Doğu Karadenizin Tıbbi Bitki Hazinesi Keşfediliyor

DOKAP Eylem Planı çerçevesinde 2015 yılında başlatılan “Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanterinin Çıkarılması, Ticari Kullanımının Araştırılması ve Üreticilerin Eğitimi” projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.   Konu ile ilgili olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda toplantı düzenlendi.

Doğu Karadenizin Tıbbi Bitki Hazinesi Keşfediliyor

DOKAP Eylem Planı çerçevesinde 2015 yılında başlatılan “Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanterinin Çıkarılması, Ticari Kullanımının Araştırılması ve Üreticilerin Eğitimi” projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.   Konu ile ilgili olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda toplantı düzenlendi.

 “Çok kaliteli bir toprak yapımız var”

Toplantıda Proje Yürütücüsü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi Bitkiler Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr Yüksel Kan’ın sunumlarını gerçekleştirmesinin ardından konuşan Vali Okay Memiş, projenin hayırlı olması temennisinde bulunarak, “ Gümüşhane iki havza üzerine kurulmuş bir vilayet. Havzalarımızdan biri il merkezi, Torul ve Kürtün ilçelerimizi kapsayan Harşit havzası. Bu bölgemiz biraz dağlık bir arazi. Rakım daha düşük. Bir de Kelkit, Köse, Şiran ilçelerimizi kapsayan Kelkit havzamız var. Harşit havzasında topoğrafyadan dolayı çok fazla tarım arazimiz yok. Ama olan tarım arazilerimizin toprak tahlillerine baktığımızda birçok mineralin içerisinde olduğu, çok verimli bir toprak yapısı olduğunu görüyoruz.  Evet bir Çukurova değil ama olduğu haliyle çok verimli, çok kaliteli bir toprak yapımız var. Bunu üretilen meyve, sebzelerin lezzetinden ve aromasından anlıyoruz” diye konuştu.

“Bizim bu bölgede en önemli faktör güneşimiz”

Gümüşhane’de meyve sebze üretiminde en önemli faktörün güneş olduğunu vurgulayan Vali Memiş, “Sahil ve Gümüşhane arasındaki en önemli farklarından bir tanesi güneşimiz. Bizim bu bölgede en önemli faktör güneşimiz. Güneş meyveye de, sebzeye de tadını veren en önemli unsur toprakla beraber. Sahilde olmayan bir nimet. Sahilde çok yeşil bir bitki örtüsü var, çok yeşil bir coğrafya var ama güneş yeterli olmadığı için o bitkiler de, meyvelerde Gümüşhane coğrafyasındaki lezzeti bulamazsınız. Onun için bizim burada il özel idaresinden desteklemiş olduğumuz seralarda ve diğer şekilde üretilen ürünler Trabzon’da kapış kapış gidiyor. Marketlerde organik ürün diye satılıyor. Çok önemli” dedi.

“Gümüşhane endemik bitkiler açısından çok zengin”

Kelkit havzasında ise hayvancılığın Gümüşhane için önemli oluğunu dile getiren Vali Memiş, “Biz geçtiğimiz yıl tarım müdürlüğümüz öncülüğünde endemik bitkilerle ilgili bir çalışma yaptık. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Türkiye çapında çok yetkin bir hocamız geldi. Bu coğrafyanın özellikle Gümüşhane’nin, Gümüşhane’de de Şiran ilçesinin endemik bitkiler açısından çok zengin olduğunu ifade ettiler. Bu bizim tıbbı aromatik bitkilerin de doğru bir şey.  Bu projenin burada yürütülmesini destekleyecek doneler. Biz o yüzden bu tür tarıma ve üretime hazırız. Her türlü desteği vermeye de hazırız” ifadelerini kullandı.

“Ceviz dikimine devam edeceğiz”

Gümüşhane’nin bir madenci kenti olduğunu kaydeden Vali Memiş, şöyle devam etti “Pestil köme çok önemli. 28 işletme yıllık 5 bin ton üretimle Türkiye’nin en kaliteli pestil kömesini biz üretiyoruz. Ancak pestil ve kömenin ham maddesi olan cevizi Arjantin’den, Şili’den alıyoruz. O yüzden bir çalışma başlattık.  Ferno fernette denilen 50 bin cevizi toprakla buluşturduk. Cevizler yüzde 99 tuttu. 5 yıl içerisinde hiçbir pestil kömecimiz 1 kilogram cevizi bile dışarıdan almayacak. Bu sene de yine dikime devam edeceğiz.  Ama profesyonel biçimde yapıyoruz bu işi.”  

“23 ilde en avantajlı il Gümüşhane”

İŞGEM projesi ve Cazibe Merkezlerinden bahseden Vali Memiş, “İŞGEM 9 milyon avroluk, yaklaşık 30 milyon liralık bir proje. Burada endemik bitkiler, organik ürünler, pestil köme ürünlerinin üretimi, özellikle ambalajlaması, kuluçka tesisleri, inovatif ürünleri kapsayan çok güzel bir proje. Bir de hükümetimizin başlattığı cazibe merkezleri projesi var. 23 ilde en avantajlı il Gümüşhane. Çünkü sahile yani pazara en yakın il biziz. Zigana tüneli yapıldığında adeta Torul’dan giriyorsunuz, Maçka’dan çıkıyorsunuz. Yarım saatte limandasınız. Cazibe merkezleri programın da bize müracaat eden bir firma var. Tıbbı aromatik bitkilerin ekstrak üretimi üzerine yaklaşık 100 milyon liraya yakın bir tesisi Gümüşhane’ye kuracaklar. Ve dolaylı en az bin kişilik bir istihdam yapacak bir firma. Çok iyi gidiyor. Biz hazırız. Çok doğru bir proje.  Kıt kamu kaynağını doğru yere harcamak çok önemli. Stratejik planlama da budur aslında” şeklinde konuştu.

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ise, DOKAP’ın genel faaliyetleri ve projeyle ilgili bilgi vererek, gelinen süreci anlattı.
Toplantıya Vali Okay Memiş, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yüksel Kan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Erol Dolan, ilçe tarım müdürleri, üretici birlikleri temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Figen Tok

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER