GÜ'de Doğum öncesi ve sonrası bakım yönetimi paneli yapıldı

Gümüşhane’de Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ortaklığında 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle ‘Doğum Öncesi ve Sonrası Bakım Yönetimi Paneli’ düzenlendi.

GÜ'de Doğum öncesi ve sonrası bakım yönetimi paneli yapıldı

Gümüşhane’de Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ortaklığında 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle ‘Doğum Öncesi ve Sonrası Bakım Yönetimi Paneli’ düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesi Yeni Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve iki oturumda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ayşe Elkoca yaptı.

Panelde konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, toplumdaki en küçük yapıtaşı olan ailenin temelinin kadınlar ve anneler olduğuna vurgu yaptı. Vali Memiş, “İnsan kültürü okulda, terbiyeyi ise ailede öğrenir. Üniversite kurumu tüm akademisyenleriyle bu konuda sorumluluklara sahip. Topluma kültür aşılamak durumundadırlar. Onun için bütün akademisyenlerin kendini iyi yetiştirmesi gerekiyor. Gümüşhane küçük ölçekli bir il ama Cambridge ve Oxford da küçük ölçekli birer kasaba olmalarına rağmen üniversite kültürüyle dünyaya açılmışlar. Biz de Gümüşhane olarak butik bir şehir olma yolundayız” diye konuştu.

Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Bayram ise aile ve toplumun temel direği olan kadının toplumsal statüsünde layık mevkide olmasının toplumun kalkınması ve toplumun huzuru açısından doğrudan bağlantılı olduğunun tartışma götürmeyen temel bir konu olduğunu belirterek, " Kadın anne olma rolüyle toplumsal inşa sürecinin mimarıdır.  Dolayısıyla ailenin sağlıklı gelişimi için asla vazgeçilmez öncü bir konuma sahiptir. Bu nedenle sağlıklı bir annenin sağlıklı nesiller yetiştirmesi anlamına gelmektedir. Bir nesil bir ülkenin geleceğidir. Bu bakımdan bizlere düşen görev, ülkemiz için çok önemli olan bu tür bilimsel çalışmalara önem vermek ve bunları geliştirmektir "dedi.

Panelin ilk oturumunda Karadeniz teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Bölümünden Doç. Dr. Birsel Canan Demirağ'ın başkanlığında Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği öğretim görevlisi Dr. Handan Özcan tarafından “Gebelik Eğitimi Sınıfları, Amaçları ve Uygulamaları”, Giresun Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşireliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Çağla Yiğitbaş tarafından Anne Bebek Bağlanması”,  Karadeniz Teknik Üniversitesi  Doğum ve Kadın Hastalıkları Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Kıymet Yeşilçiçek Çalık tarafından “Doğum Ağrısıyla Baş Etmede Nonfarmakolojik Yöntemler” ve Gümüşhane Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elif Cansu tarafından “Doğum Pozisyonlarının Doğum Sürecine Etkisi” konuları içeren sunumlar gerçekleştirildi.

Öğleden sonra gerçekleştirilen panelin ikinci oturumu Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından düzenlenen tiyatro gösterisiyle başladı. Tiyatro gösterisini ardından, oturum başkanlığını Giresun Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Hemşireliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Fadime Üstüner'in yaptığı panelde, Gümüşhane Devlet Hastanesi başhekim yardımcısı Dr. Erdi Ertan tarafından “Gebe Transferi”, Gümüşhane İli Kamu Hastaneler Birliği Hukuk Biriminden Avukat M. Ali Keçeli tarafından “Doğum Öncesi ve Sonrası Adli Sorumluluklar” ve Gümüşhane Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İkbal Türker tarafından “Yeni Doğanın Değerlendirilmesi” konularında sunumlar gerçekleştirildi. Yapılan sunumların ardından panelistlere ve sağlık kurumunda 25 yılını dolduran ebe ve hemşirelere teşekkür plaketleri ile çiçek takdimi yapıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER