Kinoa bitkisi ilgi odağı olmaya devam ediyor

Gümüşhane'de yeni bir ürün olan ve Köse ilçesinde daha önce demonstrasyon amaçlı ekimi yapılarak olumlu sonuç alınan Kinoa bitkisi bu yıl Köse ilçesinde bin 300 dekar alana ekildi.

Kinoa bitkisi ilgi odağı olmaya devam ediyor

Gümüşhane'de yeni bir ürün olan ve Köse ilçesinde daha önce demonstrasyon amaçlı ekimi yapılarak olumlu sonuç alınan Kinoa bitkisi bu yıl Köse ilçesinde bin 300 dekar alana ekildi.

İl Özel idaresi kaynaklarıyla üreticilere tohum desteği yapılan kinoa bitkisinin iklim şartları yönünden Gümüşhane’ye oldukça uygun olduğunu kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, kinoanın protein ve amino asitlerin tamamını içeren tek bitki olma özelliğine sahip olduğunu söyledi.

Kilogram fiyatının geçen yıl tarladan 8 TL’den alıcı bulduğunu kaydeden Birşen, dekara 600 ila 800 kilogram arasında ürün alınabildiğini, sulama imkanları ve bakımı arttırıldıkça bu rakamın 1000 kilograma kadar çıkabildiğini belirterek, “Bu yönüyle çiftçilerimizin ekonomisine olumlu anlamda katkı sağlayacak olan kinoa bitkisini Köse ilçemizde 2016 yılında 20 dekar alanda demonstrasyon çalışmaları yapıldı ve başarılı sonuç aldık. Demonstrasyon çalışmalarımız olumlu sonuç vermesiyle birlikte Köse ilçemizde üreticilerimiz bin 300 dekar alanda ekim çalışmaları yaptı” dedi.

İl Özel İdaresi Destekli Projeler kapsamında 2017 yılında yüzde 100 hibeli 7 üreticiye kinoa tohumu desteği yapıldığını kaydeden Birşen, “Pilav gibi tüketilebilen hem de un haline getirilip çok geniş bir alanda tüketilebilen kinoa aynı zamanda ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır. Buğday tarımı ile pek çok ortak özellikleri mevcuttur. Ekimi buğdayda olduğu gibi klasik hububat mibzeri ile, hasatı da klasik buğday biçerdöveri ile yapılabilmektedir. Beyaz, kırmızı ve siyah olmak üzere 3 çeşit kinoa vardır. Yüksek fiyatlardan alıcı bulan kinoa üreticilere dekarda 4 bin ila 6 bin TL’ye varan getiri sağlamaktadır” dedi.

Birşen, Kinoa tarımı ile kıraç arazilerin daha iyi değerlendirilebileceğini, alternatif ürün olarak çiftçilerin gelir düzeyini artırabileceğini, bilimsel olarak da birçok faydasıyla protein açısından 6-7 kat zengin, tüm aminoasitleri ve vitaminleri ve mineralleri içermesi bakımından çiftçilere iyi bir gelir getireceğini düşündüklerini, tarım ve tarıma dayalı ekonomiyi canlandırabileceği, refah düzeyini iyileştirebileceğini öngördüklerini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER