Kış lastiği takmayana 602 lira ceza

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak. Kurala uymayanlar 31 Aralık’a kadar 519, 1 Ocak’tan sonra ise 602 lira ceza ödeyecek.

Kış lastiği takmayana 602 lira ceza
Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak.  Kurala uymayanlar 31 Aralık’a kadar 519, 1 Ocak’tan sonra ise 602 lira ceza ödeyecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek.

Alınan karar doğrultusunda kurala uymayan araçlar için her yıl 519 liralık ceza uygulanması uygulanır. 1 Aralık tarihinde takılan kış lastiklerini de 1 Nisan tarihinde çıkarmanız gerekiyor. Hava durumuna bağlı olarak bu tarih Bakanlık tarafından uzatılabilir. Kış lastiği kullanmayanlar için para cezasının yanı sıra ceza puanı yaptırımı da uygulanıyor.

Kış lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Kurala uymayan araçlara 1 Aralık itibarıyla 571 lira ceza uygulanacak. Bu ceza, yeni yıldaki yüzde 5,58'lik yeniden değerleme oranına göre 1 Ocak itibarıyla 602 liraya çıkacak.

ZORUNLULUK KİMLERİ KAPSIYOR?

Yönetmelikteki kış lastiği takma zorunluluğu, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsıyor. Buna göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ila 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre, Bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek.

KIŞ LASTİĞİNİN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ

- Kış lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır.
- Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur.
- Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.
- Kış lastikleri özel karışımı sayesinde kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur.
İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.
- +7 derece santigrattan daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır.
- Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.

KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN/KULLANIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

- Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır.
- Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırtedebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek gerekir. M&S (Mud&Snow - Çamur ve Kar), M+S ve Snowflake veya Snowflake sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında varsa kış lastiğidir.
- Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmeli.
Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2015, 08:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER