‘Etkili İletişimle Kendini Keşfet’

Gümüşhane Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından ‘Etkili İletişimle Kendini Keşfet’ konulu konferans düzenlendi.

‘Etkili İletişimle Kendini Keşfet’

Gümüşhane Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından ‘Etkili İletişimle Kendini Keşfet’ konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Belediye Başkanı Ercan Çimen, yaptığı konuşma ile salonda bulunanlarla iletişim kurduğunu, yapılan iletişimde iyi algı yönetimi sağlanması halinde her şeyde başarılı olunacağını söyledi.

İletişimin en önemli yönlerinden bir tanesinin de empati yapabilmek olduğunu vurgulayan Çimen, “İnsan hayatında empati varsa başarılı olamayacağı hiçbir iş yoktur. Bir otobüs şoförü yerine kendini koyan bir vatandaş varsa ya da öğrenci yerine kendini koyan otobüs şoförü varsa iletişimi kurmada başarı sağlarlar. Kurulan empati ile insan oğlu her şeyde başarılı olur. Başarının sırrı da buradan geçiyor. Belediye başkanı olarak sadece yol, su, kanalizasyon gibi hizmetlerin yanı sıra bu gibi iletişim araçlarını kullanarak vatandaşın bizlerden ne istediğini tespit etmek, yerine getirmektir. Yaklaşık 4 yıldır belediye başkanı olarak görev yapıyorum ve vatandaşlarımızla bu iletişimi iyi kurduğumu sanıyorum. Yaptığımız anketlerde insanlarımızın neler istediğini, neleri görmek istediğini, bu iletişim ağı ile öğreniyoruz” dedi.

“Tüm Yaşam Eğitimdir”

Kent Konseyi Kadın Komisyonu Başkanı Aysel Akçay ise birey olarak yaşanılan birçok şeyin seçimlerden ibaret olduğunu, kişisel gelişimin bilinçli değişimi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Değişim de bizim farkındalığımızla olur. Anca farkındalık demek, kişinin kendisini sorgulaması demektir. Bu süreç çoğu zaman sancılı ve acı veren bir süreçtir. Kişinin çıktığı en zor yolculuk, kendi içine doğru olan farkındalık yolculuğudur. Yüzleşmeye korktuğumuz gerçeklerimizi, kimseye söyleyemediğimiz zayıflıklarımızı, farkında bile olmadığımız kör noktalarımızı tespit etmemiz kendimizi anlamamızdır. Tüm yaşam eğitimdir. Herkes öğretmendir ve herkes sürekli olareak öğrencidir.”

“Aynı Dili Konuşmak İlişki Sistemidir”

Konferansa konuşmacı olarak katılan İletişim Uzmanı Sema Özdemir, konuşmasına, salondakilere “İletişim Ne Demektir?” sorusu ile başladı. Aldığı cevaplar üzerinden iletişimle ilgili açıklamada bulunan Özdemir, “Aldığım cevaplar güzel ve doğru cevaplar oldu. Yalnız ortak semboller çok dikkat çekiciydi. Yani aynı dili konuşmuyorsak, konuştuklarımız bir yere kadar anlamlı oluyor. Hepimiz Türkçe konuşuyoruz da aynı dili konuşmak bireyler arasında bilgi almak ve vermek amacıyla oluşturulan bir ilişki sistemidir. Her sistem içerisinde semboller olduğuna göre, o sembollerin bütünü, aslında bizim iletişimimizin kalitesini belirleyen şeylerdir. Aynı dili konuşmak demek de bu semboller bütününün benzer olmasıdır. Ne kadar çok benzerse, biz o kişiyle daha rahat iletişim kurmuş oluruz. Anlaşabiliyoruz ve etkileşebiliyoruz” dedi.

“Niye İletişim Halindeyiz”

“Niye iletişlim halindeyiz?” sorusunu soran Özdemir, şöyle devam etti:” İletişim kurmak zorunda mıyız? Evet, iletişim kurmak zorundayız. Dünyada tek başına yaşamıyoruz, biz bir arada yaşıyorsak, bu durumda da belli bir yere kadar birbirimizle iletişim halinde olmak zorundayız. İletişim kurmaktaki en önemli faktör, haberleşmektir. Daha sonra etkilemek için, anlaşılmak için, anlamak için, var olmak için ama tümünde bu kadar çabayı mutlu olmak için yapıyoruz. İnsanoğlu mutlu olmadığı hiçbir iletişimin içerisinde de olmak istemez. Mutlu olamadığın zaman iletişim haliyle kesiliyor. Ama herkesle iletişimi kesemiyoruz çünkü iletişim kurmak zorunda olduklarımız var.”

“İletişimi İlk Kurduğumuz Kişi Kendimiz” 

Uzman Sema Özdemir, insanın ilk iletişim kurduğu kişinin kendisi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “İnsanoğlu doğduğu andan itibaren ilk iletişim kurduğu kişi kendisidir. Sonra diğer kişilerle bağlantı haline geçiyor. İnsanlar iletişimi doğru kurabilmesi için ilk yapması gereken kendi kendine söylediği şeylere dikkat ediyor olmasıdır. Bunun için de kendini dinliyor olması lazım. Bir insan hayatta iletişimde başarılı olmak istiyorsa ilk öğrenmesi gereken şey, dinleme becerisidir. Çünkü insan doğru dinlemeyi yaparsa, sembolleri çok rahatlıkla zihninde algılayabilir ve karşı tarafın dünya modelini öğrenir. Dinlemek demek, benim dünya modelimin dışında bir insanın da dünya modelini anlayabilmek demektir. Her birimizin zihnindeki haritalar farklıdır.”

“Uygun Kanalı Bulabilmek”

Herkesin dünya modeline yaklaşık bir zihin modeli geliştirmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, “Biz buna esneklik becerisi diyoruz. Bir insanın zihinsel olarak esnek olması demek karşısındaki bireyin anlayabileceği kanalı bulabilmektir. Sürekli aynı kanaldan yayın yaparsan herkese ulaşamamış olursun. Eğer bir kişiye ya da birden çok kişiye ulaşmak istiyorsanız farklı kanalları denemek zorundayız. Denediğiniz zaman işte o zaman iletişimde başarılı olabiliyorsunuz. Karşı taraf dinlemiyorsa, anlatma modelini düzeltmemiz gerekiyor. Gönderici de bir sorumluluk sahibi, alıcı da bir sorumluluk sahibidir. Biz insanlar olarak ne kadar sorumluluk sahibi olursak, sonuç ve amaca ulaşırız. Karşı taraf anlamamak istemesine rağmen ben o kişiyle anlaşabilecek bir kanal bulabilirim. Televizyon izlerken ya da radyo dinlerken bir kanalı bulmak için arıyoruz. Kanalı bulmak için araştırıyoruz, çaba gösteriyoruz.  Biz de insanlarla iletişim kurarken, onların kanal ayarlarından, hangi kanaldan yayın yapıyorsa, o istasyonu bulmamız lazım ki, o semboller işe yarasın. Bir insanı hiç kimsenin anlamıyor olması söz konusu değildir. Herkesin anlaşabildiği ya da kendilerini anlatabildiği birileri vardır. Önemli olan frekansı yakalayabilmektir” diye konuştu.

Konferansın sonunda Vali Yardımcısı ve Vali Vekili Ali Arıkan tarafından Özdemir’e teşekkür belgesi verilirken, Gümüşhane Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aysel Akçay tarafından da günün anısına bir plaket sunuldu, çiçek takdim edildi.

Konferansa Gümüşhane Vali Yardımcısı ve Vali Vekili Ali Arıkan, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ve eşi  Gülsen Çimen, İl Jandarma Komutanı Albay Cezayir Danışan’ın eşi İlke Danışan, İl Genel Meclis Başkanı Şerif Bayraktar, Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir, Kent Konseyi Başkan Vekili Ömer Salantur, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aysel Akçay, kurum müdürleri, STK ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katıldı.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2017, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER