Hayalindeki makineyi Türkiye’nin dört bir tarafından malzeme toplayarak yaptı

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yaşayan Zübeyir Yılmaz, hayalini kurduğu odun yarma makinesini Türkiye’nin dört bir tarafından parçalarını toplayarak tamamladı.

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yaşayan Zübeyir Yılmaz, hayalini kurduğu odun yarma makinesini Türkiye’nin dört bir tarafından parçalarını toplayarak tamamladı.

Kürtün Belediyesinde temizlik işlerinde çalışan 2 çocuk babası 33 yaşındaki Yılmaz, orman bölgesi olan Kürtün’de yıllardan beri odun yarmanın zorluğunu ve çilesini çekti. 

Bu işleri kolaylaştırmak ve teknolojinin nimetlerinden faydalanmak için internetten gördüğü odun yarma makinesini almak isteyen Yılmaz, yüksek fiyatla karşılaşınca bu kez Gümüşhane civarında bulunmayan makineyi kendisi yapmak için harekete geçti.

Türkiye’nin dört bir tarafındaki akraba ve arkadaşlarına haber salarak makinede kullanılan malzemelerin bazılarını Bursa’dan, bazılarını İstanbul’dan temin eden Yılmaz, makinesini yarı maliyetine yaparak hayalini gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili bilgi veren Yılmaz, “Baltayla, çekiçle, çiviyle uğraşmadan, kendini yormadan istediğin gibi istediğin boydaki odunu yarma imkanı sağlıyor bu makine. Makine vatandaşları zorlamayacak durumda 600 TL’ye mal oldu. Başkası isterse yol gösterir, yardımcı olurum” dedi.

Kendisinin lise mezunu olduğunu, bu konularla ilgili herhangi bir eğitim almadığına değinen Yılmaz, makinenin bir buzdolabı kadar elektrik tükettiğine dikkat çekerek, “3 kv 220 volt elektrik motoru aldım, 40 milimetre çapında vida ayarladım, yataklı rulmanla birlikte kasnağıyla motorun devrini düşürmeyecek şekilde yaptım” diye konuştu.

Yataklı rulmanı Bursa’dan, kasnağı İstanbul’dan getirttiğini ifade eden Yılmaz, “Makinede uğraşmıyorsun. Baltayla çok uğraştırıyor adamı. Bel fıtığı ve ağrısı olan insanlar baltayla odun yaramıyor. Ama makineyle ayakta dinlenerek kendi odununu istediği gibi yarabiliyor” dedi.

Bu makinenin kendisinin bir hayali olduğunu dile getiren Yılmaz, kendisine malzemeleri bulmasında yardımcı olan akraba ve arkadaşlarına teşekkür ederek, “Bu benim hayalimdi. Odun yarmanın zorluğunu, çilesini bildiğim için kolaylaştırmak, teknolojinin nimetlerinden faydalanmak istedim. Bu makineden Gümüşhane ve Kürtün bölgesinde bildiğim kadarıyla başka yok” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2017, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER