Doç.Dr. Bayram Nazır'dan Dersaadet'te Ticaret

Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi hemşehrimiz Doç.Dr. Bayram Nazır “Dersaadet’te Ticaret” isimli kitabı ile İstanbul’un ticaret tarihine ışık tutuyor.

Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi hemşehrimiz Doç.Dr. Bayram Nazır “Dersaadet’te Ticaret” isimli kitabı ile İstanbul’un ticaret tarihine ışık tutuyor.

Kitabında kaybolan meslekleri, gravür ve fotoğraflar eşliğinde gün ışığına çıkartan Doç. Dr. Bayram Nazır, Fütüvet ve Ahilik kavramları paralelinde esnafın, ticaretin yanı sıra sosyal hayattaki işlevini inceliyor.

Kitapta Osmanlı zamanında ticaretin belkemiğini oluşturan Ahilik kuralları çok geniş bir biçimde ele alınırken, gururlanan, cimrilik eden, kıskanan, karşısındakinin ayıbını örtmeyen, dedikodu eden esnafın Ahilik teşkilatından atıldığı da anlatılıyor.

İşine hile karıştıran esnaflara verilen birbirinden ilginç cezaların örneklendirildiği kitapta, padişahların destek verdiği meslek kuruluşları da sıralanıyor.

Sefer zamanı kurulan esnaf alaylarına da yer verilen kitapta, bu alaylar ile günümüz fuarcılığı arasındaki benzerliklere dikkat çekiliyor. Bu alaylarda; şairlerden meddahlara, görevi ilahi söylemek olan hanendelerden hekimlere, tütüncülerden sebzecilere kadar temsilcilerin bulunduğu okuyucuya aktarılıyor.

Kitapta ele alınan bir diğer konuda ise, İstanbul’da dükkân açmak için hangi kuralların yerine getirilmesi gerektiği. Kitaba göre; esnaflar yeterli meslek eğitimine sahip olsa dahi kendisi için kefil bulamadıkça dükkan açamıyordu. İhtiyaç dışı dükkân açarak piyasa fiyatlarıyla oynayan esnaf da, kurallar gereğince suçlu sayılıyordu. Ayrıca komşusunu rahatsız eden esnaf, cezaya mahkum ediliyordu.

Yabancı seyyahların gözlemlerine de yer verilen kitap, Doç.Dr Bayram Nazır’ın iki yıllık çalışması sonucu, İstanbul Ticaret Odası tarafından yayın dünyasına kazandırıldı.
Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2012, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER