Gir sisteme sıra bekleme

Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Özgür Çelebi, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile kayıt yaptıran hastaların polikliniklerde sıra beklemeden ve zaman kaybına neden olmadan çok rahatlıkla muayene olabileceklerini söyledi.

Gir sisteme sıra bekleme
Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Özgür Çelebi, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile kayıt yaptıran hastaların polikliniklerde sıra beklemeden ve zaman kaybına neden olmadan çok rahatlıkla muayene olabileceklerini söyledi.

Çelebi, gazetemize yaptığı açıklamada, sağlık sisteminin hızlı bir şekilde dönüşüme uğramasının, hekimlere ulaşılabilirliğin kolaylaşmasına, poliklinik sayılarının artmasına, hastanelerde kuyrukların ve insanların mağduriyetlerinin azalmasına yol açtığını belirtti.

Sağlık sisteminin hızlı bir şekilde ilerlemesiyle birlikte vatandaşlara çok daha kaliteli hizmet sunulduğunu ifade eden Çelebi, “Vatandaşlarımız için en büyük çile, bizim de gözlemlediğimiz kadarıyla poliklinik kapısında muayene olmalarını beklemeleridir. Bu durum hem vatandaşın iş kaybına hem de hastanelerde fuzuli bir yoğunluğa neden oluyor. Bu duruma çözüm bulan Bakanlığımız merkezi randevu alma sistemini getirmiştir” dedi.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ

Randevulu sistemin işleyişi ile ilgili olarak bilgi veren Çelebi, “Hasta, hastaneye gitmeden ya da internet üzerinden randevu alabiliyor. Kişi telefon açarak hangi branşta muayene olmak istediğini sisteme aktarıyor. Saat ve tarihini kendi isteği doğrultusunda alabiliyor. Randevu aldığı gün, muayene olacağı saate yakın bir saatte hastaneye gidiyor. En fazla 5-6 dakika kadar bekledikten sonra poliklinikte muayene olabiliyor. Bu 5-6 dakika da içeride olan bir hastanın muayene süresinden kaynaklanabiliyor. Hasta, çok zaman kaybetmeden, hastanede de poliklinik önlerinde herhangi bir yoğunluğa neden olmadan çok rahatlıkla muayenesini olabiliyor” diye konuştu.

POLİKLİNİK SAYILARI ÇOK ARTTI

Geçmiş yıllarda poliklinik sayılarının az olması nedeniyle alışılagelmiş, sabah saatlerinde hastaneye giderek kendi sırasını bekleme günlerinin sona erdiğini dile getiren Çelebi, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Hatta kayıt bile olmadığı yıllar vardı. Poliklinik kapısında hastalar kapı önünde bekler, çıkan hastanın yerine muayeneye girmek için adeta birbirlerini ezecek duruma gelirlerdi. Artık böyle durumlar yok artık. Randevulu sistemle kaydolanlar saati geldiğinde çok rahatlıkla muayene olabiliyor. Hastanede kayıt yaptıranlar ise sırası geldiğince muayene oluyor.”

MERKEZİ HEKİM RANDEVU SİSTEMİ

Çelebi, merkezi hekim randevu sistemi (MHRS) ile kayıtları artırmaya çalıştıklarını belirterek, “Bunun çabası içerisindeyiz. Vatandaşımızın hastane koridorunda oturmasını istemiyoruz. Öyle zaman oluyor ki, koridorda oturacak boş oturak bile bulamıyorlar. Yüz kişinin aynı anda beklediğini düşünürsek, hem nefes alamıyorsunuz hem de şu anda dar olan mekanımızda sıkışıp kalıyorsunuz.  Bir poliklinikte 100 kişinin, diğer polikliniklerde 70-80’er kişinin beklediğini düşünürseniz 500-600 kişinin bekleme durumunda olduğunu görürsünüz. Bunlar iki dakika nefes alıp vermesi halinde içerideki oksijen nerede ise bitme noktasına geliyor.  Bir hastaya da 2.5 hasta yakını düştüğünü hesap ederseniz o zaman poliklinik önlerinde ve koridorda bekleyenlerin sayısı nereye çıkıyor” diye konuştu.

ORTALAMA HASTA SAYIMIZ BİN 500

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Çelebi, Gümüşhane’de günlük ortalama hasta sayısının bin 500 olduğunu ifade ederek, “Bunu bir de hasta ile birlikte gelen yakınlarıyla katladığınızda hastanenin koridorunda nefes alamaz duruma gelirsiniz. Hastanemize günde hastalarla birlikte nereden baksanız giren çıkan kişi sayısı 5 bini buluyor. Bu nedenle polikliniklerde inanılmaz bir yığılma, inanılmaz bir kalabalık oluyor. Böyle bir oluşum, modern ve gelişen bir Türkiye’ye yakışmıyor. Bu yakışamazlığı da bir tarafa bırakalım, vatandaş mağdur oluyor. İnsanları ne kadar rahat ettirirseniz, ne kadar kaliteli hizmet verirseniz huzur bulursunuz. Hastanelerdeki yığılmalar hem bize yakışmıyor hem Türk Milletine yakışmıyor. Biz vatandaşımızın çok daha kaliteli hizmet almasından yanayız. Bunun da tek çözümü Merkezi Hekim Randevu Sistemi ile randevu almakla mümkün olacaktır” açıklamasında bulundu.

MHRS’Yİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Randevulu sistemi hizmet verenler olarak çok önemsediklerini ifade eden Çelebi, “Bugün hemen hemen her evde internetimiz var. İnternetimiz olmasa telefonumuz var. MHRS’den randevunu alıyorsun, bu randevu ile birlikte polikliniğe gidip en fazla beş dakika bekliyorsun. Muayeneyi yapacak doktor da bu sisteme göre işini ayarlıyor. Sistem 09-12.00 ve 13.00-15.00 saatleri arasında randevuları veriyor ve siz hangi saate randevuyu aldıysanız bu saatte hastaneye giderek beklemeden ve herhangi bir yoğunluğa neden olmadan muayene olabiliyorsunuz” dedi.

KUYRUKLARIN KALKMASI LAZIM

Zaman zaman poliklinik önlerinde yaşanan yoğunluk ve kuyrukların kalkması gerektiğini vurgulayan Çelebi, “Böyle bir sistem var iken hastanelerde beklemeye gerek yok. Yaşadığımız çağ teknoloji çağı. Vatandaşlarımızın bu teknolojiden yararlanmalarını istiyoruz. Bizler, sağlık çalışanları olarak her türlü bilgilendirmeleri yapıyoruz ama tek başına başarılı olmak mümkün değil. Vatandaşlarımızın da katkı koyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

MHRS’DE HALA YÜZE 25’LERDEYİZ

Ülke genelinde yapılan son araştırmada MHRS’yi kullanmada hala yüzde 25’lerde olduğumuzu dile getiren Çelebi, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sağlık Bakanlığımızın hedefi kısa vadede yüzde 50’ye ulaşmak, 2017 yılı sonunda ise yüzde 80’lere ulaşmaktır. Yüzde 100 yapmak elbette mümkün değil. Çünkü acil rahatsızlanıp hastaneye gelen hastalarımız da oluyor. Ancak 100 tane hastada 5 taneyi geçmemesi en idealdir. Gümüşhane olarak ise yüzde 42’lerdeyiz. İstanbul’da bunu yüzde 50’ye çıkarmak çok zordur. Çünkü İstanbul’da insanlara birebir ulaşmanız lazım. Gümüşhane’de yüzde 80’lere ulaşmak çok daha rahat. Çünkü Gümüşhane’de insanlarımıza ulaşmak çok daha kolay. Bu konuda da bir çalışma başlatacağız. Aralık ayından itibaren ilimiz genelinde bilgilendirme çalışması içerisinde olacağız.”

İbrahim Özdemir-Figen Tok
Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2016, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER