Genç neyzenler nefesleriyle büyüleyecek

7 bin yıllık Ney Üfleme Sanatı için Gümüşhane Gençlik Merkezi’nde kurs açılıyor.

Genç neyzenler nefesleriyle büyüleyecek
7 bin yıllık Ney Üfleme Sanatı için Gümüşhane Gençlik Merkezi’nde kurs açılıyor.

Gümüşhane Üniversitesi Öğrencilerinden Murat Can Emektar tarafından verilecek olan kurs için kayıtların devam ettiği, çalışmalara ise gruplar halinde 2 Ekim Pazar gününden itibaren başlanacağı öğrenildi.

NEY TÜRK SAZI OLARAK ANILIYOR

Gümüşhane Gençlik Spor İl Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenecek kurslar ile ilgili Gümüşkoza’ya açıklamalarda bulunan kurs eğitmeni Murat Can Emektar,  Sümerlerden kalan Tasavvuf musikisinin vazgeçilmez çalgılarından olan Ney’in Türk sazı olarak anılmakta olduğunu, Gümüşhane’de ki 3 yılında 3 kez böyle bir kursu düzenleyecek olmaktan son derece mutluluk duyduğunu söyledi.

“HEDEFİM BU YIL 150 İLA 200 KİŞİYE NEY ÜFLETMEK”

Ney ile ilk olarak 12 yaşında tanıştığını ifade eden Emektar , “Gümüşhane Üniversitesi Makine Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisiyim.  Ankaralıyım. 10 yılı aşkın bir süredir ney üflüyorum. Üç yıldan beri Gümüşhane ve Torul’da değişik kurslar ile birlikte yaklaşık 150 öğrenciye ney üflettim. İlk sene Gümüşhane Üniversitesinde, ikinci yıl Gümüşhane Belediyesi bünyesinde ve bu yıl da Gençlik Merkezi aracılığıyla meraklıları ile buluşacağız. Ayrıca Torul’da özel olarak kurs verdim. İlk yıl yaklaşık 30 öğrencim vardı. Gümüşhane Belediyesi tarafından düzenlenen kursa ise 90 kişi katılmıştı. Bu sene ise 150 ila 200 kişi arasında bir sayıya ulaşacağımızı tahmin ediyorum” diye konuştu.

“İKİ AY İÇERİSİNDE ESER ÜFLEMEYE BAŞLANABİLİR”

Kendisinin Neyi ilk olarak televizyonda gördüğünü, araştırmalar yaptıkça da sesinden, özelliklerinden ve insana hissettirdiklerinden etkilendiğini söyleyen Emektar, “Uzun süre ustalardan eğitim aldım. İlk başta ses çıkartmakta oldukça zorlandım. Zor aşamaları geçerek ve her sene üzerine katarak bu hale geldim. En az bir buçuk iki yıl devam edilmeli. İlk başlayan öğrencilerimiz düzenli olarak devam ettikleri sürece iki ay içerisinde eser üflemeye başlayabilecekler” dedi.

“NEY, İNSANA DÜNYAYA AİT OLMADIĞINI HATIRLATIR”

Gümüşhane’de Ney Üfleyen sayısının çok az olduğunu kaydeden Emektar, amacının Ney’i Gümüşhane insanına sevdirmek olduğunu belirtti. Ney’in Hz Mevlana ile birlikte özdeşleştiğini ifade eden Emektar, “Neyin sesi insani sebepsiz yere ağlatabilir. Üzerindeki her bir deliğin bir anlamı vardır. Güçlü tınısıyla ruhu başka âlemlere taşır. İnsana dünyaya ait olmadığını, gerçek yurdun ahret olduğunu hatırlatır. Sesiyle yapıldığı malzeme olan kamışın özellikleri ile insana kendisini anlatır. Neyin üzerinde ki dokuz boğum çocuğun anne karnında geçirmiş olduğu evrelerini, kamış halindeki eğriliği çocuğun anne karnındaki şeklini ve ateşle yakılması insanın zamanla birlikte olgunlaşması, üfledikçe içinin kızarması da insanın yaşadıkça kamil hale gelmesini tanımlıyor” şeklinde konuştu.

“KAYNAĞINI ALLAH'IN İNSANI YARATIRKEN RUHU ÜFLEMİŞ OLMASINDAN ALIR “

Ney için diğer müzik aletlerinin aksine çalmak yerine üflemek tabiri kullanıldığını belirten Emektar, üflemenin mecazi bir anlama sahip olduğunu anlatarak, “Kaynağını İslam'da Allah'ın insanı yaratırken ruhu üflemiş olmasından alır. Bu mecazdan etkilenilmesini sağlayan bir unsur da; flüt çalarken "Tü", yan flüt için "Fü" seslerinin ağızdan çıkması gibi ney üflenirken ağızdan "Hû" sesi çıkarılmasıdır. Hû, tasavvufta "O" demektir” ifadelerine yer verdi.

“KURSİYERLER İLE BİRLİKTE KONSER DÜZENLEYECEĞİZ”

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan’a verdiği destek için teşekkür eden Emektar, kurs süresinin üniversite eğitimi boyunca devam edeceğini ve cumartesi, Pazar olmak üzere haftada 2 gün, 1’er saatlik süreler halinde verileceğini söyledi. Emektar, kurs sonunda eğitim gören kursiyerler ile birlikte bir konser düzenlemek istediğini de sözlerine ekledi.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER