Tarım Sigortaları Gümüşhane'de Tanıtıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı ve Bakanlık Müşaviri Dr. Ramazan Kadak, tarım sigortaları konusunda kısa sürede alınan mesafenin önemli olduğunu fakat istenilen noktaya gelinmediğini söyledi.

Tarım Sigortaları Gümüşhane'de Tanıtıldı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı ve Bakanlık Müşaviri Dr. Ramazan Kadak, tarım sigortaları konusunda kısa sürede alınan mesafenin önemli olduğunu fakat istenilen noktaya gelinmediğini söyledi. 

Gümüşhane’de Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) bilgilendirme toplantısı yapıldı. Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı ve Bakanlık Müşaviri Dr. Ramazan Kadak, Tarım Reformları Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, İşletici Şirket Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt, TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, kurum yetkilileri, sektör temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

TARSİM TÜRK TARIMI İÇİN DEVRİM NİTELİĞİNDE

Toplantıda konuşan Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı ve Bakanlık Müşaviri Dr. Ramazan Kadak, TARSİM’in Türk tarımı için devrim niteliğinde bir uygulama olduğunu belirterek, 2006 yılında çıkan kanunun ardından kısa sürede önemli bir mesafe alındığını fakat gelinen noktanın istenilen seviyede olmadığını söyledi.

Sistemin çiftçiler için son derece hayati öneme sahip olduğunu dile getiren Kadak, TARSİM’le ilgili oldukça uzun bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda çeşitli istatistik bilgilerine de yer veren Kadak, 2011 yılı rakamlarına göre Türkiye’de ki tarımsal istihdamın yüzde 25,5 seviyesine geldiğini, bu oranla Türkiye’nin dünyada 7, AB bölgesinde de 1.en büyük tarımsal ekonomiye sahip bir ülke olduğunu ifade etti.

“TARIMSAL ÜRETİM YOKSA HAYAT YOKTUR”

Tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu kaydeden Kadak, “Tarımsal üretim yoksa hayat yoktur” ifadelerini kullandı.  TARSİM’de ilk hedeflerinin zor olan riskleri yönetmek olduğu belirten Kadak, dünyadaki sigorta model ve programları hakkında özet bilgiler aktardı.

Türkiye’de özel sigorta şirketlerinin tek risk sigortası yaptığını, devlet-özel sektör işbirliğinde ise çoklu risk sigortası uygulandığını hatırlatan Kadak, devlet-özel sektör işbirliğinde yürütülen TARSİM’in Türk tarımına sağlanan devrim niteliğinde bir uygulama ve ayrıca bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu vurguladı.

“TARIMDA ÇALIŞANLAR SAYESİNDE 75 MİLYONA YAKIN NÜFUSUMUZ BESLENİYOR, YILLIK 30 MİLYON TURİSTİMİZİN GIDA İHTİYACI KARŞILANIYOR VE 15 MİLYAR DOLARA YAKIN İHRACAT YAPIYORUZ”

Tarım Reformları Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü ise konuşmasında tarımın önemini, “Tarımda çalışanlar sayesinde 75 milyona yakın nüfusumuz besleniyor, yıllık 30 milyon turistimizin gıda ihtiyacı karşılanıyor ve 15 milyar dolara yakın ihracat yapıyoruz” sözleriyle vurguladı.

“TARIMDA RİSKİN YÖNETİLMESİ GEREKLİ”

Tarım sektörünün risklerden çok etkilenen bir sistem olduğunu ifade eden Engürülü, bu risklerle tarımsal üretimi sürdürebilmek için tarımda riskin yönetilmesi gerektiğini söyledi. Engürülü, yıllardır hep kriz yönettiklerini, dolu yağdıktan sonra, sel geldikten sonra hep ne yapılacağının düşünüldüğünü fakat artık riski yönetmek için yıllarca düşünülen tarım sigortası sisteminin işletildiğini söyledi.

Engürülü, Bakanlık olarak konuya ne kadar önem verdiklerini şöyle açıkladı: “TARSİM’le ilgili çalışmalar Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü seviyesinde yürütülüyordu. Artık daire başkanlığı seviyesinde yürütülüyor. Tarım da risk yönetimi ihtiyacı toplumun her kesimi tarafından kabul edilen ve mutlak suretle çalışma yapılması gereken bir konu. Bu toplantı serilerimizin ana amacı da bu konuda bir farkındalık oluşturmak ve çiftçilerimizin dikkatini bu konuya çekmek.”

İşletici Şirket Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt ise dünyada ki tarımsal sigorta verilerini örnekleme yaparak Türkiye’nin 38.sırada yer aldığını, dünyada 17.büyük ekonomi olmasına rağmen Türkiye’nin bu sıralamada altlarda olmaması gerektiğini ifade etti.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın’ın konuşmasının ardından toplantı soru-cevap kısmı ile son buldu.
Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2012, 13:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER