GÜ Isı Yalıtım Projesi Toplantılarına Ev Sahipliği Yaptı

Gümüşhane Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı ve DETIC Leonardo Vinci Yenilik Transferi Projesi kapsamında hazırlanan ‘İklim Koşullarına ve Pilot İl Uygulamasına Göre Isı Yalıtım Programı Geliştirilmesi’ projesinin final toplantıları Gümüşhane Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 22-24 Ekim 2014 tarihlerinde yapıldı.

GÜ Isı Yalıtım Projesi Toplantılarına Ev Sahipliği Yaptı
Gümüşhane Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı ve DETIC Leonardo Vinci Yenilik Transferi Projesi kapsamında hazırlanan ‘İklim Koşullarına ve Pilot İl Uygulamasına Göre Isı Yalıtım Programı Geliştirilmesi’ projesinin final toplantıları Gümüşhane Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 22-24 Ekim 2014 tarihlerinde yapıldı.

Toplantıya Gümüşhane Üniversitesi’nden proje yürütücüleri Yrd. Doç. Dr. Hakan Bolat ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çullu, Hakkari Üniversitesi’nden Galip Sarısı, Isı Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’nden (İZODER) Hüseyin Onbaşıoğlu, Pera Sanat Akademisi’nden Emine Gözen Işıldak ve Ayşe Sevil Vergili, İstanbul Sıvacı Boyacı ve İnşaatçılar Esnaf Odası’ndan Sedat Katırcı, Sakarya Üniversitesi’nden Cemal Yılmaz, Romanya’dan Nicolae Cernei ve Annemarie Mecher ve Polonya’dan Jakup Kus, Zbigniew Figurski ve Mieczyslaw Szczygiel katıldı.

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin de dinleyici olarak katıldığı toplantılarda Gümüşhane, Hakkari ve Sakarya’da 1 yıl boyunca ısı ölçüm yapılarından termal kamera ile elde edilen sonuçlar değerlendirildi.

Proje ortakları arasında yeni proje fikirleri ve ortaklıklarının geliştirilmesi yönünde görüş birliğine varılan toplantılarda varılan sonuçlar doğrultusunda ısı kayıplarını etkileyen faktörler şu şekilde açıklandı:
“    1. Bina cephelerindeki ısı yalıtım malzemelerinin türü,
2. Bina cephelerinin yönü (Kuzey, güney, doğu, batı)
3. Rüzgar hızı
4. Güneşin bina cephesine doğrudan temas etmesi ve temas süresi,
5. Bina iç ortamındaki asıl değişkenlikler,
6. Bina duvar elemanlarının türü (tuğla, gazbeton, beton, biriket),
7. Yalıtım malzemelerinin kalınlığı,
8. Binalarda duvarlar haricindeki diğer açıklıklar,
9. Yalıtım işlerini doğru uygulanması,
10. Bölgesel iklim faktörleri”

PROJE ORTAKLARINDAN REKTÖR GÜNAYDIN’A ZİYARET

Proje final toplantısının ardından katılımcılar Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın’ı makamında ziyaret etti.

Ziyaret heyetinde Gümüşhane Üniversitesi’nden proje yürütücüleri Yrd. Doç. Dr. Hakan Bolat ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çullu, Romanya’dan Nicolae Cernei ve Annemarie Mecher, Polonya’dan Jakup Kus, Zbigniew Figurski ve Mieczyslaw Szczygiel, Hakkari Üniversitesi’nden Galip Sarısı, Isı Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’nden (İZODER) Hüseyin Onbaşıoğlu, Pera Sanat Akademisi’nden Emine Gözen Işıldak ve Ayşe Sevil Vergili, İstanbul Sıvacı Boyacı ve İnşaatçılar Esnaf Odası’ndan Sedat Katırcı ve Sakarya Üniversitesi’nden Cemal Yılmaz yer aldı. 

Isı yalıtım malzemeleri, enerji verimliliği, iş dünyası ve üniversiteler arasındaki ortak projeler konusunda görüş alışverişinde bulunulan ziyarette sınırlı kaynakların, enerji verimliliği konusunu dünyanın temel gündemi haline getirdiğini dile getiren Rektör Günaydın, “Dünyada ve özellikle bölgemizde uzun yıllardan beri devam eden sorunların temel kaynağı enerji sorunudur. Çünkü sanayi ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte enerji ihtiyacı giderek artıyor. İnsanlık, günümüz refah toplumları seviyesinde yaşayabilmek için ciddi bir enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle enerji kaynaklarına sahip olabilmek ve kontrol edebilmek için büyük savaşlar yapılmaktadır. Aslında bu sorun, savaşla değil daha barışçıl yollarla çözülebilir. Bu çözümün temel dayanaklarından biri enerji verimliliği konusu değeri ise alternatif enerji kaynaklarına yönelmektir. Elbette bunu yapacak olan kurumlar üniversiteler ve akademisyenlerimizdir. Üniversiteler olarak alternatif enerji konusunda ciddi bir potansiyele sahip olan ülkemizin kaynaklarını harekete geçirmemiz gerekiyor. Bunun için üniversitelerin bilimsel öncülüğünde, iş dünyası, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bu tür projelerin ortak bir zihniyete dayalı olarak üretilmesi gerekmektedir.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2014, 20:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER