Gümüşhane’de ceviz seferberliği devam ediyor

Gümüşhane’de tarımsal sanayinin en önemli ayağını oluşturan pestil ve köme üretiminin hammaddelerinden ceviz için başlatılan seferberlik devam ediyor.

Gümüşhane’de tarımsal sanayinin en önemli ayağını oluşturan pestil ve köme üretiminin hammaddelerinden ceviz için başlatılan seferberlik devam ediyor.

Vali Okay Memiş’in talimatıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından başlatılan Ceviz Eylem Planı kapsamında merkeze bağlı Çamlıköy köyünde Ethem Savaş’a ait 35 dönüm arazi üzerindeki 600 fidan dikimi ile yine aynı köyde Sebahattin Saraç’a ait 405 dönüm arazi üzerindeki 2 bin fidan dikimi gerçekleştirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ve Ziraat Odası Başkanı Adem Okur’la birlikte üreticilerin ekim sahalarına giden Vali Memiş, çizmelerini giyerek ceviz dikimini bizzat gerçekleştirdi.

Burada gazetecilere yaptığı açıklamada pestil ve kömenin başkentinin Gümüşhane olduğunu, kadimden gelen bu nimetin 28 işletmede yıllık 5 bin ton olarak üretildiğini, Türkiye’nin en kaliteli pestil ve kömesinin Gümüşhane’de üretildiğini kaydeden Vali Memiş, pestil ve kömenin hammaddesi olan ceviz için proje başlattıklarını ve baharın ilk günleriyle birlikte ceviz fidanı dikimine başladıklarını söyledi.

Göreve başladığında üreticilerin pestil ve kömenin en önemli hammaddesi olan cevizle ilgili sıkıntı yaşadıklarını müşahede ettiklerini ifade eden Vali Memiş, “Daha önceden sadece insanların kendi evsel pestil köme tüketimi için yeterli olan ceviz meyvesini seri üretime geçtikten sonra işletmelere yeterli olmadığını gördük. Üreticilerimiz il dışından hatta yurtdışından Şili’den, Arjantin’den, Gürcistan’dan, Azerbaycan’dan ceviz temin ederek burada pestil köme üretiminde kullanıyorlar. Biz Valilik olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle birlikte bu durumun kabul edilemez olduğunu tespit ettik. Mutlaka bu işe bir çözüm bulmalıydık. Ceviz üretimini artırmak zorundaydık. Hemen projemizi yaptık ve 2017 yılı içerisinde 50 bin ceviz fidanı dikmeye karar verdik. Bunun hem Orman ve Su İşleri Bakanlığımızdan hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığından ödeneğini temin ettik. Bu ferro ve fernette fidanları Balıkesir’den temin ettik. Bu tür bölgemize uyumlu ve Mayıs ayından sonra çiçek açıyor” dedi.

Projeyi profesyonelce hayata geçirdiklerini, bahçelerin hepsinin hazır olduğunu, hepsinin toprak tahlillerinin yapıldığını, damla sulamaları ve havuzlarının hazır olduğunu dile getiren Vali Memiş, “Amatörce yapılan değil, profesyonelce yapılan ve çiftçimizin bundan para kazanmasını amaçladığımız bir iş. 5-10 yıl içinde meyve verecek bu fidanlar. Akabinde 1 kilogram cevizi bile Gümüşhane’nin pestil, kömecisi dışardan temin etmeyecek. Biz bu taahhüdü şükrolsun yerine getiriyoruz” diye konuştu.

Proje kapsamında temin edilen 50 bin fidanın bir kısmını aşılama sistemiyle aldıklarını ve onları da Kasım ayında dikeceklerini belirten Vali Memiş, “Şuanda yaklaşık 40 bin civarındaki fidanın dağıtımını tamamladık. Dikimleri hem merkezde hem de ilçelerde devam ediyor. Gümüşhane’nin önemli bir sorununa neşter vurduğumuzu düşünüyoruz. Gümüşhane olarak kadimden gelen bu nimetimizi bütün Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz. Bu çok önemli bir lezzet. Pestil, kömenin tebliğinin yayımlanması için Bakanlığa müracaat ettik. Bu işin kurallarını Gümüşhane olarak biz koyacağız. Bu konuda iddialıyız. Diğer illerimizde de var pestil köme üretimi ama oralara giden ustalar bile Gümüşhane’den gider. Kalite itibariyle, lezzet itibariyle en iyi pestil kömede Gümüşhane’de üretilmektedir. Ceviz pahalı bir meyve. Bu çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Projenin fidanların temini, üretimi, aşılanması kısmının yaklaşık 1 milyon liraya mal olduğunu, fidanların meyve vermesiyle birlikte maliyetinin en az 10 katı bir gelir etmeyi hedeflediklerini kaydeden Vali Memiş, “Ceviz burada üretilince üretim maliyetini de oldukça aşağı indirecek. Dikim yapılan bahçelerin sahiplerinin birçoğu pestil köme işiyle uğraşan üreticilerimiz. Böylelikle maliyetler çok düşecek” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Üreticilerden Sebahattin Saraç ise Gümüşhane'nin ihtiyacı olan bu projeyi hayata geçirdiği ve kendi ve üreticiler adına Vali Okay Memiş'e teşekkür etti.

Gümüşhane’nin yıllık 5 bin ton pestil-köme üretimi için gerekli olan 2 bin 400 ton ceviz ihtiyacını karşılama hedefiyle başlatılan 3 yıllık Ceviz Eylem Planı çerçevesinde 2017 yılında 2 bin 500 dekar alan için 50 bin adet ceviz fidanı ile kapama ceviz bahçeleri kurulmaya başlandı. Ağaç başına ortalama 35 kilogram ceviz ürünü elde edilen Gümüşhane’de bu ağaçların 10-12 yaşlarına tam verim çağına geldikleri zaman yıllık bin 750 ton ceviz üretimiyle 40 milyon TL gelir getireceği tahmin ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2017, 14:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER