Kış lastiğinde zorunluluk 1 Aralık’ta başlıyor

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte binlerce sürücü zorunlu kış lastiği uygulamasının ne zaman başlayacağını merak ediyor. Bununla birlikte 2017 -2018 kış lastiği takmama cezası kaç lira olacak sorusu da en çok merak edilenler arasında.

Kış lastiğinde zorunluluk 1 Aralık’ta başlıyor

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte binlerce sürücü zorunlu kış lastiği uygulamasının ne zaman başlayacağını merak ediyor. Bununla birlikte 2017 -2018 kış lastiği takmama cezası kaç lira olacak sorusu da en çok merak edilenler arasında.

Kış lastiği uygulamasının, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için son günün 1 Aralık olduğunu belirten Kelkit Şoförler Odası Başkanı Beyler Kara, sürücüleri uyardı.

Sürücüleri kış lastiği eksikliklerini gidermesi konusunda uyaran Başkan Beyler Kara, çıkarılan kanunun yayalar ve sürücülerin güvenliğini maksimum düzeye çıkartmak için yapıldığını kaydetti. Kış lastiği kullanmak için olumsuz hava koşullarının veya kar yağışının beklenmemesi gerektiğini belirten Kara, “Sürücülerin hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü an bunu takmalarını öneriyoruz. Bu çıkarılan kanunla kış lastiği uygulaması ticari araçlar için zorunlu hale getirilmiştir. Sürücülerin kış lastiği kullanmasıyla birlikte doğru mevsimde, doğru lastik kullanımı, lastiklerin kullanım süresini aynı şekilde uzatacaktır. Yani 1 Nisan’da kış lastiğinin çıkartılıp mevsimsel lastiğin takılması gerekiyor. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü zamanda normal mevsimsel lastiğin çıkartılıp kış lastiğinin takılması gerekiyor” dedi.

Kış Lastiği Herkese Zorunlu Mu?

Öte yandan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kış lastiği uygulamasının ‘yolcu ve eşya’ taşınan araçlarda zorunlu olduğu duyuruldu. Hususi araçların ise bu kapsamın dışında tutulduğunu açıkladı. Açıklamada, ”1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu olup yapılan düzenleme; hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği takmalarını kapsamamaktadır” denildi. Bununla birlikte hususi araçlara da can ve mal kaybına karşı tedbir amacıyla kış lastiği önerildi.

Kış Lastiği Cezası Ne Kadar?

Kış lastiği kullanmayan ticari araç sürücülerinin cezası 625 lira olarak açıklanırken, ilgili yönetmelik gereği yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan tüm ticari araçlara kış lastiği kullanma zorunluluğu getirildiği hatırlatıldı. Yapılan yeni düzenleme uyarınca; tescil edilmiş olsun veya olmasın karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve otomobillerde (hususi otomobiller hariç) kış lastiği kullanılması zorunluluğu getirildiği belirtildi.

Yetkililer, talep artışlarıyla oluşabilecek yoğunlukların sorunsuz bir şekilde önlenmesi ve vatandaşların mağdur olmamaları açısından gerekli tedbirleri almaları hususunda uyarıda bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER