Orman Bitkileri Tanıtıldı

Bölgesel Gelişme Faaliyetlerini Destekleme Derneği’nin yürüttüğü “Örümcek Ormanlarında İlkbahar” projesi kapsamında köylülere orman bitkileri tanıtıldı.

Orman Bitkileri Tanıtıldı
Bölgesel Gelişme Faaliyetlerini Destekleme Derneği’nin yürüttüğü “Örümcek Ormanlarında İlkbahar” projesi kapsamında köylülere orman bitkileri tanıtıldı.

Orman köylüleri için ağaç kesiminin dışında alternatif geçim kaynağı oluşturmayı hedefleyen proje kapsamında, Elceğiz köyünde yapılan eğitimlere, Elceğiz ve Uluköy’den 30 orman köylüsü katıldı.

Teorik ve uygulamalı olmak üzere 2 aşamadan oluşan eğitimler, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Yaldız tarafından verildi. Teorik eğitimlerde ormandan toplanma ve pazarlanma potansiyeli bulunan tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtımı yapılırken; ıhlamur, taflan, adaçayı, dağ kekiği, nane gibi bitki türlerinin toplanması, kurutulması ve saklanması konularında bilgiler aktarıldı.

Örümcek’te Pazar Potansiyeli Bulunan Önemli Bitkiler Var

Örümcek Ormanlarında gıda, kozmetik ve özellikle ilaç sektörüne hitap edecek önemli bitki türlerinin mevcut olduğunu dile getiren Proje koordinatörü Gülşah Yılmaz, pazar kanallarının oluşturulması halinde köylülerin bu ürünleri ormandan toplayarak pazarlayabileceklerini söyledi. Dernek olarak, bu tür bitkilerin değerlendirilmesi için girişimde bulunmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, “Uzmanlarla beraber konu hakkında araştırmalarımız da oldu. Proje, odun ürünlerine alternatif bir geçim kaynağını bölgeye kazandırmanın yanında, ormana yapılan insan baskısını da azaltmış olacaktır. Bu yönüyle proje, orman köylülerinin de desteğiyle Örümcek Ormanları’nın korunmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Orman’da Odun Dışı Orman Ürünleri Envanteri Hazırlanacak

Proje faaliyeti olarak, Temmuz ayında Örümcek Ormanları’nda bitkilerin envanter çalışması yapılacağını ifade eden Yılmaz, “Doğa Koruma Merkezi işbirliğinde İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi uzmanları tarafından yapılacak olan envanter çalışması, Örümcek Ormanları sınırlarındaki 5 bin hektarlık alanda 8 gün sürecek. Envanter sonucunda hazırlanacak rapor Orman Genel Müdürlüğü’ne sunulacak.” diye konuştu.

“Örümcek Ormanları’nda İlkbahar” projesi Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığıyla, Hayata Artı Gençlik Programı tarafından destekleniyor.

Haberin Kaynağı: Hüseyin Özgün

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2012, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER