Kelkit'te İmamlara KKKA Semineri

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından din görevlilerine yönelik Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı hakkında seminer verildi.

Kelkit'te İmamlara KKKA Semineri
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından din görevlilerine yönelik Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı hakkında seminer verildi.

Kelkit İlçe Müftülüğü Konferans Salonunda verilen seminerde konuşan Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Eğitim Birimi Sorumlusu Özlem Gazel, KKKA Hastalığının dikkate alınmadığı takdirde ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.

Vücuda yapışan kenenin ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa, hastalığın bulaşma riskinin de o derece azaldığını belirten Gazel, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının belirtileri ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıktır. Bununla beraber bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler de görülebilir.” dedi.

Kenelerin, kesinlikle elle öldürülmemesi gerektiğini vurgulayan Gazel, sözlerine söyle devam etti: “Türkiye'nin coğrafya ve iklim yapısının hastalığın bulaşmasında birinci derecede rol oynayan kenelerin yaşaması için elverişli olduğunu söyledi. Virüsü taşıyan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına temas edilmemesi gerektiğini ifade eden Özlem Gazel, "Keneler uçmaz, zıplamaz, yerden tırmanarak çıkar. Kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Çıplak elle tutmamak şartı ile en kısa sürede vücut üzerinde bulunduğu yerden çıkartılmalı veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya dökmek son derece yanlıştır. Kenenin ısırmasından sonra 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal ortaya çıkması durumunda vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.”

Seminerin ardından din görevlilerine eldiven ve kene çıkartma kartı dağıtıldı.

Haberin Kaynağı: Sinan Demir - www.haberkelkit.com

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2014, 22:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER