Gümüşhane’de bu hayırlı gelenek 11 yıldır devam ediyor

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Kırıklı köyünde 11 yıl önce başlayan iftar geleneği devam ettiriliyor. Köyün merhum muhtarı Alim Aşkın tarafından başlatılan uygulama ile lokanta hizmetinde yoldan geçenlere ücretsiz iftar yemeği veriliyor.

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Kırıklı köyünde 11 yıl önce başlayan iftar geleneği devam ettiriliyor. Köyün merhum muhtarı Alim Aşkın tarafından başlatılan uygulama ile lokanta hizmetinde yoldan geçenlere ücretsiz iftar yemeği veriliyor.

İl merkezine 24 kilometre mesafede Gümüşhane-Erzincan karayolu üzerinde bulunan Kırıklı köyünde 11 yıl önce dönemin muhtarı merhum Alim Aşkın’ın bir vatandaşın pidesiyle köy kahvesinde orucunu açtığını görmesiyle başlayan uygulama halen devam ettiriliyor.

İlk başlarda köy sakinlerinin evlerinde yaptıkları yemekleri getirerek kurdukları sofrada ifa ettikleri hizmet, son yıllarda köyde oluşturulan özel mutfak ve aşçı sayesinde lokanta hizmeti şeklinde sunuluyor.

Köyde bulunan vatandaşların da eşlik ettiği yemekte çorba, pilav ve yemeğin yanısıra salata da ücretsiz olarak ikram edilirken, iftar sofrası özellikle uzun yol giden şoförlerin uğrak yeri oldu.

Yoldan geçen vatandaşlar bu şekilde bir hizmeti ülke genelinde belediyelerin sunduğunu, bir köyde ilk defa böyle bir uygulama ile karşılaştıklarını ifade ederken, köyde yalnız yaşayan ihtiyar vatandaşlar ise kendileri için bu hizmetin büyük bir nimet olduğunu ifade etti.

Tüm masraflarının köydeki hayırseverler tarafından karşılandığı hizmetle ilgili bilgi veren köy muhtarı Hasan Yağız, yemek verilen tesise 50 metre uzaklıktaki yemeklerin normal zamanda Gümüşhane’de lokanta çalıştıran bir aşçıyı tutarak yaptırdıklarını, yanına da yardımcı personel verdiklerini söyledi.

BUGÜNE KADAR 25 BİN KİŞİ FAYDALANDI

Köyün gençlerinin de hizmette payı olduğunu dile getiren Yağız, bu hizmetten günde yaklaşık 85 kişinin faydalandığını belirterek, “Masraflarını hayırsever vatandaşların katkılarıyla toparlıyoruz. Kumanyasını alıyoruz. Mutfağımıza getiriyoruz ve 4 yıldır bizimle birlikte olan aşçımız Bayram Çelik pişiriyor. Ardından da servis yapıyoruz” dedi.

Uygulamanın önceki muhtar Alim Aşkın tarafından başlatıldığını anımsatan Yağız, organizasyonun nasıl geliştiğini ise şöyle anlattı: “Başlatmasındaki sebep ise şöyle: Köy kahvemizde ramazanda bir vatandaş gelmiş pide ve zeytin yiyerek iftarını açmak istemiş. Muhtarımız da vatandaşlarla bir araya gelerek böyle bir hizmet sunabilirmiyiz diye sordu. O zaman bu işe başvuruldu. Önceden herkes sırayla evlerinden getiriyordu. Daha sonra baktık ki evlerde bu kadar yemeği yapabilecek adamımız yok. Bu sefer mutfak kurduk, aşçı tuttuk. Böyle daha iyi ve ideal oldu.”
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2016, 00:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER