Gümüşhane’de KÖYDES İl Tahsisat Komisyonu Toplantısı yapıldı

Gümüşhane’de Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) İl Tahsisat Komisyonu toplantısı Vali Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirildi.

Gümüşhane’de KÖYDES İl Tahsisat Komisyonu Toplantısı yapıldı

Gümüşhane’de Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) İl Tahsisat Komisyonu toplantısı Vali Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirildi.

Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Murat Kahraman, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Köse Kaymakamı Mustafa Duruk, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, Torul Kaymakamı Mustafa Karali, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ve ilgili kurum ve şube müdürleri katıldı.

Gümüşhane’ye KÖYDES projeleri kapsamında 15 milyon 49 bin 280 TL ödenek tahsis edildiğini, İlçe Köylere Hizmet Götürme Birlikleri tarafından (KHGB) kullanılacak bu ödeneklerin ilçelerin köy nüfusu, köy sayısı ve yol ağı uzunluğuna göre direk olarak Bakanlık tarafından ilçelerin hesabına aktarılacağını kaydeden Vali Memiş, Kaymakamlara bu yıl önceliklerinin asfalt olduğunu söyledi.

“KÖYDES paralarını öncelikle yolların asfaltlanması ve betonlanmasında kullanacağız”

Göreve geldiği günden beri gördükleri birtakım eksikliklerin giderilmesi için kendilerine hedefler koyduklarını kaydeden Vali Memiş, “Gördüğümüz kadarıyla köylerimizin içme suyu problemi çok fazla yok. Olan birkaç köyü de bu yıl mutlaka halletmemiz lazım. Onun haricindeki bir takım eksiklikleri de tamamlayacak güçteyiz. Ama 4 bin 400 kilometrelik yol ağımızın neredeyse yüzde 30’u asfalt değil. Tabii burada köyün ilçeye olan mesafesi veya ana güzergaha olan mesafesi önemli. Merkez ilçede asfaltı tamamlanmamış köyümüz kalmadı ama ilçelerimizde var. Köyü asfalt olmayan köyler varken, yolu asfalt olan köylerin diğer küçük işlerine önemli kaynaklar aktarılırsa diğer köylerin yolu asfalt yapılamaz. Burada adaleti sağlamalıyız. Öncelikle temel altyapı olan yol, su, elektrik vb. konulardaki eksiklikleri halletmeli, daha sonra diğer ihtiyaçlara bakmalıyız. Bu dengeyi ve adaleti tesis edeceğiz. KÖYDES paralarını öncelikle yolların asfaltlanması ve betonlanmasında kullanacağız” dedi.

“Bu yol çalışmaları aynı zamanda turizm altyapısına da katkı sağlayacak”

Köylere yapılacak yol çalışmalarının aynı zamanda turizm altyapısına da katkı sağlayacağını dile getiren ve öncelikli olarak köylerin ulaşılabilir olmasını istediklerini ifade eden Vali Memiş, “Bizim en büyük gücümüz ve dinamizmimiz olan Gümüşhane dışındaki yaklaşık 500 bin hemşehrimiz. Bu hemşehrilerimiz yazın 3-5 ay Gümüşhane’de kalıyor. 319 köyümüzün her birinde 10 konut yapılsa 3 bin 200 konut olur. Bunun da Gümüşhane’ye çok büyük faydası olur” diye konuştu.

“Köylerin 3G ve 4,5G altyapısını kontrol edin, dünyayla iletişimlerini sağlayın”

Kaymakamlardan özellikle köylerin daha ulaşılabilir ve daha yaşanabilir köyler yapmalarını isteyen ve her köyde 3G ve 4,5G altyapısının olup olmadığını bizzat kontrol etmelerini isteyen Vali Memiş, şunları söyledi: “Köylerimizdeki baz istasyonlarını geliştirmelerini istiyorum. Her köyde iletişimin çok net bir şekilde yapılması lazım. Nasıl ki bizden önceki büyüklerimiz bu yolları kazma-kürekle imece usulü yapmışsa, biz de bizim çağımızda köylerimizin canlanması için yollarımızı asfaltlayarak daha ulaşılabilir hale getireceğiz ve dünyayla iletişimini sağlayacağız.”

Bakanlık tarafından gönderilecek ilk dilim KÖYDES ödeneklerin ilçelere göre dağılımı şöyle:

Merkez: 3.976.225 TL
Kelkit: 2.932.680 TL
Köse: 558.705 TL
Kürtün: 2.422.230 TL
Şiran: 2.461.806 TL
Torul: 2.677.634 TL

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2017, 16:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER