren GDH üroloji doktorları Op.Dr. Cemil Bayraktar ve Op.Dr Serkan Borozan, böbreği mesaneye bağlayan idrar kanalındaki taşların tedavisinde kullanılan "Holmium lazer" teknolojisinin özel bir yere sahip olduğunu söyledi.

Bayraktar ve Borozan, sistemle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Holmium lazer, bu taşları büyük bir etkinlikle kırabilen bir teknolojidir. Bu işlemi yaparken özellikle taş tarafından emilen lazer dalga boyları kullanıldığından, taşın etrafındaki dokular bu dalga boylarını emmemekte ve bu işlemden zarar görmemektedir. Aynı zamanda lazer taşa dokunmadan kırma yaptığından, eski teknolojilerde olan taşın yukarı ve böbreğe geri gitmesi riski de daha düşüktür. Sonuç olarak Holmium lazer ile yapılan ameliyatlarda, hastanın taştan arındırılması oranları % 92-95 arasındadır ve bu oranlar üreter taşlarının tedavisinde elde edilen en yüksek başarı oranını temsil etmektedir.

Hasta açısından büyük konfor sağlıyor

Holmium lazer ile yapılan üreter taşı ameliyatları hasta için büyük bir konfor sağlar. Hasta ameliyatın olduğu günün akşamında evine gidebilir. Vücutta herhangi bir kesi olmadığından ameliyat sonrası dönem açık cerrahi tekniklere göre daha az ağrı çekilmesini sağlar. Tek seansta tedavi tamamlandığından, ses dalgasıyla taş kırılmasına (ESWL) göre de daha hızlı bir tedavidir. Bu sayede hastanın normal aktivitesine ve iş yaşamına en kısa sürede geri dönmesini sağlar. Yakın zamana kadar sadece idrar kanalındaki taşların tedavisinde kullanılan Holmium lazer, fleksibıl (bükülebilir veya kıvrılabilir) üreterorenoskopların kullanıma girmesiyle artık böbrek içinde yerleşmiş taşlarda da etkin bir tedavi sağlar. Böbreğin iç kısmındaki idrar toplayıcı sistemde yerleşmiş taşlara bu fleksibıl aletlerle ulaşılır ve taşlar Holmium lazer kullanılarak kırılır. Büyük taş parçaları özel aletlerle tutularak vücut dışına çıkarılabilir. Kalan küçük parçalar da idrar ile vücut dışına atılır.

Devlet hastanemizde, böbrek, idrar yolları ve mesane taşlarının tedavisinde ileri teknolojileri ve cerrahi teknikleri ile ilk ameliyatımız yapılmış olup başarıyla sonuçlanmıştır.”
Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2015, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER