'Önce bize sonra şehre'

Gümüşhane’nin içme suyu ihtiyacını karşılayacak ve yapımı süren Bahçecik Barajına, Aktutan Köyü Göletinden tüp tünelle su alınacağı kararı Aktutan, Yeşildere ve Yeşilyurt köylülerini ayağa kaldırdı.

'Önce bize sonra şehre'

Gümüşhane’nin içme suyu ihtiyacını karşılayacak ve yapımı süren Bahçecik Barajına, Aktutan Köyü Göletinden tüp tünelle su alınacağı kararı Aktutan, Yeşildere ve Yeşilyurt köylülerini ayağa kaldırdı.

Aktutan Köyü Muhtarı Atilla Sönmez, Yeşildere Köyü Muhtarı Musa Aktaş ve Yeşilyurt Köyü Muhtarı Yavuz Metintaş, yaptıkları açıklamada, Aktutan Göletinin kendi köyleri için yapıldığını belirterek, “Önce bize sonra şehre” diyerek karşı çıktıklarını ifade ettiler.

“Yeşilyurt ve Yeşildere’den Kesip Baraja Verecekler”

Yeşilyurt Köyü Muhtarı Yavuz Metintaş, Aktutan Göletinin, Aktutan, Yeşildere ve Yeşilyurt köylerini sulama amaçlı yapıldığını belirterek, “Yapılan araştırmalar ve projeler sonra gölet yapılarak bitirildi. Daha sonra Yeşilyurt ve Yeşildere köyünün bir kısmının sulamadan çıkarıldığını öğrendik. Bu köylerin bir kısmına verilmesi planlanan su şimdi de Bahçecik Barajına aktarılacakmış” dedi.

“Bizim Hem İçme Hem de Sulama Suyuna İhtiyacımız Var”

Yeşilyurt köyünün hem içme hem de sulama suyuna ihtiyacı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Susuzluk nedeniyle zaten köyümüzdeki vatandaşlar arasında sıkıntı var. Aktutan Göletinden köyümüze hem içme hem de sulama suyu gelecek diye hepimiz sevindik ama sevincimiz kursağımızda kaldı. Ancak, projenin değiştirilmesi bizi sıkıntıya soktu. Köyümüzün başka yerden su alarak sulama şansımız da yok. Biz sevinirken suyumuzun Bahçecik Barajına verileceği hepimizde hayal kırıklığı yarattı. Bizi mağdur edip de şehre su vermenin bir anlamı yok. “

“Bahçelerimiz Susuz mu Kalacak”

Yeşildere Köyü Muhtarı Musa Aktaş, kendi köylerinde elma gen bahçeleri bulunduğunu anlatarak, “Tarım ve Orman Müdürlüğü bizim köydeki elma gen bahçelerinden örnekler alarak Erzincan’da yetiştiriyor. Eğer söylenen gerçek olursa gen bahçeleri susuz kalacak” dedi.

“36 Armut 20 Elma Türü Var”

Yeşildere köyünde 36 armut ve 20 elma türü bulunduğunu anlatan Aktaş, şöyle devam etti: “Yarın bu bahçelerin hepsi kuruyacak. Şu durumda köyün içerisinden geçen derenin bir tarafına su veriliyor, bir tarafına verilmiyor. Köylüler olarak göletimizden Bahçecik Barajına su verilmesini istemiyoruz, bizim mağdur edilmemiz lazım. Biz ihtiyacımız kadar su versinler, kalanını baraja aktarsınlar.Ancak bunu yaparken de üç köy ile bir sözleşme imzalanmasını istiyoruz. Kışın bizim suya ihtiyacımız yok. Bizim yazın en fazla üç ay suya ihtiyacımız var. Bu üç ay bize sağlıklı suyumuzu versinler, yılın diğer aylarında sulama suyu istemiyoruz, baraja bağlasınlar.”

“Suyumuz Gasp Ediliyor”

Aktutan Köyü Muhtarı Atilla Sönmez ise kendilerine ait suyun adeta gasp edilmek istendiğini belirterek, “Biz bunu Milletvekili Cihan Pektaş’a anlattık. Bize verdiği cevap, ‘devlet istediği yerden su alır’ diye cevap verdi. Biz de kendisine, ‘Neden Gülaçar’dan alamadınız, Trabzonlular Çakırgöl’den su alıyorlar, engel olmadınız, gidin Çakırgöl’den su alın’ dedik ama kimseden ses çıkmadı” dedi.

“400 Hane 2 Bin Nüfus Var”

Muhtar Sönmez, Aktutan, Yeşildere ve Yeşilyurt köylerinde yaklaşık 400 hane ve 2 bin nüfusun Aktutan Göletinin suyunu beklediğini ifade ederek, “Şu anda dışarıda yaşayan hemşerilerimiz köylerinde yeni yeni evler yaparak hane sayılarımızla nüfus sayımız da artıyor. Bölgede bulunan 12 mahalle bu sudan yararlanmaktadır. Bu üç köyü susuz bırakmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Muhtar arkadaşımın da söylediği gibi bizim yazın üç ay suya ihtiyacımız olduğu aylardır. Bu gölet de bu köyler için yapılmıştır. Bizim yaz aylarında suyumuza dokunmasınlar. Bizler bağımızı bahçemizi doya doya sulayalım. Kış aylarında da Bahçecik Barajına suyu alabilirler. Ancak, Aktutan, Yeşildere ve Yeşilyurt köy muhtarları ile bu yönde bir protokol imzalanması gerekiyor, yoksa köylüler olarak suyumuzu vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2018, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER