Şirket kurmak kolaylaştı ve ucuzladı

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay,şirket kuruluş işlemlerinin artık başka bir yere gitmeye gerek kalmadan sadece ticaret sicil müdürlüklerinde yapılabildiğini söyledi.

Şirket kurmak kolaylaştı ve ucuzladı

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay,şirket kuruluş işlemlerinin artık başka bir yere gitmeye gerek kalmadan sadece ticaret sicil müdürlüklerinde yapılabildiğini söyledi.

Başkan Akçay, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğ ile birlikte önceden şirket kurmak isteyen bir girişimcinin vergi dairesi, noter, banka ve Ticaret Sicil Müdürlüklerine gitmek zorunluluğunun ortadan kaldırıldığını, artık şirket kurmak isteyen girişimcilerin sadece GTSO Sicil Müdürlüğüne gelerek tek kalemde şirket kurabileceklerini söyledi.

“BÜROKRASİ KALDIRILARAK MALİYETLER MİNUMUMA İNDİRİLDİ”

Yayınlanan tebliğ ile birlikte şirket kurulurken yaşanan bürokrasinin kaldırıldığını ve maliyetlerin 3’te 1 oranına düştüğünü belirten Başkan Akçay, prosedürün de minimum noktaya çekildiğini söyledi.

“BAŞKA BİR YERE GİTMEYE GEREK KALMADI”

Önceden şirket kurmak isteyen bir girişimcinin vergi dairesi, noter, banka ve Oda ve tekrar notere giderek 7 farklı işlem ile şirketini kurabildiğini söyleyen Başkan Akçay, “Şirket kuruluş işlemleri artık başka bir yere gitmeye gerek kalmadan ve odamızda faaliyet gösteren ‘tek durak ofis’ olarak tasarlanan ticaret sicil müdürlüklerinde yapabilecekler. Önceki sistemde şirket kurmak için uzun işlemler yer alıyordu. Bundan hem girişimcimiz rahatsızlık duyuyordu hem de gerekli işlemler yapılırken zaman kaybı yaşanıyordu. Bizlerde GTSO olarak vatandaşımızın bu sorununu ilgili mercilere ileterek gerekli düzenlemelerin yapılmasını istemiş ve yapılan çalışmaları yakından takip ediyorduk. Bakanlığımızda yaptığı bu çalışma ile yaşanan sorununu çözmüş oldu. Daha önce şirket kurmak isteyen bir vatandaşımız tam 7 farklı işlem yapıyordu. Bu işlemler ise şu şekilde idi. MERSİS’e giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturduktan sonra vergi dairesinden potansiyel vergi numarası alıyordu. İkinci olarak noterden ana sözleşme ve imza tescil beyannamesini tasdik ettiriyordu. Üçüncü olarak bankada şirket adına hesap açtırarak şirket sermayesinin 4/1 ‘ni bloke ettiriyordu. Dördüncü aşamada rekabet kurumu payını ödüyordu. Beşinci aşamada Türkiye Ticaret Sicil gazetesi ücretini ödüyordu. Altıncı aşamada Odamızda faaliyet gösteren Ticaret Sicil Müdürlüğünde şirket sözleşmesinin tescilini yaptırıyordu. Yedinci aşamada da tekrar notere giderek ticari defterlerini tasdik ettirerek ticari faaliyetine başlıyordu. Bakanlığımız tarafından yapılan düzenleme ile vatandaşımız artık yapmış olduğu Mersis girişi ile odamıza geldiğinde saydığımız bu tüm işlemleri odamızda tamamlayıp ticari faaliyetine emek ve zaman kaybetmeden başlayabiliyor. Üyelerimizin lehine güzel gelişmelerle dolu bu tebliğ ve yapılan çalışmalar dolayısıyla her daim iş dünyasının önünü açmak için özen ve gayret gösteren Hükümetimize, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız Sayın Bülent Tüfenkci’ye, taleplerimizi bakanlık ve hükümete ileten TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğluna ve Gümüşhane Milletvekillerimiz Sayın Hacı Osman Akgül ile Sayın Cihan Pektaş’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER