EKÜY projesine katılan çiftçilere sertifika verildi

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında örtü altı üretimi yapan 15 çiftçiye sertifikalarını düzenlediği törenle verdi.

EKÜY projesine katılan çiftçilere sertifika verildi
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında örtü altı üretimi yapan 15 çiftçiye sertifikalarını düzenlediği törenle verdi.

Bakanlık tarafından başlatılan EKÜY projesine katılarak uygun ürün seçimi ve çeşitliliği, toprak işleme, bitki sağlığı, sulama, gübreleme, budama, münavebe gibi sistemleri ve kombinasyonları uyumlu bir şekilde uygulayan çiftçiler kalıntısız ürün ürettikleri ve doğal yaşama zarar vermedikleri için sertifikayla ödüllendirildi.

Torul İlçe Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen sertifika törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Çikrıkci, Torul İlçe Müdürü Evren Evrim Özdemir, projeden sorumlu teknik personel ve üreticiler katıldı. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Birşen, amaçlarının tarladan sofraya güvenilir gıda arzının sağlanması, taze sebze ve meyvede tüketimde yaşanan kalıntı sorununun çözülmesi ve çevre ve insan sağlığı ile fauna ve floranın korunması açısından üreticilere toprak hazırlığından başlayıp hasada kadar bitki yetiştirme zirai mücadele faaliyetleri, entegre mücadele prensipleri doğrultusunda çevre dostu mücadele yöntemleri uygulanılarak kalıntı sorunu olmayan sağlıklı, güvenilir ürün yetiştirilmesi olduğunu söyledi.

Hayat için gıdanın olmazsa olmaz bir unsur olduğunu söyleyen Birşen, “Gıda güvenliği tarladan sofraya bir zincirdir. Bunun bir halkasıda  yediğimiz gıdanın güvenilir olmasını temin etmek, denetlemekse ilk halkası tarladaki üretimdir. O nedenle orada sağlıklı olmasını teminat altına almamız gerekiyor. Tüketilen gıda ile sağlık arasındaki ilişkinin önemi tartışılmaz. Diğer bir deyişle, gıda sağlıklı değilse, sağlıklı bir yaşamdan söz edilemez. Bu nedenle gıda güvenliğinin önemi her geçen gün daha da artmaktadır” dedi.

Proje kapsamında 2015 yılında Gümüşhane Örtüaltı Entegre ve Kontrolü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesinin merkezde 1 üretici ve Torul ilçesinde 14 üretici olmak üzere toplam 15 üretici ile 20 dekar alanda domates, salatalık, biber ve patlıcan olmak üzere dört üründe sürdürüldüğünü, proje kapsamındaki seralarda ise mavi bayrakların asılı olduğunu ifade eden Birşen, “Üretim sezonu başlamadan önce ilgili proje sorumlusu teknik personel tarafından köylerde proje tanıtım toplantıları ve eğitimleri yapıldığını belirten Birşen, Bu toplantılara katılan veya proje hakkında bilgi sahibi olan ve projede yer alıp, teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda üretim yapmak isteyen gönüllü çiftçilerimizle sözleşme yapılmaktadır. Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi çalışması yapılan alanlarda ürünler hasat'a geldiğinde labaratuvara gönderilmekte, analiz sonucu temiz çıkan ürüne Entegre ve Kontrollü Ürün sertifikası verilerek ürünlere de EKÜY logosu yapıştırılmaktadır. Üreticiye ise Entegre Mücadele Üretici Sertifikası verilmektedir” diye konuştu.

Torul İnkılap köyünde üretici olan Naci Kılıç, bu projede yer alarak üretim yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu, yolun daha başında olduklarını, toprağı olan herkesin üretime bilinçli bir şekilde katkıda bulunması gerektiğini söyleyerek, kuruma kendilerine verdiği desteklerden dolaya teşekkür etti.

Entegre ve Kontrollü Ürün Projenin gereği olan EKÜY logolarının ve Sertifikalarının dağıtımının ardından tören sona erdi.
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2015, 16:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER