Gümüşhane Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu ve sergisinde

Gümüşhane, TÜRKPATENT ve Gürcistan Patent Ofisi işbirliğinde, WIPO organizasyonuyla, 12-13 Eylül 2017 tarihlerinde, Trabzon’da, Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu ve Sergisine katıldı.

Gümüşhane Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu ve sergisinde

Gümüşhane, TÜRKPATENT ve Gürcistan Patent Ofisi işbirliğinde, WIPO organizasyonuyla, 12-13 Eylül 2017 tarihlerinde, Trabzon’da, Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu ve Sergisine katıldı.

Trabzon Grand Zorlu Otel’de düzenlenen Uluslararası Coğrafi İşaretler Sempozyumu ve Sergisine Azerbaycan, Moldova, Bulgaristan, Makedonya ile Romanya temsilcileri katıldı. Sergide Gümüşhane, Trabzon, Kastamonu, Amasya, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt, Erzurum illerinin coğrafi işaretli ürünleri yer aldı.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'de 210 tescilli coğrafi işaret bulunduğunu belirterek, “Yaptığımız çalışmalarda Türkiye'de 2 bin 500 civarında coğrafi işaret potansiyeli bulunduğunu tespit ettik ve yıl sonuna kadar en az 100 yeni coğrafi işaret tescili daha yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Ülkelerin gayrisafi milli hasılası ve işletmelerin toplam varlıklarındaki fikri ürün oranının 30-40 yıl önce yüzde 20'nin altındayken bugün yüzde 80'i aştığına işaret eden Asan, rakamın giderek arttığını söyledi.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz da böyle bir etkinliğe destek vermekten ve ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu kaydederek, “Trabzon’da sizleri ağırlamaktan ayrıca mutlu olduğumuzu da belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Gümüşhane standı büyük ilgi gördü

Gümüşhane Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce temsil edilen Gümüşhane standı ise büyük ilgi gördü. Stantta Gümüşhane Pestili, Gümüşhane Kömesi, Gümüşhane Ekmeği, Gümüşhane Sironu, Kelkit Zilli Kilimi, Kelkit Kuru Fasulyesi, Gümüşhane Kuşburnu Suyu ve Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı sergilendi.

Özellikle Gürcistan Ulusal Fikri Mülkiyet Merkezi Başkan Yardımcısı Sophio Mujırı, Gümüşhane Kömesi’nin kendi ülkelerinde yapılan kömeye göre daha lezzetli olduğunu ifade etti. Mujırı, Gümüşhane Kuşburnu suyunun çok farklı bir aroması olduğunu ifade ederek hayran kaldığını belirtti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç, davetlilere bilgi vererek, “Gümüşhane ilimize ait 2 adet tescillenmiş Coğrafi İşaret Belgesi bulunmaktadır. Bunlar Gümüşhane Dut Pestili ve Gümüşhane Kömesi’dir. Halihazırda başvuru süreci devam eden ve yakın zamanda tescili kesinleşecek olan “Gümüşhane Ekmeği” ve “Gümüşhane Sironu” Coğrafi İşaret Belgesi alacak diğer ürünlerimizdir. Aynı zamanda Kelkit Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından “Kelkit Zilli Kilimi” ve “Kelkit Kuru Fasulyesi” Coğrafi İşaret Belgesi müracaat çalışmaları devam etmektedir. Bu ürünlerimizin yanında Coğrafi İşaret Belgesi alabilecek İlimize ait diğer ürünlerin tespit ve müracaat çalışmaları devam etmektedir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER