Özel İdare'den tarıma ve üreticiye tarihi destek

Gümüşhane İl Özel İdaresi, şehrin Çoruh ve Yukarı Fırat Havzalarında yer alan ve farklı iklimsel özellikler gösteren ilçelerindeki çiftçiler için hazırlanan 8 başlıktaki projelere 984 bin lira kaynak ayırdı.

Özel İdare'den tarıma ve üreticiye tarihi destek
Gümüşhane İl Özel İdaresi, şehrin Çoruh ve Yukarı Fırat Havzalarında yer alan ve farklı iklimsel özellikler gösteren ilçelerindeki çiftçiler için hazırlanan 8 başlıktaki projelere 984 bin lira kaynak ayırdı. 

İl Genel Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde yapılan Mart ayı toplantılarında projelerle ilgili İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen’den bilgi alması ve gündem maddesinin oy birliğiyle kabul edilmesiyle birlikte İl Özel İdaresi, Gümüşhane tarımına tarihindeki en yüksek seviyede ki destek oranı kabul edilmiş oldu.

PROJE 4 BİN 860 KİŞİYİ ETKİLEYECEK

Proje dosyalarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden kendilerine ulaştığını belirten Vali Yücel Yavuz, il genelinde 4 bin 860 kişiyi etkilemesi beklenen projelerin detaylarını açıkladı.

1,5 MİLYON LİRALIK PROJENİN YÜZDE 69’UNU ÖZEL İDARE KARŞILAYACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından şehrin Çoruh havzasında yer alan Merkez, Torul ve Kürtün ilçeleri ile Yukarı Fırat Havzalarında yer alan Köse, Kelkit ve Şiran ilçeleri için ayrı projeler hazırlandığını belirten Yavuz, toplam bedeli 1 milyon 436 bin 640 lira olan proje bedelinin yüzde 69’una tekabül eden 984 bin 240 lirasının İl Özel İdaresi kaynaklarından, yüzde 31’ine tekabül eden 452 bin 400 lirasının da üretici katkısıyla gerçekleştirileceğini söyledi.

Vali Yavuz, örtü altı sebze yetiştiriciliği, yem bitkileri yetiştiriciliği, meyveciliği geliştirme, sertifikalı patates tohumluğu kullanımı yaygınlaştırma, kuru fasulye yetiştiriciliği, organik arıcılık, çilek yetiştiriciliği ve polen tuzaklı kovan altlığı olmak üzere toplam 8 başlık altında desteklenecek projeler için iş ve işlemlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve ilçe müdürlükleri tarafından yürütüleceğini belirtti.

15 SERA KURULACAK

Örtü altı sebze yetiştiriciliği projesinden merkez Mescitli ile Kale köyü arasındaki güzergahta yer alan köylerde bulunan üreticilerin yararlanabileceğini ve 15 adet 240 metrekarelik seralar kurulacağını belirten Vali Yavuz, toplam 270 bin lira yatırım tutarlı işin yüzde 80’inin Özel İdare, yüzde 20’sinin üretici tarafından karşılanacağını söyledi.

YEM BİTKİLERİNE YÜZDE 60 DESTEK

Yem bitkileri yetiştiriciliği projesinin iki başlık altında yürütüleceğini kaydeden Yavuz, tüm il genelinde 283 bin 350 TL’lik yonca, korunga, silahlık mısırı tohumu dağıtılacağını, Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinde ise 68 bin 900 TL’lik silajlık mısır yetiştiriciliği projesi uygulanacağını ve bunlarda da Özel İdare katkısının yüzde 60, üretici katkısının ise yüzde 40 oranında olacağını söyledi.

KAPAMA DUT VE CEVİZ BAHÇELERİ DESTEKLENECEK

Vali Yavuz, meyveciliği geliştirme projesi kapsamında da 100 dekar alanda kapama ceviz bahçesi, 50 dekarlık alana da kapama dut bahçesi tesisi için destek vereceklerini, 150 işletme hedeflenen 346 bin TL tutarındaki projenin yüzde 60 bedelinin Özel İdare tarafından karşılanacağını söyledi.

SERTİFİKALI PATATES TOHUMU YAYGINLAŞTIRILACAK

Sertifikalı patates tohumluğu kullanımı yaygınlaştırma projesinin de tüm ilçelerde uygulanacağını ifade eden Vali Yavuz, 68 bin lira bedelli projenin yüzde 60’ının Özel İdare tarafından karşılanacağını belirtti.

KURU FASULYE VE ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNE YÜZDE 100 HİBE

Kuru Fasulye yetiştiriciliği ve çilek yetiştiriciliği projelerinin tamamının Özel İdare tarafından finanse edileceğini dile getiren Vali Yavuz, kuru fasulye projesinde damla sulama sistemleri, tohumluk temini, eğitim ve tohum tesliminden oluşan 136 bin 640 TL’nin tamamının Özel İdare tarafından karşılanacağını ve 200 dekarlık alana kuru fasulye ekiminin planlandığını söyledi. Çilek yetiştiriciliği projesinin ise Merkez, Torul ve Kürtün ilçeleri ile bu ilçelere bağlı köylerde uygulanacağını kaydeden Vali Yavuz, 116 bin 800 TL tutarlı proje ile 20 dekarlık alanda çilek bahçesi tesisi yapılacağını söyledi.

ORGANİK ARICILIK VE POLEN TUZAKLI KOVAN ALTLIĞI İLE ARICILAR DESTEKLENECEK

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Gümüşhane’de arıcılığı İl Özel İdaresi kaynaklarıyla desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Vali Yavuz, 55 bin 200 TL bedelli Organik Arıcılık projesi ile köylerde 150 kovan ve 225 kilogramlık bal mumu ile organik kontrol sertifikasyon hizmetlerinin yüzde 50’sinin Özel İdare tarafından karşılanacağını söyledi. Vali Yavuz, polen tuzaklı kovan altlığı projesi kapsamında ise 440 arı yetiştiricisine 4 bin adet polen tuzaklı kovan altlığı verileceğini, bu projenin de yüzde 50’sinin Özel İdare, yüzde 50’sininde üretici tarafından finanse edileceğini sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2015, 15:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER