Pektaş'tan TBMM'de kurtuluş konuşması

AK Parti Milletvekilli Cihan Pektaş, Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla TBMM Genel Kurulunda gündem dışı konuşma yaptı.

AK Parti Milletvekilli Cihan Pektaş, Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla TBMM Genel Kurulunda gündem dışı konuşma yaptı.

Pektaş’ın konuşması şu şekilde:

“Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü münasebetiyle gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesile ile yüce meclisi saygıyla selamlıyorum.  

Barış, kardeşlik ve hoşgörü şehri Gümüşhane’miz, tam yüzyıl önce bugün özgürlüğüne kavuştu.

1. Dünya Savaşının devam ettiği dönemde 19 Temmuz 1916’da Torul ve Gümüşhane, 22 Temmuzda da Kelkit, Rus kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. Yaklaşık 1,5 yıl işgal altında kalan İlimiz, kahramanca verilen bir mücadelenin sonunda 14 Şubat’ta Torul, 15 Şubat’ta Gümüşhane, 17 Şubat’ta da Kelkit düşmandan temizlenmiştir.

Ecdadımızdan devraldığımız bu toprakları ve tarihi mirası en güzel şekilde değerlendirerek, geliştirerek ve koruyarak insanımızın istifadesine sunmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz.

Gümüşhane’de Tarım, Turizm ve Madencilik sektörlerinde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Yaklaşık 500 bin dekar sulanabilir mümbit arazimizi modern tarıma kavuşturmak için barajlar, göletler ve kapalı sistem sulama projeleri inşaa ediyoruz. 17 baraj ve göletimizi tamamladık. 27 baraj ve göletimizin inşaatı ise devam ediyor. Projelerimiz bittiğinde tarımsal hasılamız beş kat daha artmış olacaktır.

Adını altın ve gümüş madenlerinden alan ve Osmanlı Döneminden beri madencilik yapılan Gümüşhane’mizde, son yıllarda büyük yatırımlar yapılarak, madenler işlenmekte ve ihraç edilmektedir. Madencilik İlimizin ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlamaktadır. 

Tarihi ve tabii güzellikleri, iç içe olan Gümüşhane’mizin turizm potansiyeli oldukça yüksektir. Ülkemizde en fazla yaylaya sahip olan İlimiz, yayla turizminin yanı sıra Kültür Turizmi, Ekoturizm ve Kayak Turizmi içinde ideal bir konuma sahiptir.

Örümcek Ormanları, Kadırga Yaylası, doğal çim alanlarıyla meşhur Kazıkbeli Yaylası, ve Taşköprü Yaylası müthiş güzellikleriyle görülmeye değer tabiat alanlarımızdan sadece bazılarıdır.

Kelkit’te Satala Antik Kenti, Santa Harabeleri, Krom Şehri ve İmera Manastırı, Canca Kalesi, Kov Kalesi, Torul Kalesi ve Gümüşhane Konakları, görülmeye değer tarihi mekânlarımızdır.

Tabiatın yeraltı sarayı diye tabir ettiğimiz Karaca Mağarası, tabii mimarisiyle ziyaretçilerine muhteşem bir görsellik sunmaktadır.
Torul Kalesine yapılan 240 metre yüksekliği ile 300 derecelik panoramik bir görüntü sunan Cam Seyir Terası, yeni hizmete açılmasına rağmen ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Zigana Dağında zengin florasıyla Limni Gölü Tabiat Parkı, ziyaretçilerini adeta büyülemektedir.

Şiran İlçemizdeki tabiat mucizesi Tomara Şelalesi ve yeni yapılan Cam Seyir Terası ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Şehrimizin güzel manzarasını hemşehrilerimize ve ziyaretçilerimize izlettirmek için Karşıyaka Tabiat Parkı ve Teleferik inşaatı çalışmalarını hızla devam ettiriyoruz. 

Eski Gümüşhane dediğimiz Süleymaniye’deki tarihi eserleri yeniden ihya çalışmalarına başladık. 

Bütün bu tarihi ve tabii güzelliklere ulaşımı kolaylaştırmak için çok önemli projeler hayata geçirilmektedir. 29 Km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun tüneli olan Zigana Tüneli inşaatının % 41’i tamamlandı. 

Gümüşhane-Kelkit arası bölünmüş yol ve Pekün Tünelinin inşaatına başlandı. Yapımı devam eden Vauk Tüneli ve bölünmüş yol, Gümüşhane ile Bayburt’u daha da yakınlaştıracaktır. Ayrıca, Gümüşhane trafiğini rahatlatacak Çevre Yolu bu yıl içerisinde bitirilerek hizmete açılacaktır.

Uzun yıllardır beklenen havalimanımızın ihalesi 16 Ocak 2018 tarihinde yapıldı. İnşallah Nisan ayında inşaatına başlanacak.

Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Hızlı Tren Projesinde, proje çalışmaları devam ediyor. 

Üniversitemiz kısa zamanda hızlı bir şekilde büyüyerek şehrimizin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. 

Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinin manevi mimarı olduğu Gümüşhane’miz, Pestil ve Köme’nin başkentidir. 

Tam yüzyıl önce bugün özgürlüğüne kavuşan Gümüşhane; inşallah Ayyıldızlı Bayrağın gölgesinde kıyamete kadar özgür kalmaya devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, ülkemizin istiklal ve istikbali için canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi hürmetle yâd ediyor, yüce meclisi saygıyla selamlıyorum. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER