Gümüşhane’de Elma Hasadı Başladı

Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı Günbatur köyünde 2017 yılı Elma Entegre Mücadelesi kapsamındaki çiftçilere sertifika dağıtım töreni ve tarla günü programı düzenlendi.

Gümüşhane’de Elma Hasadı Başladı

Gümüşhane’nin Şiran ilçesine bağlı Günbatur köyünde 2017 yılı Elma Entegre Mücadelesi kapsamındaki çiftçilere sertifika dağıtım töreni ve tarla günü programı düzenlendi.

Köyde Hasan Fehmi Aydın'a ait 1,5 dekar bodur elma bahçesinde düzenlenen törene Şiran Kaymakamı Ahmet Vezir Bacar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İl Edip Birşen, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Çıkrıkci, Şiran İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kurtuluş Halep, Şiran Ziraat Odası Başkanı Turan Erdem, İlçe Müdürleri ve üreticileri katıldı. 

Törende konuşan İl Müdürü Edip Birşen, “Ülke olarak daha fazla üretmeye ihtiyacımız var. Üretirken de kontrollü üretmemiz gerekir biz buna Entegre İdari kontrol sistemi diyoruz. Üretirken üretim planlanması yapmamız ve dengeli üretmemiz gerekir. Biz bununla ilgili bir ürün planlamamızı yaptık. Hangi havzamızda hangi ürünü üretmemiz gerektiğini tespit ettik ve desteklemelerimizi bunun üzerinden yürütüyoruz. Biz hangi ilçemizde neyi üreteceğimize neye destek vereceğimize bu noktada planlamasını yaptık yapmak zorundayız” dedi.

Sağlıklı gıda üretiminin artık bütün dünyada önde gelen işlemlerden biri haline geldiğini kaydeden Birşen, “Yani gelişi güzel gıda üretimi değil de, sağlıklı gıda üretimi önemli olmaya başlamıştır. Ülkemizde de iyi tarım uygulamaları, organik gıda üretimi ve son zamanlarda da entegre mücadele üretim modeli kendini göstermiş ve çatak programıyla entegre olmuştur” diye konuştu.

Entegre mücadele kültürel mücadele, biyolojik mücadele ve diğer biride erken uyarı sistemleri ile yapılan uygulamalar olduğunu fakat bunun yanında kültürel mücadele ve erken uyarı sistemleriyle yaptıkları uygulamalar bulunduğunu da kaydeden Birşen, “Üretim yaparken çevreye, ekolojiye ve çevre sistemlerini bozmamaya da özen göstermemiz gerekiyor. Çok önemli olan kimyasalları en az kullanarak, ilaçları, gübreleri en az kullanarak en iyi ve en kaliteli ürünü üretmemiz gerekiyor. Güvenli gıda üretiminin yollarından biri olan entegre mücadele ile İlimizde 2017 yılında Merkez, Şiran, Torul , Kelkit ve Köse ilçelerimizde Elma Entegre Mücadelesi Projesi 166 dekar alanda 29 çiftçimiz ile bu proje kapsamında çalışmalar yapıldı. Söz konusu çalışmalar Elma Entegre Mücadelesi şeklinde olup, mücadelenin yapıldığı bahçeler düzenli olarak teknik personelimiz tarafından kontrol edilmiş ve tahmin ve erken uyarı istasyonumuzdan alınan veriler ve bahçelerimize kurulan tuzaklar değerlendirilerek çalışmalar başarılı bir şekilde yürütülmüştür” ifadelerini kullandı.

Şiran Kaymakamı Ahmet Vezir Bacar da entegre mücadelesinin önemine vurgu yaparak, hedeflerinin uygulamanın tüm üreticilere benimsetilerek geniş alanlara yayılması olduğunu kaydetti. 

Konuşmaların ardından 29 üreticiye protokol üyeleri tarafından "Elma Entegre Mücadele Üretici Sertifikası" verilirken, elma hasadına başlandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER