Gümüşhane Üniversitesi'nde Doğalgaz Semineri

Makine Mühendisliği Bölümü Tarafından “Doğalgaz Kullanımı Ve Uygulamaları” Konulu Seminer Düzenlendi

Gümüşhane Üniversitesi'nde Doğalgaz Semineri
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü tarafından “Doğalgaz kullanımı ve uygulamaları” konulu seminer düzenlendi.

Sağlık Yüksekokulu çok amaçlı salonda gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak katılan AKSA Doğalgaz A.Ş. mühendislerinden Erhan Özdemir ve Muhammet Sarı hazırladıkları slayt gösterisi eşliğinde ‘en ucuz enerji doğalgaz’ konulu bir sunum yaptı.

Doğalgazın yakılması için ön hazırlama ve depolamanın gerekmediğini belirten Erhan Özdemir, “Doğalgaz, havadan hafif, patlama aralığı yüksek, zehirsiz, kuru, temiz,  kesintisiz ve ısıl değer verimi oldukça yüksek bir enerji kaynağıdır” dedi.

Özdemir, doğalgazın her an kullanıma hazır, nakliye sorunu olmayan bir yakıt olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “Doğalgaz evlerde ısınmanın yanı sıra sıcak su ve mutfaklarda da kullanılır. Doğalgazın depolama sorunu olmadığından dolayı dairelerin bağımsız ısıtılmasına en uygun yakıttır. Doğalgazın içinde yanmayan madde bulunmadığı için tümü yanar. Hava ile çok iyi karışabildiğinden hava fazlalık katsayısı diğer yakıt tiplerine oranla düşüktür. Yanmamış yakacak kaybı yoktur. Baca kayıpları diğer yakıtlara oranla daha azdır. Doğalgaz yük değişimlerine kolayca cevap verebilecek şekilde otomatik kontrolleri kolaydır. Katı yakıtlara göre yanma verimi yüksek olan çevre dostu doğalgazla çalışan cihazlarda bakım masrafı en azdır.”

Doğalgaza, genellikle sıra dağı yamaçlarında, petrol yataklarında, petrol ile birlikte veya serbest olarak rastlandığını ifade eden Muhammet Sarı ise, Türkiye’de Trakya bölgesi, Karadeniz (Akçakoca), Adıyaman ve Batman olmak üzere 4 bölgede doğalgaz üretimi yapıldığını söyledi.

Türkiye’de ilk olarak 1970 yılında Kırklareli Kurumlar bölgesinde çıkarılan doğalgazın 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikasında kullanılmaya başlandığını anlatan Sarı, “Türkiye’nin yıllık gaz tüketim miktarı 2011 yılında 35 BCM seviyelerindedir. 2011 yılı doğalgaz üretim miktarımız yaklaşık 1,05 BCM seviyelerindedir. Yapılan anlaşmalarla dışarıdan alınan toplam gaz miktarı ise yıllık 45,7 BCM seviyelerindedir. Tüketimimizin yüzde 25’i konutlarda, yüzde 20’si sanayi ve üretimde, yüzde 55’i ise elektrik üretimde kullanılmaktadır” diye konuştu.

Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü akademik personel ve öğrencilerinin katıldığı seminer, AKSA Doğalgaz A.Ş. mühendisleri Erhan Özdemir ve Muhammet Sarı’ya katılımlarından dolayı teşekkür belgesi ve plaket verilmesiyle sona erdi.  



Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2011, 16:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER