İtalya'da İlkleri Gerçekleştiren Gümüşhaneli

Gümüşhaneli Ressam Canan Aydoğan, İtalya’nın Capranica ve eski Roma şehri olan Surfi’de sergi açan ilk Türk ressam oldu.

İtalya'da İlkleri Gerçekleştiren Gümüşhaneli
Gümüşhaneli Ressam Canan Aydoğan, İtalya’nın Capranica ve eski Roma şehri olan Surfi’de sergi açan ilk Türk ressam oldu.

Torul ilçesine bağlı Zigana köyünden olan Ressam Aydoğan, geçmişten günümüze İstanbul’un gizemlerini anlatan resimleri, özel İstanbul besteleriyle birlikte Vatikan’da açılacak sergide buluştu. Aydoğan, “İstanbul & Istanbul” isimli sergisinde günümüz yaşamında tutunmaya çalışan gizemlerini sanatseverlerle paylaşıyor.

Vatikan'da açılacak olan  sergi iki ayrı mekanda gerçekleştirilecek. Bir tarafta İstanbul’u anlatan yağlıboya tablolar, diğer tarafta ise Mevlana ve dervişlerin yer aldığı yağlıboya resimler ile bütünleşecek.

Cancelleria Sarayı Sergi salonunda ve Eski Roma şehri olan Sutri’de gerçekleştirilecek etkinlik, iki ayrı sergiden oluşuyor. 11 Eylül 2014 tarihinde Vatikan’da yapılacak ilk serginin ardından 13 Eylül 2014 tarihinde “ Ben V İstanbul” adıyla Sutrinin Kültür Müzesi'nde  farklı bir sergi açılacak. İki ayrı sergi salonunda farklı  eserler 20 gün boyunca sergilenecek.

RESİM, MÜZİK, DANS VE FİLM İSTANBUL İÇİN BULUŞUYOR”

Resim, dans, müzik ve filmlerin ruhundan İstanbul’u anlatan Vatikan sergisi için hazırlanan bu projeye özel  bestelenen  İstanbul Müzikleri Gitarist “Erkin Çavuş ve Reentko Dirks tarafından çalınacak ayrıca  İstanbul’u anlatan dans koreografisi ile Önder Çevik sergi açılışında gösterisini sunacak. Aynı zamanda Yönetmen Murad Zaloğlu’nun hazırlamış olduğu İstanbul’un tarih yolculuğunu anlatan  film de sergi boyunca gösterimde olacak. Kentin en eski sokaklarını anlatan tablolardan başlayan yolculuk, aynı sokağın bugünkü yaşamında devam edecek.

İstanbul’un tüm kültürel ve mistik derinliklerini yansıtmak için hazırlanan proje T.C. Vatikan Büyükelçiliği himayelerinde gerçekleştirilecek.  Ayrıca, Vatikan Büyükelçisi tarafından, yabancı misyon şefleri, kardinaller, yabancı basın, Türk basın mensupları, Türk ve yabancı  kültür kuruluşlarından oluşan bir davet verilecek.

SURFİ’DE SERGİ AÇAN İLK TÜRK RESSAM

Ressam Canan Aydoğan 2 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçisi’nin davetiyle Roma’da muhteşem bir sergi gerçekleştirdi. Aynı zamanda İtalya'nın birçok şehrinden sergi teklifi alan Aydoğan’ın, Capranica'da gerçekleştirdiği sergide İstanbul ve Mevlevi tabloları İtalyan ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü. Aynı zamanda Capranica'da sergi açan ilk Türk ressam olarak İtalyan basını tarafından takip edildi. Yeni sergiyle de Eski Roma şehri olan Surfi'de de İlk sergi açan Türk ressam olacak.

1.      Sergi  11-30 Eylül Vatikan - İSTANBUL&İSTANBUL
2.      Sergi 13- 30 eylül sutri /Viterbo/İtalya – BEN V  İSTANBUL

CANAN AYDOĞAN KİMDİR?
 
Daha önce Alman Der Spiegel dergisinde hakkında, "Canan’ın resimlerinin bıraktığı etki, çağdaş Türkiye’nin değişik yüzlerinin olağan üstü bir anlatımı gibi" yorumu yapılan Canan Aydoğan, Çalışmalarında cesur ve kendi dünyasının renklerini kullanan sanatçının resimleri empresyonizmi simgelemektedir. Eserlerinde düşünsel gelişimi yansıtma eğiliminde olan sanatçı, dışavurumcu fırça darbeleriyle insanları, kenti, gizli yüzleri, iç dünya gerçekliğini yansıtmaktadır. Portrelerin betimleyici değil temsili işlevini öne çıkaran bir anlatıma dönüştüren Aydoğan’ın eserlerindeki kimliksiz yüzler sanatçı duyarlılığının dağınık halinin kadına yansıtılan ve tanımsız bırakılan portreleridir. Belirgin bir şekle bürünmeyen portreler, dengelerin kırıldığı noktada beklenti ve düşe dönmektedir. Sanatı her alanda yaşam çizgisi  haline getiren  sanatçı  kendi atölyesinde  çalışmalarına devam etmektedir. AKBANK SANAT Merkezi’nde Organizasyon Yöneticisi olarak görevini sürdüren Aydoğan’ın resim çalışmalarındaki sezgisel ve özgür ruhu, sanatın her alanında (Müzik, Dans, Tiyatro, Film gibi)gerçekleştirdiği  projelere de yansıyor.
 
Karma ve  grup  olmak üzere birçok sergiye katılan sanatçı daha sonra yapmış olduğu sergilerde özel projelere yer verdi.  Bunların içinde,
 
1999 Akbank Bebek Sanat Galerisi Kişisel Resim Sergisi
2001 Akbank- Cinnah Sanat Galerisi Kişisel Resim Sergisi
2004 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Kişisel Resim Sergisi
2007 İstanbul Özel Saint Benoit Fransız Lisesi Sanat Galerisi (Kişisel Sergi)
2007-2011 -  Özel Proje Sergileri  (Yurtiçi-Yurtdışı)
2011 Cadde Bostan Kültür Merkezi (Kişisel Sergi)
2012 Cemal Reşit Rey Sergi Salonu (Kişisel Sergi)  yer almaktadır.
2012 İtalya Konsolosluğu Kültür Ateşeliği Roma (Kişisel Sergi)
2012 İtalya – Capranica Chiea San Francesco (Kişisel Sergi) yer almaktadır
2013 Cemal Reşit Rey Sergi Salonu (Kişisel Sergi)  yer almaktadır.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER