Sağlık Müdürlüğünden köy okulunda karne hediyesi

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü, ilaç kullanımına dikkat çekmek, öğrencilerde bilinç oluşturmak amacıyla köy okulunda çocukların karne sevincine de ortak olarak hediyelerle birlikte ‘İlacım Ne Eksik Ne Fazla’ konulu etkinlik düzenledi.

Sağlık Müdürlüğünden köy okulunda karne hediyesi

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü, ilaç kullanımına dikkat çekmek, öğrencilerde bilinç oluşturmak amacıyla köy okulunda çocukların karne sevincine de ortak olarak hediyelerle birlikte ‘İlacım Ne Eksik Ne Fazla’ konulu etkinlik düzenledi.

Torul ilçesine bağlı Kirazlık Köyünde bulunan Kirazlık Köyü Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinliğe Torul Kaymakamı Mustafa Karali, İl Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Nadim Ülker, Sağlık Şube Müdürü Hami Özçubukçu, Milli Eğitim Şube Müdürü Adem Doğan, Torul İlçe Milli Eğitim Müdürü Güçlü Yılmaz, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Sağlık Müdürlüğü personelleri tarafından 2016-2017 eğitim öğretim sezonunun ilk yarı karne dağıtımı öncesi öğrencilere yönelik ilaç kullanımı hakkında bilgiler verilirken, çocuklara konu ile ilgili çizgi film izlettirildi.

Karne Heyecanına Hediyeler Renk Kattı

Öğrencilerin bilinçli ilaç kullanımı noktasında daha duyarlı hale getirilmesi hedeflenen etkinlik sonunda, öğrencilerin tamamına, üzerinde "İlacım Ne Eksik Ne Fazla" yazısı bulunan bere, kaşkol, okul çantası, kupa, not defteri ve kalem kutusundan oluşan hediyeler dağıtıldı.

Karne ve hediye dağıtımını İl Sağlık Müdürü Ağar ile birlikte bizzat kendisi gerçekleştiren Kaymakam Karali, öğrenciler ile bir süre sohbet etti. Öğrencilere yönelik farklı etkinlikleri ikinci dönemle birlikte hayata geçirmek istediklerini dile getiren Karali, şehir merkezlerinde ki okullara göre dezavantajlı bir durumda olan köy okulunda böyle bir etkinliğe imza atan İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.

Küçük İlçenin Büyük Değerleri

Karne dağıtımının ardından yarıyıl tatili ve etkinlik konusunda açıklama yapan Torul Kaymakamı Mustafa Karali, “Eğitim öğretim sezonunun ilk dönemine ait karneleri dağıttık. İl Sağlık Müdürlüğümüzün organizasyonunda karne dağıtımı öncesinde öğrencilerimize ‘Akıllı İlaç Kullanımı’ konusunda bilgilendirmeler yapıldı. İnşallah hem bu bilgilerin hem de aldıkları karnelerin hayırlar getirmesini diliyorum. Ayrıca bir eğitim sezonunu bitirdik. Torul küçük bir ilçe, bu küçük ilçenin büyük değerleri de bu okullardan yetişiyor. O anlamda aldıkları karneler ve elde ettiği bilgiler ile birlikte daha iyi okullara göndermek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. 2016-2017 eğitim öğretim sezonunun ilk döneminin sona ermesi hasebiyle tüm öğretmen ve öğrencilerimize gösterdikleri özverili çalışmadan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Yanlış İlaç Kullanımı Temel İlaçlara Ulaşılabilirliği Engelliyor”

Akıllı ilaç kullanımı konusunda duyarlılık oluşturmak için bunun gibi etkinlikleri sürdüreceklerini dile getiren İl Sağlık Müdürü Mustafa Ağar ise “İlaca erişebilirlik uzun vadeli ilaç politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak görülürken, bu konu sağlık politikalarının bir parçası olarak değerlendirilmiştir. Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması,  ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ çalışmaları başlatılmıştır” dedi.

İlaç Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli

Akılcı ilaç kullanımının, halkın sağlığı ve toplumun çıkarlarını gözettiğini dile getiren Ağar, dikkat edilmesi gereken konuları şu şekilde sıraladı;


“Akılcı ilaç kullanımının sağlanabilmesi için; Öncelikle hastanın probleminin tanımlanması, yani hekim tarafından doğru teşhisin konulması gerekmektedir. Buna paralel olarak, ilaçlı veya ilaçsız, etkili ve güvenilir tedavinin tanımlanması, eğer ilaçla tedavi uygulanacaksa, uygun ilaçların seçimi, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçetenin yazılması basamakları izlenmelidir.  Bu aşamada onaylanmış, güncel tanı ve tedavi kılavuzları esas alınmalıdır.

Kullanılmakta olan ve en son kullanılan ilaçlar, hastanın alerjik durumları sorgulanmalı ve hasta tarafından belirtilmelidir. İlaçların nasıl, hangi dozda,  hangi sıklıkta (günde 2 defa, 12 saat arayla),  ne kadar süre (kaç gün) kullanılacağı ve hangi koşullarda saklanacağı hastaya tam olarak anlatılmalı ve hasta/hasta yakını tarafından eksiksiz olarak uygulanmalıdır. Hasta/hasta yakını ilacın olası yan etkileri, ilacın besin ve ilaç etkileşimleri konusunda bilgilendirilmelidir. Bu durum hasta/hasta yakını tarafından da sorgulanmalıdır.
İlaçlar kullanma talimatında belirtilen şekilde saklanmalıdır. Uygun olmayan saklama koşullarında ilaçların kimyasal yapılarında bozulma olabileceği yani etkisini kaybedebileceği hatta istenmeyen etkilerin ortaya çıkabileceği, zehirlenmelerin oluşabileceği unutulmamalıdır. Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar kesinlikle buzlukta saklanmamalı ve dondurulmamalıdır. Hamilelik ve emzirme döneminde, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, kronik hastalığı olanlarda, ilaç alerjisi öyküsü olanlarda ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olunmalıdır.


İlaç; hekimin veya eczacının önerisi dışında;  çiğnenerek, kırılarak, bölünerek veya suda çözülerek kullanılmamalıdır. Unutmayınız ki her ilaç buna uygun olarak üretilmemiştir. İlaçlar çocukların göremeyeceği, ulaşamayacağı yerlerde, ışıktan ve nemden korunarak ve ambalajında saklanmalıdır. İlaç, hekiminiz tarafından önerilen süre boyunca kullanılmalıdır. İlaç kullanımı yarıda kesilmemeli, hekime danışmadan doz değişikliğine gidilmemelidir.


Doz atlamamaya ve ilacı hekimin önerdiği şekilde almaya özen gösterilmelidir. İlaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır. Kesilmiş veya açılmış ambalajlar satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.”

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER