Süleymaniye’de iki kilisenin restorasyon projeleri hazırlanıyor

Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesinin tarihi kimliğinin turizme kazandırılması çalışmaları kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi ekibi tarafından 2 kilisede projelendirme çalışması başlatıldı.

Süleymaniye’de iki kilisenin restorasyon projeleri hazırlanıyor

Kurumlararası işbirliği kapsamında Gümüşhane Valiliği tarafından Gümüşhane’ye davet edilen ve 4 araştırma görevlisi, 3 akademisyen ve 11 yüksek lisans öğrencisinden oluşan heyet 9 günlük çalışmalarını tamamladı.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr.Umut Almaç, yüzyıllar boyunca Türkler, Rumlar ve Ermenilerin bir arada yaşadığı Süleymaniye Mahallesinde bulunan Ermeni kilisesi ve Metropolitlik kilisesinde çalışma yaptıklarını söyledi.

Bu  2 adet kilisenin röleve, restütasyon ve restorasyon projelerini önümüzdeki 6-7 ay içerisinde hazırlamayı planladıklarını kaydeden Almaç, “Geçen hafta başladık. Arazide 9 gün sürecek çalışmamız tamamlandı. Yıkılmış veya kısmen yıkılmış yapılarla uğraşıyoruz. Yapının hali bizi çok şaşırtmadı. Hep böyle yapılarla uğraşıyoruz biz. Büyük oranda kent dokusunu kaybetmiş burası. Bütünlüğünü, yapılarını, sokak dokularını kaybetmiş. Titiz bir çalışmayla bir miktar toparlanabilir” dedi.

Proje hazırlama sürecinin önemli bir kısmının mevcut durumu belgelemekle geçtiğini, daha sonra bu binaların ilk yapıldığında neye benzediğini belirleyip çizimlerini yapacaklarını ve sonunda da restorasyon kısmı olduğunu ifade eden Almaç, öğrencileri iki gruba böldüklerini söyledi.

Kiliselerin ikisinin de 19.yüzyıl yapısı olduklarını ve plan özellikleri bakımından birbirine benzediklerini dile getiren Almaç, Gümüşhane temasları kapsamında Krom Vadisi, Olucak Manastırı ve köyü, Aktutan ve Yeşildere köyleri ziyaret ettiklerini buralardaki yerel mimari ve tarihi kalıntılardan çok etkilendiklerini belirterek, “Çok zengin bir kültür varlığı stoğu ve potansiyeli var. Eğer düzgün bir turizm rotası çizilir basit müdahaleler yapılırsa ciddi turizm potansiyeli var. O rakımda öyle yerleşkeler inanılmaz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2017, 08:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER