Hışır Osman Cumartesi günü TRT'de

'Yazın yağar kar başıma' türküsünün sözlerinin sahibi Gümüşhaneli şair Hışır Osman Nebioğlu'nun hayatı ve bilinmeyenleri TRT'nin reyting rekortmeni 'Ömür Dediğin' programında anlatılacak.

'Yazın yağar kar başıma' türküsünün sözlerinin sahibi Gümüşhaneli şair Hışır Osman Nebioğlu'nun hayatı ve bilinmeyenleri TRT'nin reyting rekortmeni 'Ömür Dediğin' programında anlatılacak.

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Dörtkonak köyünden olan ve aynı köyden Mehmet Yücel Ergin’in 5 yıllık çabası sonucu Gümüşhane’ye gelen programın yönetmeni Zeliha İlhan Doymuş ve ekibinin çekimlerinin ilk bölümü geçtiğimiz hafta yayımlanmıştı.

Önce TRT Haber kanalında bir sonraki gün de TRT Avaz kanalında tekrarı yayımlanan programa bu hafta sonu da Gümüşhane’nin yetiştirdiği değerlerden Hışır Osman Nebioğlu konuk olacak.

“Yazın yağar kar başıma”, “Bulanık su” gibi Türkülere dönüştürülen şiirlerin sahibi olan Hışır Osman’ın doğduğu topraklardan başlayarak hayat hikayesinin anlatılacağı program yaklaşık 40 dakika sürecek.

Annesine olan sevgisiyle bilinen ve onun adına çok sayıda şiiri bulunan Hışır Osman’ın öğretmenlik ve fırıncılık hayatından kesitlerin aktarılacağı programda ayrıca şiirlerine de yer verilecek.

Programın yapımcısı Zeliha İlhan Doymuş, programın fragmanını sosyal medyada paylaşırken fragman şimdiden Gümüşhaneliler tarafından rekor sayıda paylaşım aldı.

10 Haziran Cumartesi günü saat 20.50’de başlayacak olan program TRT Haber kanalında yayınlanacak.

Hışır Osman Nebioğlu kimdir?

1951 yılında Gümüşhane Merkez Dörtkonak (Edire) Köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Gümüşhane’de tamamladı.Nebioğlu. 1972 yılında Erzurum iline bağlı Yağmurcuk Köyünde öğretmenlik görevine başlar. Erzurum iline bağlı Güngörmez Köyü öğretmenliğine, oradan da Gümüşhane iline bağlı Akçahisar Köyü öğretmenliğine atanır. 12 yıl görev yaptıktan sonra öğretmenlikten ayrılır. Bu ayrılışı şiirlerine de yansıyan acı bir olay nedeniyledir. Yedi yaşındaki oğlu Alper’in elektrik çarpması sonucu ölümü şair ve eşi için büyük bir yıkım olur. Bu yıkım nedeniyle öğretmenlik mesleğinden istifa eder.
Gümüşhane, Trabzon ve son olarak yine Gümüşhane’de ticaretle iştigal etmektedir. Evli ve iki kız, bir erkek evlat sahibidir. Hayatı trajedilerle doludur. Bir bayram günü çalıştığı köyden kendi köyüne dönen şair eşini evlat acısıyla çökmüş bulur. Eşinin ölüm karşısındaki tükenmişliği diğer çocuklarını da etkileyecek kadar baskındır. Evdeki matem havasına dayanamayan şair alır eline sazını ve bir bayram türküsü söyler. Türkü yas havasını dağıtmadığı gibi hayat arkadaşının saçlarının üç ay içinde bembeyaz olmasına sebep olur. Ama şair gönlü bayram dinlemez. Hüznü ezgiye dönüştürüp döker mısralara. Çünkü gönülde hüznün de sevdanın da neşenin de ne zaman dem tutacağı belli değildir. Şiirleri Talat Ülker tarafından “Ağla Beni” adlı kitabında toplamıştır. Osman Nebioğlu’nun birçok şiiri bestelenerek, başta Songül Karlı, Nurullah Akçayır, Bedia Akartürk, Cankat olmak üzere birçok sanatçı tarafından seslendirilmektedir. Sitemkar Yarim, Ben Beni, Felek, Yar Seni ve Gel Benden yana adlı şiirleri TRT repertuarına girmiştir.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2017, 16:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER