Hadise artık yürüyor

Afganistan’da terör örgütleri tarafından düzenlenen bir intihar saldırısında yaralanan ve bir daha yürüyemeyen Afganistanlı Hadise Muhammedi, beş yıl sonra Gümüşhane Devlet Hastanesinde geçirdiği operasyon sonrası yürümeye başladı.

Hadise artık yürüyor

Afganistan’da terör örgütleri tarafından düzenlenen bir intihar saldırısında yaralanan ve bir daha yürüyemeyen Afganistanlı Hadise Muhammedi, beş yıl sonra Gümüşhane Devlet Hastanesinde geçirdiği operasyon sonrası yürümeye başladı.

Önce Afganistan’da daha sonra göç ettikleri İran’da derdine derman bulamayan Hadise, üç yıldır yaşadığı Gümüşhane’de birçok kez büyükşehir hastanelerine sevk olmasına karşın dermanını Gümüşhane’de buldu.

Akranları ile birlikte koşup oynayabileceği günün özlemi ile yaşayan 13 yaşındaki Afganlı göçmen Hadise Muhammedi, Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Dr. Aslı Datlı ve Ortopedi Uzmanı Dr. İsmail Karasoy tarafından Gümüşhane Devlet Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu.

BİR İLKE DAHA İMZA ATILDI

Geçtiğimiz günlerde, odun keserken parmağı kopan Kürtünlü Emre Topar’ın kopan parmağını Hastanenin ilk replantasyon ameliyatını gerçekleştirerek yerine diken Uzm. Dr. Aslı Datlı, bir ilke daha imza atarak Afganlı Hadisenin tabanına Serbest Doku Nakli (Free flep)yaptı. Zorlu koşullardan kaçarak 2015 yılında Gümüşhane’ye sığınan Muhammedi ailesinin 13 yaşındaki kızlarının bacağından aldıkları dokuyu taban kısmına yerleştiren Dr. Aslı Datlı, süreci Gümüşkoza’ya anlattı.

SEVK VERMEDİ, SAĞLIĞINA KAVUŞTURDU

Sözlerine Hadise’nin hikâyesini anlatarak başlayan Dr. Aslı Datlı, “Hadise beş yıl önce bir bombanın patlaması sonrası yaralanıyor. Sonrasında Afganistan’da ve İran’da ameliyatlar oluyor ancak hiçbiri yeterli olmuyor. Yapılan ameliyatlar neticesinde topuğunda yumuşak doku oluşturulamıyor. Sonrasında Hadise ve ailesinin yolu üç yıl önce Gümüşhane’ye düştü. Hadise, üç yıldır hastanemize gidip geldi ve bazen plastik cerrahi uzmanı eksikliği, bazen de teknik imkânsızlıklar nedeniyle il dışına yönlendirildi. Gittiği hastanelerde de ameliyatın buralarda yapılamayacağı ifadesi ile Ankara’ya, Gazi Üniversitesine sevk edildi. Son olarak aile yine sevk için hastanemize bana geldi. Ben de yapabileceğim bir ameliyatın sevkini veremeyeceğini ifade ettim. Onlarda bu ameliyatın burada yapılabileceğine ikna oldular. Onların da işine geliyordu, çünkü aile zaten burada yaşıyor” dedi.

AMELİYAT 8,5 SAAT SÜRDÜ

Çok uzun ve zorlu bir ameliyat gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Datlı, “Sonrasında her şeyi planladık ve Ortopedi Uzmanı Dr. İsmail Karasoy ile 29 Mart günü ameliyatı yapmayı kararlaştırdık. Ameliyata sabah başladık ve akşama kadar sürdü. Yaklaşık 8,5 saat süren uzun süreli bir ameliyat oldu. Bacağın üst kısmında uyluk bölgesinden; kalın, canlı, yumuşak dokuyu deri ile birlikte alarak damarından ayırıp ayakta bulduğumuz damarlar ile eşleştirdik. Yaptığımız takiplerde dokunun kanlanmasını sağladık. Doku tekrar yaşamaya başladı. Sonrasında her şey yolunda gitti. Hiçbir komplikasyon gelişmedi ve koyduğumuz parça yüzde yüz tuttu” diye konuştu.

HADİSE VE DOKTORU HASTANEDE YATIP KALKTI

Yapılan ameliyatın Serbest Doku Nakli olduğunu kaydeden Datlı, “Ameliyat, vücudun bir bölgesinden alınan dokunun bir başka yere damarları ile birlikte adapte edilmesi şeklinde yapılıyor. Dolayısıyla mikro cerrahi gerektiren bir ameliyat. Bu sebeplerden dolayı da Gümüşhane Devlet Hastanesinde yapılamıyordu. Sonrasında beş gün boyunca saat başı kontrolü yapılan bir ameliyat. Herhangi bir durumda hastayı acil ameliyata almak için beş gün boyunca sıkı bir takip gerektirdi. Bu süre boyunca Hadise ile birlikte hastanede yatıp kalktık. Bu süre içerisinde pıhtılaşma olmadı ve bir haftadır da kızımız ayağının üzerine basmaya başladı” ifadelerini kullandı.

OKULA GİTMEK İÇİN SABIRSIZLANIYOR

Bu süre boyunca Hadise ve ailesi ile iletişimi Hadise’nin okula giden erkek kardeşi sayesinde kurduklarını belirten Datlı, “Hadise’de, kardeşi sayesinde Türkçe konuşmayı oldukça ilerletmiş durumda. Hadise de tedavisinin tamamlanmasının ardından okula gitmek için sabırsızlanıyor. Birkaç gün içerisinde taburcusunu yapmayı düşünüyoruz. Doku tamamen canlı durumda. Suyla teması var ve herhangi bir sıkıntı yok. Fizik tedavi süreci devam ediyor” şeklinde konuştu.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER