Ara
Gümüşhane
Hafif kar yağışlı
-4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,9259 %0.13
50,6303 %-0.18
6.250,52 % 1,29
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Gümüşhane Dağlarında Böğürtlen Zamanı

Gümüşhane Dağlarında Böğürtlen Zamanı

Gümüşhane’nin yüksek rakımlı hemen her yerinde yetişen ve yörede ‘more’ olarak adlandırılan Böğürtlen meyvesi toplanmaya başlandı.

719
Gösterim
Gümüşhane’nin yüksek rakımlı hemen her yerinde yetişen ve yörede ‘more’ olarak adlandırılan Böğürtlen meyvesi toplanmaya başlandı.

Dikenli ağaç yapısı nedeniyle oldukça zor toplanan Böğürtlenin, bu haftadan itibaren halk pazarında da yerini alması beklenirken bu yıl ağaçların üzerinde bol miktarda meyve olması vatandaşları sevindirdi.

C vitamini deposu ve kanser savaşçısı olarak bilinen ve Gümüşhane kırsalında oldukça fazla bulunan meyvenin önceki yıllarda ev ekonomilerine de katkı sağladığını ifade eden vatandaşlar, şehrin tek fabrikası olan Gümüşsu fabrikasının kapanması sonucu yalnızca pazarda ürünlerini satabileceklerini söyledi.

Özellikle kış aylarında tüketilmek üzere reçel yapmak için vatandaşların Böğürtlen aldığını dile getiren vatandaşlar, kültür böğürtleninden farklı olarak yabani böğürtlenin hem daha sert hem de daha ekşi olduğunu dile getirdi.

DONDURUCUYA KONULABİLİYOR

Böğürtlenin dondurucuya konulabilen bir meyve olduğunu, yapraklarının da kurutularak kış aylarında çay olarak tüketildiğinin altını çizen vatandaşlar, “Böğürtlen dondurucuda özelliğini ve lezzetini kaybetmeden uzun süre kalabiliyor. Dolayısıyla da kışın ortasında taze böğürtlen tüketilebilir. Böğürtlenin sadece meyvesi değil yaprağı ve kökü de kansere karşı etkili. Böğürtlen yaprağı kurutulup kışın çay olarak ta tüketilebilir.”

BÖĞÜRTLEN

Böğürtlenin içinde bulunan ellagik asit, antikansorojen madde olarak biliniyor. Tıp dünyasında yapılan deneylerde böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engellediğinin, hatta küçülttüğü tespit edildi. Günde bir avuç böğürtlen yenilmesini uzmanlar tarafından tavsiye edilirken, mevsimi dışında da bu meyvenin şurup veya marmelat olarak tüketilmesi gerektiği ifade ediliyor. Dondurucuda özelliğini ve lezzetini kaybetmeyen böğürtlenin sadece meyvesi değil yaprağı ve kökü de kansere karşı etkili. Böğürtlen yaprağı kurutulup kış aylarında çay olarak ta tüketilebiliyor.
Gümüşhane Dağlarında Böğürtlen Zamanı 1
1 / 2
Gümüşhane Dağlarında Böğürtlen Zamanı 2
2 / 2
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *