Gümüşhane yıllık 7 milyon dolar kaybediyor

Gümüşhaneli Kayak Milli Takım Antrenörü Ertürk Yakut, 13 yıldır konuşulan Süleymaniye Kayak Merkezinin yapılamaması nedeniyle şehrin yıllık 7 milyon dolar kaybettiğini söyledi.

Gümüşhane yıllık 7 milyon dolar kaybediyor
Gümüşhaneli Kayak Milli Takım Antrenörü Ertürk Yakut, 13 yıldır konuşulan Süleymaniye Kayak Merkezinin yapılamaması nedeniyle şehrin yıllık 7 milyon dolar kaybettiğini söyledi.

Kayak merkezi yapılacak alanda GÜMÜŞKOZA’ya özel açıklamalarda bulunan Yakut, mekanik tesisleri ihale aşamasında olan Süleymaniye Kayak Merkezinin, tarihi Süleymaniye Mahallesiyle büyük bir potansiyeli içerisinde barındırdığını ve şehir ekonomisini büyük kazanç sağlayacağını belirtti.

Süleymaniye kayak merkezinin bulunduğu alanın kayak pisti uzunluğu ve kayak alanları ile yeterli olduğunu, kar kalınlığını ispatlamış bir merkez olduğunu kaydeden Yakut, bu bölgedeki tarihi alanların kış turizmi ile birleştirilmesi halinde Gümüşhane insanının inanılmaz gelirler elde edeceğini, bunun kaçınılmaz olduğunu söyledi.

“KIŞ TURİSTLERİ, YAZ TURİSTLERİNE GÖRE YÜZDE 37 DAHA FAZLA HARCAMA YAPAR”

Süleymaniye Kayak Merkezinde Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından gerekli ölçümlerin yapıldığını, bayanlar ve erkekler slalom yarışları için de uygun olmasının yanında uluslararası organizasyon yapmaya da elverişli olduğunun altını çizen Yakut, kayak merkezinin şehir merkezine olan yakınlığının da çok büyük önem arz ettiğini belirterek, “Tabi kış turizmi çok önemli bir turizm kanalıdır. Yazın yapılan turizm ile kışın yapılan turizmin çok büyük farklılıkları var. Kış turizmine gelen turistler yaz turizmine göre yüzde 37 daha fazla harcama yapmaktadırlar” dedi.

“GÜMÜŞHANE YILLIK 7 MİLYON DOLAR KAYBEDİYOR”

Kayak merkezinin 13 yıldır gündemde olmasına rağmen bölgenin sit alanı olması nedeniyle büyük zorluklar yaşandığını ifade eden Yakut, “Buranın iki farklı konumu var. Birincisi kayak merkezi, ikincisi Süleymaniye mahallesinin sit alanı var. Sit alanı olmasından dolayı bazı zorluklar var. Ama burada her geçen gün Gümüşhane kaybediyor. Çıkan sonuç itibariyle her geçen gün Gümüşhane’nin çok büyük ekonomik kayıpları var. Gümüşhane’nin yıllık yaklaşık 7 milyon dolar kaybettiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“KARADENİZ’DE BÖYLE BİR KAYAK MERKEZİ YOK”

Karadeniz Bölgesinde bu yapıya sahip bir kayak merkezi olmadığını, Giresun, Trabzon, Rize, Bayburt’ta var bulunan tesisleri besleyebilecek en önemli noktanın Süleymaniye Kayak Merkezi olduğunu belirten Yakut, “Erzincan’da bulunan kayak merkezinin konum itibariyle pek uygun olduğunu düşünmüyorum. Çünkü gerek mekanik tesisisin sürekli arıza vermesi gerekse alanının rüzgara açık bir alan olması nedeniyle burada kayak az yapılmaktadır. Süleymaniye kayak merkezinin alternatifsiz yapılırsa alternatifsiz bir merkez olacağını düşünüyorum. Karadeniz Bölgesi’ni besleyecektir. Sadece Karadeniz değil Türkiye genelinde de tarih turizmi ile birleştirilirse Türkiye’den de çok fazla misafir ağırlayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“YOL PROBLEMİ ÇÖZÜLMELİ, ALANDA KESİNLİKLE OTEL OLMALI”

Kayak merkezinin an itibariyle yol sıkıntısı bulunduğunu, plan içerisinde kayak merkezinde otel olmadığının da söylendiğini dile getiren Yakut, yol ve otelsiz kayak merkezi olamayacağının altını çizerek, bunu da şöyle izah etti: “Otelsiz kayak merkezi olacağını ben düşünmüyorum. Çünkü Avrupa’daki kayak kültürüyle Türkiye’deki kayak kültürü tamamen farklı. Avrupa’da kayak merkezine götürmek için insanları yürütebilirsiniz ama Türkiye’de bunu yapamazsınız. Alanda kesinlikle otel olmalıdır. Otelle birlikte yol da olmalıdır. Süleymaniye Mahallesi sit alanı olduğu için yol çıkarılamıyor ve su deposunun olduğu bölgede kayma olduğu için oradan da yol çıkamıyor. Ama farklı alternatif güzergahlar kullanarak alana rahatlıkla ulaşılabilir. Avrupa’da önemli kayak merkezleri var. Özellikle Alp dağlarında müthiş bir gelir elde edilmekte”

“GÜMÜŞHANE HER GEÇEN GÜN BU PASTADAN PAYINI KAYBEDİYOR”

Özellikle 8 milyon nüfusluk Avusturya’nın turizmden gelirinin 10 milyar dolar civarında olduğunu ve kış turizminin artık Türkiye’de de önemli bir noktaya geldiğini belirten Yakut, “Ama her geçen gün Gümüşhane bu pastadan payını kaybediyor. Ben kış turizmi için Gümüşhane’ye her zaman şunu söyledim: Bacasız sanayidir. Gümüşhane’de şu anda turizm sadece Karaca Mağarasından ibaret. Burası Süleymaniye Mahallesi ile birleştirilirse, buradaki tarihi yapılar ayağa kaldırılırsa inanılmaz bir siluet orada oluşacaktır” dedi.

YOL PROBLEMİ NASIL GİDERİLEBİLİR?

Yakut, bölgenin yol problemiyle ilgili çözüm önerisini ise şöyle açıkladı: “Şu anda planlanan Karşıyaka Tabiat Parkı var. Bu parkla Süleymaniye Mahallesi arasındaki yol iyileştirilerek buraya ulaşım rahatlıkla sağlanabilir. Hastanenin arkasından giden yol iyileştirilerek alana ulaşım sağlanabilir.”

“ŞEHRE YAKIN OLMASI NEDENİYLE BÜYÜK GELİRLER ELDE EDİLEBİLİR”

Süleymaniye Kayak Merkezi’nin şehre yakınlığı nedeniyle ekonomik katkıların büyük olacağını, kayağa gelen turistin şehre çok yakın olması nedeniyle şehre inerek alışverişini yapabileceğini, bu şekilde gümüş işlemeciliği, kuşburnu ve pestil üreticilerinin büyük gelirler elde edeceğini vurgulayan Yakut, “Burada alışveriş merkezleri oluşacak. Birçok işletme oluşacak. Pansiyon, restoranlar, butikler, seyahat acenteleri oluşacak. Yani herkes buradan gelir elde edecek” dedi.

“13 YILDIR HEP KONUŞULUYOR”

Gümüşhane’nin kabuğunu kırması için Süleymaniye Kayak Merkezinin önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Yakut, 13 yıldır bir türlü yapılamayan tesislerle ilgili şu düşüncelerini de paylaştı: “Ben şunu da çok merak ediyorum. 13 yıldır hep konuşuluyor. Ama hiçbir ilerleme kat edildiğini düşünmüyorum. Neden yapılmıyor bunu çok merak ediyorum. Şu an ki süreç mekanik tesislerin ihale aşamasıymış herhalde. Bakalım umarım büyük yanlışlar yapılmaz. İyi bir planlamayla Süleymaniye Mahallesi Gümüşhane’ye kazandırılır. Gümüşhane ekonomisine büyük bir kazanç sağlar.”

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2015, 09:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER