Kelkit’te çiftçilere sertifikalı yem bitkisi, patates ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde çiftçilere İl Özel İdaresi katkılarıyla 26 bin 175 kilogram tohum desteği sağlandı.

Kelkit’te çiftçilere sertifikalı yem bitkisi, patates ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde çiftçilere İl Özel İdaresi katkılarıyla 26 bin 175 kilogram tohum desteği sağlandı.

Tohumların dağıtımı nedeniyle düzenlenen törene Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, İl Genel Meclisi üyeleri Mustafa Pala, Ahmet Güler, Fikret Akan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahadır Nasuhbeyoglu, Ziraat Odası, Kamu kurumu temsilcileri, üretici birlikleri ve çiftçiler katıldı.

Birşen, İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen proje kapsamında Kelkit ilçesinde çiftçilerin kullanımına sunulan 3 bin 250 kilogram yonca, 10 bin kilogram korunga, 305 torba silajlık mısır, 7 bin 500 kilogram patates, 850 kilogram kuru fasulye satın alınarak ekim şartlarını taşıyan çiftçilere tahsis edildiğini söyledi.

2015 yılında gerçekleştirilecek bu projeler ile Kelkit’te toplamda bin 83 dekar alanda yeni yonca tesisi, bin 250 dekar alanda korunga tesisi ve 2 bin 135 dekar alanda ise silajlık mısır ekimi gerçekleştirilmiş olacağını belirten Birşen, “İlimizden büyükşehirlere göç nedeniyle kullanılmayan boş araziler kiralama yöntemiyle ekilir hale getirileceğinden üretime büyük katkısı olacaktır. İlimiz için önemli geçim kaynağı olan hayvancılık için kaba yem ihtiyacı büyük oranda karşılanmış olacaktır.” dedi.

Birşen, Gümüşhane genelinde  2 ton kuru fasulye tohumu dağıtımı yaparak üretimi artırma ve Gümüşhane kuru fasulyesini markalaştırmayı amaçladıklarını da belirterek, şöyle konuştu: “Tohum dağıtımındaki amacımız, sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırmak, çiftçileri destekleyerek üretimi artırmayı planlıyoruz. İl genelinde tohum dağıtımı yapılan 948 çiftçinin ve 9 bin 258 dekar alan ÇKS’ye kayıt edilerek tohum ekiminden hasada kadar çiftçilerimiz belirli periyotlarda ziyaret edilerek kontrollü üretim sağlamayı planlıyoruz.  Desteklerimiz bundan sonra artarak devam edecek. Siz ürettikçe bizim size desteğimiz devam edecektir. Emeği geçen herkesi teşekkür ediyorum.”
Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2015, 16:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER