Örümcek Ormanlarına Botanik Park Talebi Olumsuz Çıktı

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir’in dile getirdiği Gümüşhane Üniversitesi öncülüğünde Kürtün Örümcek Ormanlarının botanik parkına dönüştürülmesi isteğinin olumsuz karşılandığını söyledi.

Örümcek Ormanlarına Botanik Park Talebi Olumsuz Çıktı
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir’in dile getirdiği Gümüşhane Üniversitesi öncülüğünde Kürtün Örümcek Ormanlarının botanik parkına dönüştürülmesi isteğinin olumsuz karşılandığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamasında Pir’in gazetelerde konuyla ilgili yazdığı makalenin ardından hemen harekete geçtiklerini belirten Rektör Günaydın, bir bilirkişi heyet raporunun hazırlanması amacıyla 10 öğretim üyesinin katılımı ile bir komisyon oluşturduklarını ve komisyon raporuna göre Kürtün Örümcek Ormanları’nda botanik parkı oluşturulmasının uygun olmadığı sonucuna ulaştıklarını söyledi.  

Komisyonun yaklaşık bir ay gibi bir süre içinde yoğun bir çalışma ile bilimsel bir rapor hazırladığını dile getiren Rektör Günaydın, “Üniversiteler toplumun malıdırlar. Bu nedenle toplumsal talepleri karşılamalıdırlar. Üniversite olarak bu inançla yola çıktık ve bu yolda ilerliyoruz. Dolayısıyla gazeteci yazar Hasan Pir tarafından gündeme getirilen Kürtün Örümcek Ormanlarının botanik parkına dönüştürülmesi konusu da bizim için bir görev ve sorumluluktur. Bu konuda sayın Pir’in toplumsal bir talebi gündeme taşıdığını ve bundan memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim. Ancak konu ile ilgili olarak oluşturduğumuz komisyonumuzun yaptığı çalışma neticesinde gerek bilimsel ve gerekse yasal açıdan Kürtün Örümcek Ormanları’nda botanik parkının oluşturulamayacağı şeklinde bir kanaat oluşmuştur” dedi.

Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Günay Çakır’ın başkanlığında ve 10 öğretim üyesinden oluşan komisyonun Kürtün Örümcek Ormanları’nda botanik parkı oluşturulması ile ilgili raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Doğal yapıya sahip ormanlar; yüzyıllara meydan okumuş dev ağaçları, renkli ve meyveli çalıları, orman içi açıklıkları, dereleri, küçük su birikintilerini içerisinde bulundurmaktadır. Doğanın bu güzelliklerinin korunması için doğaya yakın ormancılık gerekmektedir. Kendine has ekosisteminin bozulmadan gelecek yüzyıllara aktarılması ancak doğaya yakın ormancılıkla sağlanabilir. Bu sebeplere bağlı olarak, Kürtün Örümcek ormanları kendine has ekosistemi sayesinde botanik bahçesine dönüştürülmesinde doğal yapısının bozulacağı için sakınca arz etmektedir. Ayrıca aşağıda açıklanan hususlar çerçevesinde Kürtün Örümcek ormanlarının neden botanik bahçesine dönüştürülemeyeceği de açıklanmıştır: 
•    Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından yapılan tebliğ üzerine komisyon üyelerinin çalışmaları sonucunda, Kürtün Örümcek Ormanlarının botanik bahçesine dönüştürülemeyeceği kanısına varılmıştır.
•    Konu üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 12. Bölge Müdürlüğü Gümüşhane Şube Müdürlüğüne ilettiğimiz yazıya verilen cevapta: Kürtün İlçesi sınırlarında bulunan Örümcek Ormanlarının 2873 sayılı Milli Park Kanununun 2. Maddesi d bendince Tabiatı Korunma Alanı olduğu beyan edilmiştir. 2. Madde d bendinde yapılan tanıma göre “Tabiatı koruma alanı; bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan nadir, tehlikeye maruz veya kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve tabii olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri ihtiva eden ve mutlak korunması gerekli olup sadece bilim ve eğitim amaçlarıyla kullanılmak üzere ayrılmış tabiat parçalarını” bu alanlarda Orman ve Su İşleri Bakanlığının onayı ile sadece ve sadece bilimsel çalışmalara izin verilebilineceği komisyonumuza iletilmiştir. 2873 sayılı kanunun 10 maddesinde izin verilmeyecek alanlar arasında Tabiatı Koruma Alanları bulunduğundan bu alanın botanik bahçesine dönüştürülmesi uygun görülmemektedir.
•    Ayrıca aynı kanunun, Beşinci Bölüm: Koruma Yasaklanan Faaliyetleri başlığı altında:
“Madde 14- Bu Kanun kapsamına giren yerlerde;
a) Tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz,
b) Yaban hayatı tahrip edilemez,
c) Bu sahaların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz,
d) Tabii dengeyi bozacak her türlü orman ürünleri üretimi, avlanma ve otlatma yapılamaz,
e) Onaylanmış planlarda belirtilen yapı ve tesisler ve Genelkurmay Başkanlığınca ihtiyaç duyulacak savunma sistemi için gerekli tesisler dışında kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunmadıkça her ne suretle olursa olsun hiçbir yapı ve tesis kurulamaz ve işletilemez veya bu alanlarda var olan yerleşim sahaları dışında iskân yapılamaz.” ifadesi yer almaktadır.”
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2012, 14:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER