Karadut, kuşburnu ve kırmızı dut akciğer ve prostat kansere çare mi?

Gümüşhane Üniversitesinde Gümüşhane’nin farklı bölgelerinden toplanan kuşburnu, karadut ve kırmızı dut örneklerinin çeşitli kanser tipleri üzerine etkileri ile yara iyileştirici ve DNA hasarını engelleyici etkileri araştırıldı.

Karadut, kuşburnu ve kırmızı dut akciğer ve prostat kansere çare mi?
Gümüşhane Üniversitesinde Gümüşhane’nin farklı bölgelerinden toplanan kuşburnu, karadut ve kırmızı dut örneklerinin çeşitli kanser tipleri üzerine etkileri ile yara iyileştirici ve DNA hasarını engelleyici etkileri araştırıldı.

Kuşburnu, karadut ve kırmızı dut’un akciğer ve prostat kanser hücre serilerinde antikanser aktivite gösterdikleri ve karadutun yara iyileştirici etkileri olduğu tespit edilen araştırmada elde edilen sonuçlar ilaç araştırmaları dahil diğer çalışmalar için önemli ipuçları sağladı.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü tarafından yürütülen “Geleneksel Tedavide Kullanılan Gümüşhane Bölgesi Bazı Bitkilerin (karadut, kırmızı dut, kuşburnu) Antikanser, Antioksidan, Antigenotoksik ve Yara İyileştirici Etkilerinin İncelenmesi” konulu projenin tamamlandığını söyledi.

20 KİŞİLİK EKİP ARAŞTIRDI: KARADUT YARALARI İYİLEŞTİRİYOR, KIRMIZI DUT, KUŞBURNU, KARADUT AKCİĞER VE PROSTAT KANSER HÜCRELERİNE ANTİKANSER ETKİ GÖSTERİYOR

Projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklendiğini ve yaklaşık 20 kişilik bir ekiple gerçekleştirildiğini belirten Rektör Günaydın, “Proje yürütücülüğünü üniversitemiz Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kağan Kılınç ve Tıbbi Bitkiler Geleneksel İlaçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜNTIBGİM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Turan’ın yaptığı çalışmada Gümüşhane’nin farklı bölgelerinden toplanan kuşburnu, karadut ve kırmızı dut örnekleri ön işlemlerden geçirilerek 40 farklı ekstrakt hazırlandı. İlk aşamada bu ekstraktların kimyasal polifenolik içerik analizleri yapıldı. İkinci kısımda ekstraktların kansere karşı etkileri, toplumda yaygın olarak görülen akciğer, prostat ve lösemi kanser hücreleri üzerinde denendi. Üçüncü bölümde hazırlanan ekstraktların yara iyileştirici etkilerinin incelenmesi amacıyla merhemler hazırlanarak, ratlar üzerinde cerrahi şartlarda oluşturulan greftlerin (cerrahi yara dokusu) iyileşme durumları araştırıldı. Dördüncü kısımda ise DNA üzerine koruyucu etkileri çalışıldı. Bu çok aşamalı ve kompleks çalışmada özellikle kuşburnu, karadut ve kırmızı dut ekstraktlarının akciğer ve prostat kanser hücre serilerinde antikanser aktivite gösterdikleri bunun yanında karadutun yara iyileştirici etkileri olduğu tespit edildi. Antikanser aktivite yönünden etkin esktraktların,  bu özelliğinin hücre döngüsü üzerine nasıl etki ettiği de flowsitometrik analizler ile tespit edilen projede elde edilen sonuçların ilaç araştırmaları dahil diğer çalışmalar için önemli ipuçları sağlayacağını ve milli ekonomiye katkı sağlayacak ürünlere yönelik başka çalışmalara öncülük edeceğini ummaktayız.” dedi.

Bu çalışmayı gerçekleştiren multidisipliner proje ekibini tebrik eden Rektör Günaydın sözlerine şöyle devam etti: “Gümüşhane Üniversitesi olarak bölgemizin zenginleşmesi, potansiyelinin harekete geçirilmesi için üzerimize düşün görevleri en iyi şekilde yapmak istiyoruz. Bu amaçla Doğal zenginliklerimizin ekonomiye kazandırılabilmesi için bilimsel çalışmaların koordinasyonu ve zenginleştirilmesi amacıyla 2014 yılında Tıbbi Bitkiler Geleneksel İlaçlar Uygulama ve Araştırma Merkezini (GÜNTIBGİM) kurduk. Bu proje, bölgemizin bitki zenginliklerinin değerlendirilmesinde önemli bir başlangıç oldu. Yaklaşık 20 öğretim üyemizin bu merkezde biraraya gelerek bölgemizde benzer etkilere sahip olması muhtemel zengin bitki örtüsünü tarayarak yeni çalışmalar planladıklarını biliyorum.  Bizzat konuya verdiğimiz önem gereği Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Murat Küçük’ü görevlendirdik ve süreci titizlikle takip ediyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2015, 11:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER