Mastra altın madeni ne zaman açılacak?

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Demirkaynak köyünde FETÖ/PDY terör örgütüne yakınlığıyla bilinen Koza şirketi tarafından çalıştırılan ve yaklaşık 10 ay önce kayyuma devredilen Mastra Altın Madeninin yeniden faaliyete geçmesi için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Mastra altın madeni ne zaman açılacak?
Gümüşhane’nin merkeze bağlı Demirkaynak köyünde FETÖ/PDY terör örgütüne yakınlığıyla bilinen Koza şirketi tarafından çalıştırılan ve yaklaşık 10 ay önce kayyuma devredilen Mastra Altın Madeninin yeniden faaliyete geçmesi için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Bu kapsamda Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Milletvekilleri Hacı Osman Akgül, Cihan Pektaş ve Belediye Başkanı Ercan Çimen’in başkanlığındaki üst düzey heyet, tesise giderek kayyum yetkililerinden bilgi aldı ve maden sahasında incelemelerde bulundu.

Ziyarette İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Defterdar Turan Kemer, AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse, AK Parti Torul İlçe Başkanı Metin Yiğit, İl Özel İdaresinden yetkililer de hazır bulundu.

Koza Altın İşletmesi’nde ilk olarak kayyum ekibinden kapasite ve işleyiş hakkında bilgi alan heyet, daha sonra maden sahasını inceledi.

Burada basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede işletmenin Gümüşhane’ye artı değer katmasını istediklerini ifade eden Vali Memiş, “Bunun için çalışmalarımızı başlattık. Milletvekillerimizle, kayyum heyetimizle birlikte, FETÖ ile mücadelemizi sürdürürken, Gümüşhane için, ülkemiz için çok önemli olan bu işletmemizi de yeniden hayata geçireceğiz” dedi.

“GÜMÜŞHANE İSMİYLE MÜSEMMA BİR MADEN ŞEHRİ”

Gümüşhane’nin kendi ismi ile müsemma bir maden kenti olduğunun altını çizen Vali Memiş, “Burası milletin malı. Zaten kayyuma da devredilmiş bir şirket. Ama bizi ilgilendiren Gümüşhane’nin, vatandaşlarımızın istihdamının sağlanması, madenin işletilmesidir. Gümüşhane kendi ismi ile müsemma bir maden kenti. Biz, FETÖ ile mücadele edeceğiz. FETÖ’ nün bütün unsurlarını Allah’ın izni ile Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve liderliği doğrultusunda hukuk içerisinde kalarak temizleyeceğiz. Bunu yaparken FETÖ’cüler gibi sahte delil uydurarak yapmayacağız. Bunu her zaman söylüyorum. Hukuk içerisinde bu temizliği yapacağız ama aynı zamanda Mastra bizim doğal zenginliğimiz. Firmanın hiçbir önemi yok. Hem bunun gibi işletmelerin hem diğer işletmelerin kentimizin ekonomisine, ülkemizin ekonomisine katkı sağlaması için ne gerekiyorsa yapacağız”  diye konuştu.

“İZİNLER ALINDIKTAN SONRA İŞLETİLMESİ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”

An itibariyle bir ön görüşme yapıldığını ve gerekli izinlerin alınmasının ardından şirketin faaliyete geçmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade eden Vali Memiş, “Ön bir değerlendirme yaptık. Henüz almış olduğumuz bir karar yok. Milletvekillerimizle, kayyum heyetimizle hem Ankara’dan alınacak izinler hem yerelden bizim vereceğimiz izinler var. Onları, yani gerekli izinleri aldıktan sonra buranın işletilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Amacımız Gümüşhane’nin vatandaşlarımızın kazanması. Bunu söyleyebilirim şimdilik. Bu çalışmalarımıza devam edeceğiz, bu işi takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“DAHA ÖNCE BURAYLA İLGİLİ ÇEŞİTLİ TOPLANTILAR YAPMIŞTIK”

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş ise, “Biz tabii bugüne gelmeden önce milletvekilleri olarak hatta Gümüşhaneli, Ankara Milletvekilimiz Ahmet Gündoğdu ile daha önce Koza Altın İşletmesi’ni ziyaret ettik. Aslında bugünkü programın ilk başlangıcını orada yaptık. Toplantılar yaptık, bundan sonraki yol haritamızı belirledik. Daha sonra tekrar kayyum heyetimiz ve yöneticilerimiz geldiler. Biz iki Milletvekilimizle, heyetimizle toplantılar yaptık. Tabi Sayın Valimiz olsun, Milletvekillerimiz olsun bu işletmenin açılmasını istiyoruz. Çünkü hem milli ekonomiye katkı sağlamak hem de Gümüşhane açısından en önemli konusu istihdam. Şu anda bizden iş bekleyen hemşerilerimiz, kardeşlerimiz var. Dolayısıyla harekete geçtik” şeklinde konuştu.

“BURADA HALA CİDDİ REZERV VAR”

Bugünün bir milat olduğunu vurgulayan Pektaş, “Yol haritamızı belirledik. Hangi kurumlarla, nasıl görüşeceğimizi belirledik. Başbakanımızla, ilgili bakanlarımızla bu konuyu görüşeceğiz. Ve biz bu madenin açılmasını sağlayacağız. Çünkü burada hala ciddi rezerv var. Bu rezervin işletilmesini, dolayısıyla burada istihdamın temin edilmesini sağlayacağız. Bu toplantının devamını da Ankara’da yapacağız” dedi.

“İZİNLER ALINDIKTAN SONRA DA 6 AY İÇERİSİNDE TAM TEKMİL TEKRAR BU İŞLETME FAALİYETE BAŞLAYACAK”

İşletmenin faaliyete başlaması için bir süre vermenin zor olduğunu, şirketin aynı zamanda FETÖ’ye destek veren bir şahsa ait şirket olduğunu ve devletin bu noktada bir çalışması bulunduğunu dile getiren Milletvekili Pektaş, “Biz bunları ancak devletimizin üst yöneticileri ile Başbakanımızla, bakanlarımızla görüştükten sonra kesin kararı verebiliriz. Ama şu bir gerçek. Biz bu izinlerimizi aldıktan sonra hemen peyderpey elemanlar alınmaya başlanacak. Ve izinler alındıktan sonra da 6 ay içerisinde tam tekmil tekrar bu işletme faaliyete başlayacak. Bugünden itibaren Koza tabelası da artık inecek” açıklamasında bulundu.

“BİZ ÇEVRECİ MADENCİLİK YAPTIRACAĞIZ”

Madenin Gümüşhane için önemine de değinen Pektaş, “Çok daha değişik firmalar gelip, Gümüşhane’de madencilik yapacaklar. Biz çevreci madencilik yaptıracağız. Madencilikle gelişen şehirler hep göç almıştır. Hani diyoruz ya Gümüşhane’nin nüfusunu nasıl çoğaltacağız. Yarın 3-5 tane daha burada maden açılsa, bu sefer burada çalışacak kişi bulamayınca dışarıdan buraya adam getireceksiniz. Belki de burası bir maden şehri olacak. Her şey birbirini tetikler. Biz bunları zamanla göreceğiz” dedi.
Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2016, 23:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER